Îşi va demite PSD guvernul pentru a doua oară? Care sunt şansele lui Tudose

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul de guvernământ se comportă de parcă ar fi prins într-o buclă temporală, repetând din şase în şase luni scenariul demiterii propriului premier. După prima jumătate de an petrecută la guvernare, PSD l-a demis prin moţiune de cenzură pe prim-ministrul Grindeanu.

Principalul vector de atac a fost primarul Firea, iar acuzaţiile vizau lipsa de cooperare a premierului cu Primăria Capitalei şi pactizarea şefului guvernului cu „statul paralel”.

Identic cu ceea ce se i întâmplă acum lui Mihai Tudose.

Doamna Firea este cea care a declanşat ofensiva, iar capetele de acuzare sunt aceleaşi. Va avea Tudose soarta lui Grindeanu?

Regimul Dragnea este perceput ca unul de mână forte în PSD. Cei care nu se aliniază sunt repede reduşi la tăcere şi excluşi din partid. Baronii au făcut front comun şi au promovat iniţiativele liderului. Doctrina promovată de Liviu Dragnea privind lupta până la capăt cu „statul paralel” a fost îmbrăţişată în mod oficial în documentele partidului, devenind parte a ideologiei PSD.

La prima vedere, între momentul Grindeanu şi momentul Tudose în structura de monolit a partidului nu au apărut schimbări, iar, dacă liderul PSD şi cercul său apropiat de baroni vor da semnalul decisiv, va urma şi mazilirea lui Tudose.

Dar există şi deosebiri între situaţia partidului la demiterea lui Grindeanu şi momentul de faţă.

Atunci, era vorba despre un premier izolat, o personalitate ştearsă după cum s-a văzut ulterior când fostul premier  a venit spăşit la Dragnea pentru a căpăta o slujbă bine plătită la stat. Ceea ce a şi obţinut, Liviu Dragnea arătând tuturor cine este cel mai puternic şi mai mărinimos om din ţară, capabil să ierte atunci când oaia rătăcită se întoarce la turmă.

Între timp, s-au întâmplat câteva lucruri. Tudose a dovedit că ţine la tăvăleală şi a marcat o victorie de etapă la sfârşitul crizei provocate de remanierea doamnelor Plumb şi Shhaideh. Discuţiile de atunci au fost foarte dure, iar Tudose a obţinut sprijinul baronilor care nu şi-au mai dorit un alt episod Grindeanu.

Mai important, Liviu Dragnea afost pus sub acuzare în al treilea dosar. Sigur că oficial, pesediştii adoptă ca explicaţie teoria statului paralel.

Baronii PSD ştiu foarte bine că resursele lui Liviu Dragnea de a mai rămâne la conducerea partidului se diminuează pe zi ce trece.

Efectele se văd în partid pe două direcţii. Pe de o parte, asistăm la radicalizarea discursului împotriva justiţiei, a Uniunii Europene, a Statelor Unite. Pe de altă parte, baronetul PSD ezită să se angajeze în acţiuni de forţă, cum ar fi mitingurile împotriva statului paralel.

Şi radicalii şi moderaţii se pregătesc, de fapt, de schimbarea leadership-ului PSD.  Moderaţii aşteaptă să vadă de unde bate vântul, iar radicalii îşi caută cele mai bune poziţii din care s-ar lansa în lupta pentru succesiunea lui Liviu Dragnea.  

Mulţi îşi cântăresc cu grijă viitorul politic şi nu s-ar mai lăsa angrenaţi într-o nouă aventură prin care să-şi demită, pentru a doua oară, propriul guvern.

Tudose beneficiază de o conjunctură care îi este favorabilă. Strategia lui de a câştiga timp are sanse să funcţioneze, atâta vreme cât liderii cei mai înverşunaţi ai partidului se pregătesc de bătălia finală, simţind că epoca Dragnea e pe cale să apună.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite