7 întrebări politice după demisia lui George Maior de la SRI

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Maior, la Adevărul Live FOTO Adevărul
George Maior, la Adevărul Live FOTO Adevărul

Cum va juca Iohannis meciul şefilor de servicii secrete, primul test important al mandatului său? Va prelua modelul Băsescu, cu şefi veniţi din Opoziţie sau va alege să recompenseze şi consolideze propria tabără?

 
1.   Se aştepta cineva? Demisia lui George Maior din funcţia de director al SRI este un eveniment neaşteptat, neanunţat de ultimele evoluţii publice. Nici Klaus Iohannis, nici George Maior nu au dat de înţeles că acest gest (al depunerii şi, respectiv, al acceptării demisiei) va avea loc. În cele două interviuri ale celor doi, Klaus Iohannis la Adevărul Live şi George Maior la B1TV, nu am avut niciun indiciu. Nu avem deci cum să nu ne punem următoarele întrebări: ce s-a întâmplat de la interviul difuzat sâmbătă seara de B1TV, care a ieşit în evidenţă prin atacul lui Maior la Curtea Constituţională şi prin mesajul despre ofiţerii acoperiţi din presă? Au contat reacţiile negative din spaţiul public pentru un gest de o asemenea amploare?

2.     Ce fel de demisie? A fost un act unilateral de voinţă al lui George Maior sau Iohannis a jucat prima mişcare şi a sugerat demisia? Orice variantă este plauzibilă şi, mai mult, orice variantă va fi speculată până la o lămurire oficială care ar putea să nu vină niciodată. George Maior îşi poate gândi paşii viitori în carieră, eventual prin întoarcerea în politică. Exemplul MRU, însă, ar putea servi drept contra-argument. De cealaltă parte, Klaus Iohannis ar putea dori să apară receptiv la publicul care l-a votat, foarte critic în ultimul timp faţă de demersurile SRI. În plus, pentru Klaus Iohannis poate fi un prim gest major de autoritate şi o restartare a sistemului, prin faptul că numeşte, la început de mandat, şefii civili ai ambelor structuri majore de informaţii.

3.     Care va fi soarta Legilor Big Brother? În condiţiile în care George Maior a fost unul dintre cei mai vizibili avocaţi ai Legilor Big Brother şi în condiţiile în care tensiunea dintre George Maior şi CCR este de notorietate şi era chiar într-un crescendo, întrebarea care se pune este care va fi soarta acestor legi de acum înainte şi cum vor fi ele abordate de către viitorul şef al Serviciului.

4.     Ce înseamnă demisia pentru coabitare? Numirea celor doi şefi de servicii va influenţa coabitarea? Instituţional, deşi Preşedintele este cel care decide, Parlamentul este cel care hotărăşte. Iar în Parlament, Victor Ponta, prin majoritate, are avantajul. Intrată în zona deciziilor de importanţă deosebită, după declaraţiile de intenţii ale primei luni, coabitarea va da primul test important. Dacă se va ajunge la elemente de adversitate, va fi un bun prilej pentru a evalua soliditatea majorităţii parlamentare.

5.     George Maior se întoarce în politică? Dacă da, în PSD sau în UNPR? PSD ar fi alegerea firească, de acolo vine şi acolo ar putea aduce un capital de imagine semnificativ pentru social-democraţii care trăiesc după prezidenţiale sub spectrul bătăliei interne şi al scindării. Maior ar putea juca un rol important la Congresul PSD (care ar putea, în funcţie şi de disponibilitatea lui Maior şi de raportul de forţe din Consiliul Naţional, avea loc în această primăvară). Nici UNPR, din raţiuni de convergenţe ideatice, nu este o variantă de ignorat pentru fostul şef SRI, care ar deveni în mod cert noul preşedinte al formaţiunii.

6.     Cum va juca Iohannis meciul şefilor de servicii secrete, primul test important al mandatului său? Va prelua modelul Băsescu, cu şefi veniţi din Opoziţie sau va alege să recompenseze şi consolideze propria tabără? Ca scenariu, se poate oferi una din poziţii UNPR, ceea ce ar complica lucrurile şi mai mult în sânul majorităţii parlamentare. Rămâne de văzut cum vor arăta consultările de mâine de la Cotroceni, dacă va fi un anunţ public din partea lui Klaus Iohannis sau a partidelor despre discutarea temei noilor şefi de şervicii.

7.     Vor exista implicaţii în zona de politică externă? SRI a fost menţionat drept un stâlp al politicii externe, un contributor deosebit de important la comunitatea de informaţii a NATO şi un bun argument pentru politicile de alianţe ale României şi pentru politica externă a ţării. În acest context, sunt de urmărit eventualele reacţii internaţionale, mediatice sau instituţionale, pe această temă. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite