VIDEO Românii care au fugit din Belfast au început să revină în Irlanda de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Românii care au fugit din Belfast au început să revină în Irlanda de Nord
VIDEO Românii care au fugit din Belfast au început să revină în Irlanda de Nord

O parte dintre românii care au plecat din Belfast ca urmare a atacurilor rasiştilor s-au întors în Irlanda de Nord, deşi autorităţile le-au dat bani pentru revenirea în România, scrie The Times.

În luna iunie, 115 români de etnie romă au fost nevoiţi să se refugieze într-o biserică ca urmare a atacurilor extremiştilor care le-au spart geamurile caselor închiriate de aceştia. Atacurile au fost aspru criticate, iar Oficiul Locativ din Irlanda de Nord le-a oferit găzduire romilor timp de o săptămână şi le-a plătit 40.000 de lire sterline să se întoarcă acasă. În ciuda acestor măsuri, capitala Irlandei de Nord, Belfast a avut parte de o publicitate negativă.

100 de români dintre cei 115 care s-au refugiat au hotărât să se întoarcă în ţară şi au acceptat banii oferiţi de Oficiul Locativ din Irlanda de Nord

Primarul Belfastului, Naomi Long, a precizat că până în prezent aproximativ 12 din cei 100 de români care au părăsit Irlanda de Nord s-au întors, susţinând că aceştia au dat oraşului votul lor de încredere.

Pe de altă parte, ascultătorii care au sunat la o populară emisiune de radio, au acuzat autorităţile că au fost trase pe sfoară plătindu-le romilor "o vacanţă pe gratis", relatează Agerpres.

Romii, bucuroşi că s-au întors


Mai mulţi romi care lucrează într-o spălătorie din sudul Belfastului au declarat pentru The Times că sunt bucuroşi că s-au întors. "Nu este de lucru în România, aici este mai bine pentru noi", a declarat unul dintre ei.

Mai mult, un bărbat de etnie romă susţine că poate câştiga 330 de lire pe săptămână pentru 55 de ore de lucru manual, o sumă uriaşă prin comparaţie cu ce poate câştiga în România. El adaugă că majoritatea romilor din Irlanda de Nord nu au dorit să plece, însă nu a existat altă opţiune atunci când intimidările rasiste au atins punctul culminat.

Odată cu începerea noului an şcolar vor reveni şi alţii

Anna Lo, membră a Adunării Irlandei de Nord pentru Belfastul de Sud, estimează că s-au întors în jur de 12 romi. Lo este de părere că familiile acestora vor reveni şi ele în curând, la timp pentru ca copiii acestora să înceapă noul semestru la şcoală, în această lună.

Ea a confirmat că, pe lângă banii primiţi pentru casă şi pentru zborul acasă, fiecare rom a primit 100 de lire pentru a-şi acoperi cheltuielile personale de călătorie.

Anna Lo susţine că o parte dintre romi au declarat înainte să plece că se vor întoarce pentru că "le-a plăcut aici foarte mult şi au apreciat generozitatea şi bunătatea oamenilor".

"Sunt foarte bucuroasă că s-au întors, însă ei se confruntă încă cu dificultăţi, cum ar fi aceea că nu au acces la fondurile publice", adaugă Lo. Ea a atras atenţia că romii nu au dreptul decât la îngrijire medicală de urgenţă, fiind necesare 12 luni de muncă neîntreruptă la un singur angajator înainte ca ei să poată solicita beneficii.

"Irlanda este o ţară bogată...ar trebui să fim mai generoşi", este de părere politiciana.

Ministrul de Finanţe: întoarcerea romilor are efecte neplăcute

De cealaltă parte, ministrul de finanţe nord-irlandez, Sammy Wilson, consideră că întoarcerea romilor are consecinţe neplăcute.

"Vreau să ştiu contextul în care se întorc", declara el, precizând că "data trecută, acuzaţiile au fost că au fost aduşi aici de către proprii oameni pentru a fi exploataţi, cazaţi în condiţii complet nesatisfăcătoare şi probabil puşi să lucreze pentru o sumă sub salariul minim".

Astfel, Wilson adaugă că nu vrea să încurajeze această revenire, deoarece "ea aduce probleme nu doar pentru cei care se întorc, ci şi pentru societatea în care se întorc".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite