VIDEO Ce sistem ultra performant de rachete aduce US Army în România. El va veghea în locul scutului de la Deveselu care intră în actualizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tragere cu sistemul de apărare anti-rachetă Terminal High Altitude Air Defence (THAAD)  FOTO Ralph Scott/Missile Defense Agency/U.S. Department of Defense
Tragere cu sistemul de apărare anti-rachetă Terminal High Altitude Air Defence (THAAD)  FOTO Ralph Scott/Missile Defense Agency/U.S. Department of Defense

În conformitate cu deciziile adoptate la nivel NATO şi cu acordul bilateral încheiat între România şi Statele Unite ale Americii, sistemul anti-rachetă Aegis Ashore instalat în cadrul Bazei Militare 99 Deveselu va parcurge, în perioada următoare, un proces de actualizare, planificat anterior.

Lucrările care vor fi efectuate la elementele Aegis Ashore amplasate la Deveselu fac parte din actualizarea planificată a sistemelor Aegis ale SUA. Acest proces de actualizare nu va introduce în niciun fel elemente de natură ofensivă sistemului şi nu va schimba caracterul strict defensiv al acestuia.

Lucrările de actualizare au fost prevăzute încă din septembrie 2009, când a fost anunţat calendarul de implementare a sistemului SUA de apărare antirachetă în Europa într-o abordare nouă, adaptivă, în etape (EPAA / European Phased, Adaptive Approach to Ballistic Missile Defense).

În perioada planificată pentru executarea lucrărilor la Deveselu, care va dura câteva săptămâni, NATO va asigura o capacitate alternativă de apărare împotriva rachetelor balistice, prin desfăşurarea în ţara noastră a unui sistem de apărare anti-rachetă Terminal High Altitude Air Defence (THAAD), aparţinând Statelor Unite ale Americii. 

THAAD este un sistem defensiv, ce va fi încadrat în arhitectura capabilităţii  Alianţei de apărare împotriva rachetelor balistice şi se va afla, ca şi sistemul Aegis Ashore, sub controlul operaţional al NATO şi controlul politic deplin al Consiliului Nord-Atlantic.  

rachete

Desfăşurarea sistemului defensiv THAAD în România va avea caracter temporar, acesta fiind planificat să rămână operaţional doar până la finalizarea lucrărilor de actualizare a sistemului anti-rachetă Aegis Ashore. 

                                                              *******************************

THAAD este un sistem american anti-rachetă conceput pentru a lovi rachete balistice cu rază scurtă, medie şi intermediară în faza lor terminală (coborâre sau reintrare) de zbor. THAAD a fost dezvoltat după experienţa acumulată în urma atacurilor irakiene cu rachete în timpul războiului din Golf din 1991. Interceptorul THAAD se bazează pe energia sa cinetică de impact pentru a distruge racheta ţintă. 

THAAD a fost iniţial programat pentru implementare în 2012, însă instalarea iniţială a avut loc în mai 2008. THAAD a fost desfăşurat, printre altele,  în Guam, Emiratele Arabe Unite, Israel şi Coreea de Sud, iar acum ajunge în România. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite