Concertul Capelei de Stat din Dresda. Solistă, pianista Yuja Wang. Transmisiune disponibilă exclusiv în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capela de Stat din Dresda, dirijată de Myung Whun Chung, va concerta duminică, 8 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Palatului. În program vor fi lucrări de Serghei Rahmaninov şi de Johannes Brahms. Solistă va fi celebra pianistă Yuja Wang. Acest concert va putea fi văzut, de la 19.30, pe adevarul.ro, numai de către publicul din România.

Pianista chineză Yuja Wang, oaspete la Festivalul „George Enescu” de la Bucureşti, s-a născut în 1987 la Beijing. Wang provine dintr-o familie cu talente artistice. Mama fost dansatoare, iar tatăl – percuţionist.  A studiat pianul de la 6 ani iar apoi a urmat Conservatorul din Beijing, a studiat şi în Canada şi la Curtis Institute of Music din Philadelphia, unde profesorii au remarcat-o pentru inteligenţă şi bun gust, mentor fiind Gary Graffman.

„Pentru mine, muzica înseamnă un alt fel de viaţă, un alt fel de a fi. Ceea ce face şi o actriţă”, afirma ea pentru „Los Angeles Times”.

În 1998, Wang s-a clasat pe locul trei la competiţia Ettlingen International pentru tinerii pianişti, Germania, în 2001 - aceeaşi poziţie şi premiul juriului la secţiunea pian la primul concurs Sendai International din Japonia, iar un an mai târziu a fost lidera Festivalului de muzică de la Aspen.

Imagine indisponibilă

Debutul european a avut loc în 2003, la Tonhalle Orchester Zürich, Elveţia, cu concertul de pian nr.4 de Beethoven, sub bagheta lui David Zinman. Au urmat concerte în Canada, Statele Unite, în Japonia, Coreea de Sud, China, Elveţia, Germania. A fost o perioadă în care Wang era apreciată pentru interpretările din compozitorii ruşi, pentru ca apoi să se remarce şi cu Mozart, Beethoven, Brahms, Schumann.

În 2007 devine un star al scenei concertistice după ce o înlocuieşte la pian pe Martha Argerich în Orchestra simfonică din Boston.

Doi ani mai târziu, a semnat un contract exclusiv cu casa de înregistrări de muzică clasică Deutsche Grammophon iar de atunci şi-a câştigat locul printre artiştii lumii, având parte constant de critici apreciative.

În 2017 a devenit Artistul anului în Statele Unite. În prezent locuieşte la New York.

Criticii au apreciat-o pentru veleităţile artistice, carismă, prezenţă scenică impresionantă iar în acest sezon se aşteaptă să atingă noi performanţe, având recitaluri, concerte, precum şi reprezentaţii la cele mai cunoscute festivaluri, cu cei mai apreciaţi dirijori.

În sezonul 2018-2019 a concertat cu Orchestra din Boston, interpretând concertul nr. 1 de Beethoven la Tanglewood Music Festival, cu dirijor Andris Nelsons, apoi a ajuns la Filarmonica din Berlin, cu Prokofiev. La acestea se adaugă turnee în America de Sud, din nou Germania, Statele Unite, Austria, state din Asia.

Yuja Wang a mai colaborat cu dirijori precum Valery Gergiev (Filarmonica din Munchen), Gustavo Dudamel (Summer Night Concert, Viena), Mirga Grazinyte-Tyla. Apariţii consemnate au fost şi la Istanbul, Toronto, Los Angeles, Chicago.

În primăvara acestui an, Yuja a fost în turneu la Los Angeles, Seul şi Tokyo cu Filarmonica din Los Angeles, unde a prezentat lucrări noi pentru pian de John Adams şi s-a reunit cu un colaborator frecvent, violoncelistul Gautier Capuçon.

Yuja Wang este caracterizată astfel de „Financial Times”: „Combinaţia de uşurinţă tehnică, repertoriu vast şi forţă a fost întotdeauna remarcabilă. Dar, în prezent, există ceva mai profund în muzica ei, care te plasează în lumea fiecărui compozitor cu o convingere nemijlocită”.

PROGRAM

MARI ORCHESTRE ALE LUMII                                                                                         

Duminica, 8 septembrie, ora 19.30       

Sala Palatului

CAPELA DE STAT DIN DRESDA

MYUNG-WHUN CHUNG dirijor

YUJA WANG pian

Serghei Rahmaninov – Concertul nr. 3 în re minor pentru pian şi orchestră, op. 30

Johannes Brahms – Simfonia a II-a în Re major, op. 73

Citiţi şi:

Capela de Stat din Dresda va concerta pe 8 septembrie, la Sala Palatului

Showbiz



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite