În conflictul Iohannis-Dăncilă, din nefericire, vine vara

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ziare, în mediul on line, pe site-uri, la felurite posturi de televiziune s-au făcut în ultimele 48 de ore tot felul de calcule şi s-au emis o suită de ipoteze asupra modului în care ar putea să evolueze conflictul deschis dintre cele două Palate.

Toate pornesc de la ipoteza că d-na Viorica Dăncilă va fi pe mai departe fermă în decizia ei de a nu-i da satisfacţie preşedintelui Klaus Iohannis şi va refuza în continuare să demisioneze. Nu neapărat, eu aş zice că nicidecum fiindcă fermitatea ar reprezenta o trăsătură de caracter a doamnei prim-ministru, ci din cu totul alte motive mult mai prozaice. Şi defel onorante pentru fosta absolventă mediocră a Institutului de Petrol şi Gaze din Ploieşti. 

Doamna Dăncilă reprezintă forma post-modernă a omului fără însuşiri. Întruparea perfectă a omului nou la care visa şi pe care şi-l doreau PCR şi Nicolae Ceauşescu. Or, omul nou este precum păpuşa. Stă fără să crâcnească acolo unde o pune partidul, aplaudă când este întoarsă cheiţa şi duce la îndeplinire deciziile acestuia. Iar partidul, adică PSD-ul, recte demonicul Liviu Nicolae Dragnea, i-au cerut doamnei Viorica Dăncilă să stea în Palatul Victoria şi să fie un premier de paie. Carevasăzică doamna Dăncilă  rezistă. Se comportă de parcă ar fi un condamnat la locul de muncă.

Un lucru pe care preşedintele Klaus Iohannis îl ştia foarte bine încă din clipa în care a acceptat propunerea PSD de a o desemna într-o funcţie pentru care d-na Viorica Dăncilă nu dovedise, iar acum e încă şi mai clar că nu are nici cea mai mică abilitate. Preşedintele a acceptat-o pe insignifianta doamnă Dăncilă dintr-un calcul politic, a dorit să evite o criză, omiţând însă ipoteza că Liviu Dragnea, prin intermediul unui premier de paie, care habar nu are ce înseamnă cuvântul ridicol, îi va încălca una dintre prerogativele esenţiale. Aceea de arhitect al politicii externe a României.

Demonicul Liviu Nicolae Dragnea a făcut-o cu complicitatea iresponsabilă a ministrului de Externe, dl. Teodor Meleşcanu, aşa că rămâne de văzut dacă nu cumva matusalemicul şi ineficientul şef al diplomaţiei, a acţionat la ordinul sau cu acceptul celui care i-a îndeplinit această ultimă mare dorinţă a vieţii sale. Aceea de a conduce iarăşi Ministerul de Externe pe socoteala şi în defavoarea României. E vorba despre dl. Călin Popescu-Tăriceanu.

Faptul că preşedintele Iohannis i-a retras încrederea doamnei Viorica Vasilica Dăncilă nu are nici cea mai mică urmare constituţională. Rămâne la nivel simbolic. În cel mai bun caz preşedintele poate să sesizeze CCR pe tema unui conflict de natură constituţională între Preşedinţie şi Guvern. Poate că o va face mânat deopotrivă de dorinţa de a avea propria lui mutare, una de răspuns, după ce guvernul a recurs la o acţiune similară în privinţa refuzului preşedintelui de a o revoca din funcţia de procuror şef al DNA pe doamna Laura Codruţa Kövesi. Aşteptata decizie a CCR în privinţa Kövesi ar putea amplifica respectivul conflict.

Nu ştiu ce şanse de izbândă ar putea avea în cazul sesizării CCR Instituţia Preşedintelui. Cred că nici specialiştii în domeniu nu s-ar putea pronunţa în acest moment cu prea mare exactitate în condiţiile în care nu prea ne este clar ce fel de înţelegeri a încheiat în numele  României şi la ordinul numitului Dragnea Nicolae Liviu d-na Viorica Vasilica Dăncilă. Asupra acestui lucru va trebui să se pronunţe mai întâi CSAT. Desigur, Constituţia României spune că preşedintele este singurul abilitat să încheie tratate internaţionale în numele României. Încă nu ştim dacă neştiutoarea, manipulabila, omul de plastilină Viorica Vasilica Dăncilă a promis măcar că va încheia vreun tratat cu Israelul. Nu ştim dacă d-na Dăncilă şi dl. Dragnea şi-au reafirmat promisiunea de a muta ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Situându-se astfel în afara orientărilor UE reafirmate de d-na Federica Mogherini, un fel de ministru de Externe al Uniunii. În cursul zilei de sâmbătă a fost lansată în piaţă ipoteza că d-na Viorica Vasilica Dăncilă ar putea fi acuzată chiar de înaltă trădare. Rămâne să vedem dacă există dovezi în această privinţă.

Se mai vorbeşte despre posibiltatea intrării d-lui Klaus Iohannis  în grevă prezidenţială. Nu cred că preşedintelui Iohannis îi stau în fire manifestările din cale afară de dramatice. Nu ştiu nici dacă o astfel de decizie nu va fi de natură să deterioreze încă şi mai mult imaginea externă a României. Sigur, mai există şi alte soluţii de care s-ar putea prevala preşedintele. Referendumul care să consulte populaţia pe tema oportunităţii guvernării PSD-ALDE ori o solicitare de urmărire penală a d-nei Viorica Dăncilă.

În urmă cu ani, atunci când dl. Victor Viorel Ponta a început să aibă serioase probleme cu justiţia, preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat acestuia demisia. Fără rezultat, după cum bine se ştie. Dl. Ponta a plecat de la Palatul Victoria doar după catastrofa de la Clubul Colectiv, după spusele domniei-sale, în urma manipulărilor d-lui Liviu Nicolae Dragnea.

Mult mai plauzibilă mi se pare ipoteza că preşedintele să facă referiri continue la incident. Să îl speculeze politic. Să îl folosească pentru a-şi pregăti intrarea în viitoarea campanie prezidenţială. Mai rămâne de văzut cât de puternic va reacţiona strada. Numai că, din nefericire, vine vara. Şi odată cu vipia vin şi concediile.

Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro    

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite