Dragnea face Congres pentru a fi reales. Despre revocarea lui Kovesi: „Toader să facă ceea ce trebuie făcut“. Dăncilă: Exclus să se comaseze DNA cu DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, înainte de şedinţa Comitetului Executiv (CEX), că va cere convocarea unui Congres extraordinar pentru a fi revalidat în funcţia de preşedinte, dar şi pentru a relansa programul de guvernare. Congresul va avea loc în martie, pe 10 sau pe 17.

UPDATE Liviu Dragnea, după CEX: Sunt 27 de secretari de stat care vor fi înlocuiţi. 10 sau 17 martie, Congres. 

UPDATE Social-democraţii au votat, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD, care s-a încheiat, după aproximativ trei ore, ca în 10 sau în 17 martie să aibă loc Congresul extraordinar al PSD cerut de liderul partidului, Liviu Dragnea, a declarat senatorul Ecaterina Andronescu. Social-democraţii şi-ar dori ca acest congres să aibă loc în Transilvania.

UPDATE Viorica Dăncilă: Voi discuta cu ministrul Justiţiei înainte de şedinţa de Guvern de mâine. Îi voi solicita domnului Toader să aibă o declaraţie. Nu pot să spun eu dacă cineva poate sau nu mai poate conduce DNA-ul. Nu trebuie să acuzăm întreaga Justiţiei, dar trebuie să redăm credibilitatea oamenilor în Justiţie. Eu, una, sunt îngrijorată în condiţiile în care am văzut că pot fi făcute probe împotriva unui premier.  Exclus să se comaseze DNA cu DIICOT. Cu ambasadorul SUA nu am discutat pe legile Justiţiei, ci a fost doar o discuţie de principii. 

UPDATE S-a terminat CEX-ul PSD.

UPDATE Liviu Dragnea, înainte de CEX: Nu este o şedinţă puţin importantă azi. Vom avea o evaluare a activităţii secretarilor de stat şi propuneri ca activitatea unora dintre ei să înceteze. Voi propune convocarea unui Congres Extraordinar. Asistăm la o perioadă bună de timp la dezbateri aprinse. Vreau să redefinim programul de guvernare, vreau să eliberăm societatea românească de presiunile pe care le pun grupurile ilegitime, să ne implicăm în democratizarea societăţii româneşti, vreau să angajăm PSD în cel mai ambiţios program de dezvoltare pe termen lung. În martie va fi Congresul extraordinar al PSD.

Jurnalist: Veţi cere un vot pentru revalidarea dvs?

Liviu Dragnea: Categoric, da. 

Se va stabili şi candidatul PSD la alegerile prezidenţiale?

Nu, este mult prea devreme. 

Comisia de anchetă pentru SPP?

Astăzi am decis sa convocăm birourile permanente reunite pentru mâine, la ora 12.00, pentru comisie de anchetă privind SPP, să vedem dacă Lucian Pahonţu a implicat instituţia în activităţi  dincolo de sfera atribuţiilor legale.

Aţi discutat cu ministrul Justiţiei, unii dintre colegi au cerut măsuri drastice împotria şefei DNA?

Eu cred că va lua. Domnul Toader nu ia măsuri, poate să facă propuneri.

Vă aşteptaţi ca Tudorel Toader să propună revocarea Laurei Codruţa Kovesi?

Mă aştept să facă ceea ce crede că trebuie făcut, condus de bunul simţ şi de experienţa pe care o are şi de ceea ce se întâmplă în societate şi în justiţie.Cred că este unul dintre cei mai îndreptăţiţi şi mai formaţi oameni din România în acest moment pentru a lua o decizie argumentată într-un fel sau altul.

Laura Codruţa Kovesi mai e îndreptăţită să conducă DNA?

Nu vreau să vorbesc despre asta. 

Ce părere aveţi despre faptul că domnul Codrin Ştefănescu i-a cerut ministrului Justiţiei să ia măsuri? 

Domnul Codrin Ştefănescu vorbeşte cam mult pentru poziţia pe care o are în partid. Cam mult şi cam rău. 

Revocarea Codruţei Kovesi va scoate oamenii în stradă?

Nu ştiu. Cred că trebuie păstraţi în continuare cei de la Ploieşti. Eu nu am înţeles de ce nu s-a pornit o anchetă penală instantaneu. Dar probabil că, nefiind jurist, nu înţeleg.

***

UPDATE Viorica Dăncilă: Am venit cu promisunea să respect programul de guvernare şi voi fi atentă la fiecare punct. Fiecare ministru trebuie să-şi îndeplinească obiectivul.

Jurnalist: Aţi discutat cu Tuidorel Toader despre Kovesi?

Dăncilă: Voi discuta cu ministrul Justiţiei. Nu pot să mă antepronunţ. Cu domnul preşdinte Iohannis nu am discutat încă. Dacă dânsul va dori, vom vorbi. 

***

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu, despre revocarea Laurei Codruţa Kovesi: Ţine de resortul CSM, nu de Parlament. Ministrul Justiţiei a spus că va prezenta plenului un raport despre activitatea DNA.

***

Şedinţa CEX are loc în contextul scandalului provocat de acuzaţiile la adresa DNA, iar vicepremierul Paul Stănescu afirma, luni, că Laura Codruţa Kovesi ar trebui să demisioneze de la conducerea instituţiei şi că partidul va lua "o decizie politică" privind "acestă chestiune foarte gravă".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite