VIDEO Reşedinţa Cantacuzino, distrusă pe şest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile le-au permis unor spanioli să distrugă un imobil cu valoare de patrimoniu. Clădirea, proprietate a unei firme patronate de Jesus şi Angel Hernandez Espada, se afla în curs de clasare, iar prefectul Capitalei a dispus prea târziu oprirea demolării.

Fosta casă de reşedinţă a generalului Gheorghe Zizi Cantacuzino, prinţ valah din celebra familie a Cantacuzinilor, aproape că a dispărut de pe harta clădirilor cu încărcătură istorică a Capitalei.

Mai citiţi şi:

Fostul sediu al mişcării legionare, demolat fără aprobare

Plimbări cu trăsura ca în basme, de 1 iunie GALERIE FOTO

Mănăstirea Snagov, pustnicul de pe ostrov

Imobilul, care datează din jurul anului 1880, a fost distrus weekendul trecut de o echipă de muncitori. O mână de activişti care luptă împotriva distrugerii patrimoniului imobiliar au încercat să ţină piept târnăcoapelor şi buldozerelor, însă fără succes.

„A fost un act de barbarie, pentru că au distrus mai întâi elementele decorative, feroneria de fontă forjată, deosebit de valoroasă, încadramentele ferestrelor. Apoi, demolatorii au sustras tot ce au putut, fapt ce agravează infracţiunea de distrugere, câtă vreme obiectele aparţineau unei clădiri protejate", a spus Florin Dobrescu, preşedintele Asociaţiei pentru Memorie Identitară „Carpaţii".

După ce a fost vândută în 2006 de către moştenitorul Şerban Cantacuzino,  casa de pe strada Gutenberg nr. 3 a intrat în posesia firmei Sfera Imobiliară SRL. Compania cu acţionariat spaniol a cerut, în 2009, Primăriei Sectorului 5 o autorizaţie de demolare, pe care a şi primit-o imediat.

Primăria are alibi

„Atât timp cât nu este declarată patrimoniu sau în curs de clasare, noi suntem obligaţi să dăm aceste autorizaţii. La momentul respectiv nu exista un astfel de ordin de clasare", a explicat viceprimarul sectorului 5, Bogdan Pavel.

Aşa a arăta clădirea de pe strada Gutenberg nr. 3

image

Din spusele şefilor de la „Carpaţii", la sediul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a Municipiului Bucureşti a existat o solicitare de clasare a clădirii ca monument istoric, făcută chiar de Şerban Cantacuzino.

Şeful de la acea dată a instituţiei subordinate Ministerului Culturii, Ştefan Damian, a refuzat ieri să dea o explicaţie. Singura autoritate care ar mai fi putut opri demolarea a fost Prefectura Capitalei, însă este prea târziu. Bijuteria arhitecturală este deja la pământ.

Patrimoniul Capitalei, în pixul unui directoraş

Pentru a demola un imobil din Bucureşti este necesar un aviz de la primăria de sector. Administraţia locală emite sau nu acest document doar după acordul obligatoriu al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a Municipiului Bucureşti. Această instituţie trebuie să ţină cont de statutul imobilului, iar dacă se află pe lista de patrimoniu, în curs de clasare sau în zonă protejată, avizul trebuie să fie negativ. 

Ştefan Damian, fostul director al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a Municipiului Bucureşti, este unul dintre cele mai controversate personaje din Capitală. Majoritatea organizaţiilor neguvernamentale care se ocupă de protejarea imobilelor cu o arhitectură valoroasă au cerut deseori demiterea lui Damian, din cauza avizelor de demolare pe care acesta le semna fără a ţine cont de extinderea haosului urbanistic.

Ştefan Damian

image

Astfel, de pixul acestui director a depins soarta a zeci de clădiri vechi din Bucureşti ce au dispărut şi au fost înlocuite de turnuri cu geamuri fumurii, în loc să fie consolidate şi recondiţionate. Singurul ministru care a încercat să pună la îndoială activitatea lui Ştefan Damian a fost ministrul Theodor Paleologu, dar şi acesta a renunţat la demers imediat după realizarea comisiei de evaluare.

În urmă cu doi ani, în timpul scandalului legat de demolarea unei anexe a Palatului Ştirbei din centrul Bucureştiului, Ştefan Damian declara că a semnat distrugerea imobilului deoarece lui nu îi trezeşte nicio emoţie. 

Ieri, fostul director a refuzat să dea vreo declaraţie în legătură cu situaţia Casei Cantacuzino.

Personaj controversat 

Ştefan Damian, fost director în cadrul Ministerului Culturii, este cunoscut şi pentru că a dat aviz favorabil celor care au acoperit statuia din faţa Hotelului Marriott cu o imensă geantă Louis Vuitton.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite