Cutremurul a provocat o serie de valuri tsunami care au afectat regiunile costiere a opt ţări asiatice şi care au cauzat moartea a peste 200.000 de persoane din 14 ţări diferite. Devastator pentru coasta din Indonezia, acesta a fost al cincilea cel mai puternic cutremur din istoria modernă (de când sunt înregistrate cu ajutorul seismografelor).

În provincia indoneziană Aceh, unde apa a urcat până la peste 30 de metri, aproximativ 168.000 de persoane au fost ucise. Totodată, valul seismic s-a propagat la sute de kilometri, afectând insulele Maldive şi Somalia.

În 2004, mai multe valuri tsunami au lovit coasta Oceanului Indian, devastând regiuni întregi, printre care insula Phuket, Tailanda, Aceh (Indonezia), coasta de est a Sri Lankăi, zonele costiere din statul Tamil Nadu (Indiei) şi chiar şi locuri mai îndepărtate precum Somalia, care se află la 4.100 km est de epicentru.

Valurile tsunami de a cum opt ani au măturat comunităţi întregi şi au produs pagube de peste 10 miliarde de dolari. Potrivit Naţiunilor Unite, cutremurul de nouă grade pe scara Richter din 2004 a produs cele mai multe pagube umane şi materiale înregistrate vreodată în istoria cutremurelor măsurate.

Indonezia este pe aşa-numita Ring of Fire, un arc de linii de falie care înconjoară bazinul Pacifi şi care este predispusa la cutremure frecvente şi erupţii vulcanice.

Vezi aici povestea altor cutremure devastatoare care au avut loc în ultimii ani!