LIVE VIDEO Concertul Orchestrei Filarmonicii din Oslo, de la Sala Palatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orchestra Filarmonicii din Oslo, dirijată de Valery Petrenko, va concerta, în această seară, de la 19.30, la Sala Palatului. În program, lucrări de  Øyvind Torvund, Edvard Grieg şi Béla Bartók. Solist va fi pianistul  Leif ove Andsnes. Adevărul.ro va trasmite acest concert.

Text de Mihai Cojocaru

Compozitorul naţional al Norvegiei, Edvard Grieg (1843–1907) a compus Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, op.16 la vârsta de 25 de ani, pe când se afla într-o vacanţă în Danemarca. Peste noapte, această realizare i-a asigurat notorietatea internaţională şi o poziţie profesională solidă în ţara natală. În 1867, cu un an înaintea apariţiei Concertului, se deschisese Conservatorul din Oslo, nu în ultimul rând, datorită eforturilor depuse şi de Grieg. Cu studii muzicale la Leipzig, apropiat de Liszt şi familiarizat cu viaţa muzicală europeană, tânărul pianist-compozitor visa la edificarea unei culturi muzicale naţionale. În Concertul pentru pian (scris în trei mişcări: Allegro molto moderato – Adagio – Allegro moderato molto e marcato) se regăsesc atât modelul tradiţiei germane, în special al lui Schumann (nu întâmplător, autor al unui Concert pentru pian compus în aceeaşi tonalitate, la minor), cât şi sursele de inspiraţie folclorică norvegiană, perceptibile în special în dansul din allegro-ul final. O idee principală, prezentată încă din primele măsuri, traversează cele trei părţi în diferite ipostaze, variată, transformată, mereu surprinzătoare, încărcată când de patos, când de reverie, în cel mai autentic spirit romantic. Darul melodic al compozitorului, vizibil la tot pasul, se împleteşte cu un simţ foarte dezvoltat al proporţiilor şi cursivităţii. Deşi a fost urmată de multe alte creaţii de mare valoare, această primă „lovitură de imagine” a rămas până astăzi cea mai cunoscută şi frecvent cântată compoziţie a lui Grieg.

În urma izbucnirii celui de al Doilea Război Mondial, Béla Bartók (1881-1945) a emigrat în Statele Unite. Ultimii săi ani de viaţă au fost marcaţi de boală şi dificultăţi financiare. Cu toate acestea, câteva dintre cele mai importante creaţii ale compozitorului maghiar datează din această perioadă: Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră, Sonata pentru vioară solo, Concertul pentru orchestră. Acesta din urmă a avut drept declanşator o comandă venită din partea dirijorului Serge Koussevitsky, legendar director al Orchestrei simfonice din Boston. Bartók a explicat titlul neobişnuit prin folosirea frecventă a instrumentelor orchestrei în ipostază solistică. Cele cinci părţi ale lucrării (Introduzione – Presentando le coppie – Elegia – Intermezzo interrotto – Finale) pun în lumină întreaga experienţă acumulată de compozitor, de la aplicarea în cheie modernă a tiparelor clasice – în special forma de sonată – şi până la limbajul modal original şi conceperea unor motive muzicale de tip folcloric, dar nu pe baza citatului, ci a surprinderii esenţei lor stilistice şi expresive într-o manieră proprie. Intenţia clasicizantă, a sintezei şi echilibrului, traversează întregul. Avangarda aparţinea deja noii generaţii şi altor mijloace. Melodica simplă şi accesibilă, ritmica pregnantă şi antrenantă, structura transparentă şi coerentă au făcut din Concertul pentru orchestră, încă de la prima audiţie, una dintre cele mai populare şi apreciate creaţii semnate de Bartók. 

Compozitorul norvegian Øyvind Torvund (n. 1976) a studiat la Academia Norvegiană de Muzică din Oslo şi la Universitatea de Artă din Berlin. Are un statut special: activează frecvent, în calitate de chitarist, în grupuri de rock şi de improvizaţie. Lucrările sale pot fi incluse în genul de muzică clasică contemporană căci multe dintre ele îmbină cea mai strictă modernitate cu ecouri clasice din diferite epoci ale istoriei muzicii. Compozitorul a colaborat cu multe instituţii şi ansambluri simfonice de prestigiu şi a fost recompensat cu distincţii onorante. Øyvind Torvund  propune actualei editii a Festivalului Internaţional „George Enescu” o primă audiţie absolută – Poemul  simfonic nr. 1, Forest Morning (Dimineaţă în pădure).

Program:

În loc de „lucrare în primă audiţie”, de pus titlul:

            Poemul  simfonic nr. 1, Forest Morning (Dimineaţă în pădure) – lucrare în primă audiţie.

MARI ORCHESTRE ALE LUMII

Vineri 13 septembrie ora 19.30     

SALA PALATULUI

ORCHESTRA FILARMONICII DIN OSLO

VASILY PETRENKO dirijor

LEIF OVE ANDSNES pian

Program:

Øyvind Torvund –Poemul  simfonic nr. 1, Forest Morning (Dimineaţă în pădure) – lucrare în primă audiţie.

Edvard Grieg – Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, op. 16

Béla Bartók – Concertul pentru orchestră, Sz. 116, BB 123                                                                               

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite