Ziua României vine cu amenzi pentru românii din Diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de 1 Decembrie este data-limită până la care românii din diaspora ar trebui să prezinte documentele necesare pentru schimbarea rezidenţei fiscale, conform Ordonanţei de Guvern 30/2017. În caz contrar, aceştia sunt pasibili de amendă.

Potrivit legislaţiei în vigoare, toţi românii care au părăsit ţară după 30 ianuarie 2012, sunt obligaţi să işi schimbe rezidenţa fiscală în ţara unde lucrează.

De asemenea trebuie sa işi schimbe rezidenţa fiscală şi românii care au plecat înainte de 2012 dar au mai avut venituri şi in România.

Şi românii care vor pleca de la 1 ianuarie 2018, pentru mai mult de 180 de zile, trebuie sa anunţe ANAF, înainte cu 30 de zile de plecare.

Toate persoanele din aceste trei categorii care nu vor completa acest formular şi nu vor cere schimbarea rezidenţei fiscale, vor primi o amendă de 50-100 lei.

Cei vizaţi trebuie să completeze formularul, în două exemplare. Unul dintre formulare va fi depus personal sau prin împuternicire la registratură organului fiscal unde persoana respectivă avea domiciliul fiscal sau se poate trimite prin poştă la ANAF de domiciliu  la departamentul „evitarea dublei impuneri”, cu confirmare de primire,  al doilea exemplar se păstrează.

Pe lângă formular, românii sunt obligati sa prezinte şi următoarele documente, traduse: certificat de rezidenţă fiscală, copie contract de muncă, copie contract de casă, copie CI sau paşaport, copie card de sănătate şi copie carnet de conducere dacă este emis de ţara respectivă.

Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) a cerut Guvernului ca formularele să se poată transmite şi online, însă deocamdată nu a primit un răspuns favorabil.

După un studiu efectuat de FADERE în rândul românilor din diaspora, marea majoritate a românilor din afara graniţelor nu ştiu ce trebuie să facă in privinţa schimbării rezidenţei fiscale.

De aceea, FADERE a cerut premierului Mihai Tudose amânarea intrării in vigoare a ordonanţei 30/2017 cu cel puţin 6 luni. Totodată, organizaţia a solicitat demararea unei campanii serioase de informare a românilor din dispora cu privire la noul Cod fiscal, schimbarea rezidenţei fiscale şi a ordonanţei 30/2017.

„Nu este cinstit ca cel mai mare investitor al României din ultimii 10 ani - 55 de miliarde trimise în ultimii 10 ani, să fie călcat încă odată in picioare de Statul Român“, a declarat Daniel Ţecu, preşedintele FADERE.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite