UPDATE Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Preşedintele i-a solicitat demisia, Ponta refuză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta s-a prezentat la DNA FOTO Medifax
Victor Ponta s-a prezentat la DNA FOTO Medifax

Premierul Victor Ponta este urmărit penal de procurorii DNA pentru fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, fapte ce ar fi fost comise în perioada în care era avocat. Procurorii îl acuză şi de conflict de interese, prin numirea lui Dan Şova în mai multe funcţii, faptă comisă din fotoliul de premier. Şeful statului i-a solicitat demisia, însă Ponta a refuzat, spunând că doar Parlamentul îl poate demite.

UPDATE Peste două sute de persoane s-au adunat în faţa Guvernului şi cer demisia premierului Victor Ponta. 

Protestatarii sunt echipaţi cu pancarte şi steaguri inscripţionate cu mesaje precum „Ponta, nu uita, România nu te vrea”, „Ceauşescu n-a murit, este Ponta travestit”,  „Stop masacrării României”,  „La mulţi ani, Victor Ponta, cu executare”, „Klaus, scapă-ne de impostor”, „Ponta, nu mai sta, demisia”, „Jos, jos premierul mincinos” şi „ Premierul Copy-paste”.

UPDATE Băsescu, pe Facebook: Bună ziua Viorel! Pleacă, pleacă acum!

„Fiecare minut pe care îl petreci în fruntea guvernului este un dezastru pentru credibilitatea României“, a scris Traian Băsescu pe contul său de pe platforma de socializare Facebook.

UPDATE Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, vineri, să trimită solicitarea procurorului general în cazul lui Victor Ponta la Comisia juridică, aceasta urmând să informeze când întocmeşte raportul, termenul maxim fiind de două săptămâni, a precizat secretarul Camerei Ion Ciolacu. Care este calendarul votului pentru ridicarea imunităţii lui Ponta şi cum poate fi amânat „cazul Ponta“ până în toamnă 

Ponta urmărit penal. Premierul o contrazice pe şefa DNA referitor la data citării

UPDATE Premierul Victor Ponta a postat un nou mesaj, pe pagina sa de Facebook, prin care o contrazice pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, precizând că a fost citat telefonic joi, nu cu câteva zile în urmă, aşa cum a declarat Kovesi. 

„Precizez ca am fost citat telefonic la sediul Guvernului de Procurorul Jean Uncheselu ieri dupa amiaza la ora 16.15! ( sunt convins ca exista procesul verbal in acest sens si inregistrarea telefonica). Regret ca informatia prezentata public de dna Procuror Sef Kovesi este neadevarata!”, a scris Ponta pe Facebook.

UPDATE Premierul Victor Ponta a transmis o scrisoare către toate ambasadele statelor membre UE şi a Ambasadei SUA, în care afirmă că nu există nicio probă împotriva sa în dosarul lui Dan Şova. Totodată, Ponta vorbeşte în scrisoare despre coincidenţa chemării sale la DNA în aceeaşi zi cu depunerea moţiunii de cenzură a PNL.

UPDATE După mai bine de trei ore de audieri, Dan Şova a ieşit din sediul DNA, precizând că a fost extinsă urmărirea penală pe numele său. Este vorba de noi infracţiuni puse în sarcina demnitarului. Totodată, Şova a fost pus sub control judiciar.

De ce nu-l poate suspenda Iohannis pe Ponta

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis nu-l poate suspenda pe Victor Ponta din funcţia de premier atât timp cât Camera Deputaţilor nu-i ridică imunitatea. Biroul Permananet al Camerei Deputaţilor se va reuni începând cu ora 17.00 pentru a lua în discuţie solicitarea procurorilor DNA, care au cerut „începerea urmării penale a deputatului Victor Ponta“.

UPDATE Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au anunţat, vineri, că prim-ministrul Victor Ponta a fost pus sub urmărire penală pentru mai multe fapte de corupţie. Preşedintele Klaus Iohannis a cerut demisia lui Victor Ponta. Evenimentele de astăzi nu au rămas fără ecou în presa internaţională.

UPDATE Laura Codruţa Kovesi a declarat că citarea lui Victor Ponta la DNA s-a realizat „în urmă cu câteva zile, în condiţii legale“.

Întrebată de ce urmărirea penală împotriva lui Ponta a fost începută acum, deşi este vorba despre un dosar care a fost deschis încă din anul 2012, Laura Codruţa Kovesi a declarat: „Anumite informaţii, indicii şi probe au fost obţinute după administrarea unor mijloace probatorii, la sfârşitul lunii aprilie, cu privire la anumite infracţiuni care au fost reţinute şi de care este suspectat premierul în acest moment. S-a început urmărirea penală in rem, la începutul lunii mai. Deci este o perioadă foarte scurtă de timp de la momentul în care s-au obţinut anumite informaţii şi până la emiterea ordonanţei de efectuare în continuare a urmăririi penale”.

De asemenea, întrebată dacă este doar o coincidenţă faptul că Victor Ponta a fost chemat la DNA chiar în ziua în care PNL a depus la Parlament moţiunea de cenzură, Kovesi a spus că procurorii doar îşi fac treaba şi nu verifică ceea ce se întâmplă în spaţiul public.

„Procurorii îşi văd de treabă. Avem 7.000 de dosare în lucru în care sunt angrenaţi doar 86 de procurori. Noi nu verificăm ce se întâmplă în spaţiul public. Noi administrăm probele în funcţie de zilele şi orele în care trebuie să administrăm aceste probe. Citarea s-a făcut în mod legal, cu mai multe zile în urmă, nu are niciun fel de legătură cu depunerea sau nu a vreunei moţiuni, deci este o coincidenţă. Pur şi simplu procurorii îşi fac treaba”, a adăugat Kovesi.

UPDATE Victor Ponta a postat un nou mesaj pe Facebook în care a precizat că nu îşi va da demisia, Parlamentul fiind cel care îl poate demite.

„Am avut cu Preşedintele Iohannis o discuţie instituţională extrem de corectă şi civilizată! Respect poziţia sa publică, dar am fost numit în funcţie de Parlamentul României şi doar Parlamentul poate să mă demita! Cred că respectarea principiilor constituţionale este esenţială pentru societatea noastră şi în niciun caz nu pot accepta că un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului şi cetăţenilor acestei ţări! Asta ar însemna dictatură şi cred că la peste 25 ani după 1989 ar fi o mare eroare pentru noi toţi!”, a scris Ponta pe Facebook.

Demisia lui Victor Ponta, cerută de Preşedinte

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis îi solicită demisia lui Victor Ponta. „După părere mea, este o situţia imposibilă pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale. Solicit demisia prim- ministrului Victor Ponta.

Acest lucru i l-am comunicat şi premierului în urma unei discuţii avută în urmă cu puţin timp.”, a anunţat şeful statului.

UPDATE Victor Ponta a ajuns la Palatul Cotroceni unde poartă o discuţie cu preşedintele Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis va face astăzi declaraţii de presă. Decizia a fost luată la scurt timp după ce procurorii DNA au anunţat că premierul Victor Ponta este urmărit penal în dosarul lui Dan Şova. Preşedintele ar putea decide suspendarea premierului. 

Articolul 109 din Constituţie, care se referă la răspunderea membrilor Guvernului, spune: „Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie“.

De altfel, la sfârşitul anului trecut Ponta spunea că va demisiona dacă procurorii vor cere aviz pentru urmărirea sa penală. 

Acţiunea de astăzi din Justiţe  este o premieră în istoria României. Mai exact, este pentru prima oară  când un prim -ministru în funcţie este următrit penal pentru corupţie

Victor Ponta, urmărit penal.  În acelaşi dosar s-a prezentat la DNA şi Dan Şova

El a declarat, la intrarea în sediul DNA, referitor la faptul că premierul a comis infracţiunea de conflict de interes atunci când l-a numit în funcţiile pe care le-a deţinut în Guvern (de ministru pentru relaţia cu Parlamentul, ministru pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine şi ministru al Transporturilor), că exclude că premierul ar fi vinovat.

UPDATE După ce a plecat de la DNA, premierul Victor Ponta a postat un mesaj pe Facebook pentru a oferi „câteva informaţii” despre motivul pentru care a fost chemat la DNA.

„Câteva informaţii despre motivul pentru care am fost chemat azi la DNA. Situaţia este clară din punctul meu de vedere. Politica nu se face la DNA, se face în Parlament!”, a scris Ponta pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, premierul a publicat trei documente ce reprezintă răspunsuri de la Complexul Energetiv Turceni, de la Complexul Energetic Rovinari şi de la Societatea Naţională a Lignitului Olteniei în care se precizează că între aceste trei societăţi şi Casa de Avocat „Victor Viorel Ponta” „nu au existat relaţii contactuale de orice natură”.

UPDATE  „În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al DNA iniţiază procedura de sesizare a Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă Ponta Victor-Viorel, deputat, care în perioada în care se presupune că a săvârşit infracţiunile de conflict de interese a îndeplinit funcţia de prim-ministru”, se arată într-un comunicat DNA.

Mai exact, anchetatorii spun că vor cere şi aviz de la Camera Deputaţilor pentru începerea urmăririi penale faţă de premier sub acuzaţia de conflict de interese, faptă pe care ar fi comis-o în perioada în care Ponta era deja prim-ministru. Mai exact, Ponta este acuzat că l-ar fi favorizat pe Dan Şova. 

     

Victor Ponta, urmărit penal. Acuzaţia de conflict de interese

El este suspectat că, „în calitate de prim-ministru al României, l-ar fi numit pe Dan Şova, în august 2012, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în decembrie 2012, în funcţia de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor şi în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condiţiile în care Ponta a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Şova Dan-Coman, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) şi dreptul de folosinţa gratuită a unui autoturism”, susţin procurorii.

Din probele administrate de procurori rezultă că Victor Ponta ar fi beneficiat lunar, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 de lei şi 14.000 de lei, în total 181.439,89 de lei, în baza unei „convenţii fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA „Şova şi Asociaţii” reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel”.

De asemena, în perioada noiembrie 2008 - iunie 2009 Ponta ar fi beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosinţă al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziţionat de SCA „Şova şi Asociaţii” în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aproximativ 6.000 de lei/lună), iar ulterior, în iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul şi alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei, mai arată anchetatorii.

Potrivit legii, pentru celelalte acuzaţii (de fals în înscrisuri sub semnătură privată - 17 infracţiuni, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor) nu este nevoie de aviz de la deputaţi deoarece infracţiunile ar fi fost comise când acesta era avocat.

Ce acuzaţii îi mai aduc procurorii lui Victor Ponta

În ordonanţa procurorilor se arată că, „în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obţinute de către SCA „Şova şi Asociaţii” de la cele două complexe energetice (Turceni şi Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Şova Dan-Coman şi a persoanelor din sfera sa relaţională”, se arată în documentul citat.

DNA mai precizează că, pe 6 mai 2015, „în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relaţiile contractuale ale societăţii de avocatură SCA Şova şi Asociaţii, s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecţie fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel”.

Procurorii arată că, pe 30 august 2007, între SCA „Şova şi Asociaţii” reprezentată de Dan Şova şi Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” a fost încheiată o convenţie de conlucrare profesională. În aceasta ar fi fost prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 de euro pentru care va emite o factură lunară. 

Ulterior, începând cu aprilie 2008, această sumă a fost majorată la 3.000 de euro pe lună onorariul lui Victor Ponta, lucru făcut printr-un act adiţional. „Convenţia de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru”, se mai arată în documentele DNA.

Însă până atunci, pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei, arată anchetatorii. 

„Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii” care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare”, mai arată procurorii.

Dosarul lui Ponta, la DNA din 2011

Dosarul în care este incriminat acum premierul Victor Ponta se află la DNA încă din 2011, când la şefia acestei instituţii se afla Daniel Morar. Nu se ştie de ce a fost nevoie să treacă patru ani pentru ca procurorii să-l inculpe pe actualul prim-ministru.

În iulie 2011, inspectorii ANAF au decis sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie în legătură cu preşedintele PSD de la acea vreme, Victor Ponta, care ar fi primit sponsorizări ilegale pe de la termocentralele de la Rovinari şi Turceni. Inspectorii fiscali au sesizat procurorii anticorupţie şi în ceea ce-l priveşte pe senatorul Dan Şova.

La 22 iunie, preşedintele PSD, Victor Ponta, a primit o invitaţie de la ANAF, în care era solicitat să se prezinte pe 24 iunie la sediul ANAF, cu declaraţiile de venit pe 2007 şi 2008 şi cu registrul jurnal de încasări şi plăţi. Adresa aparţinea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, Activitatea de Inspecţie Fiscală, Serviciul de Inspecţie Fiscală Persoane Fizice.

Ponta era informat că, pe 6 iunie 2011, organele de inspecţie fiscală din cadrul ANAF Sector 1 s-au deplasat la domiciliul fiscal al acestuia din Bucureşti, în vederea efectuării unei inspecţii fiscale: “Inspecţia fiscală nu s-a putut efectua, drept care, în baza art. 50 din OG 92/2003, privind Codul de procedura fiscală, va invităm în data de 24.06.2011, ora 9.00, la sediul Activităţii de inspecţie fiscală al Administraţiei Finanţelor Publice Sector 1 din Bucureşti, ocazie cu care veţi prezenta următoarele documente: copie după CI/BI/paşaport, declaraţiile anuale de venit pentru anii 2007 şi 2008, registrul jurnal de încasări şi plăţi”.

Victor Ponta, urmărit penal. Controalele fiscale l-au făcut pe Ponta să comită falsul

Dan Şova ar fi fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi.

Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfăşurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta s-ar fi înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia, mai arată procurorii. 

„Întrucât specializarea juridică lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activităţile să vizeze asistenţa juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienţii societăţii de avocaţi. Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008”, spun anchetatorii. 

Cele 16 înscrisuri care ar fi fost falsificate de Victor Ponta ar fi fost tehnoredactate prin metoda „copy / paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfăşurată de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA „Şova şi Asociaţii”, avocaţi care ar fi declarat că nu ar fi conlucrat niciodată cu Ponta. În realitate însă, arată DNA, Ponta nu ar fi efectuat nici una din activităţile respective, nici măcar în parte.

Procurori: Ponta a achiziţionat apartamente de lux cu banii de la Şova

Ponta ar fi folosit o parte din sumele obţinute de la SCA „Şova şi Asociaţii” pentru a cumpăra două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti.

„În perioada 11.11.2008 - iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societăţii de avocaţi, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocaţi a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) şi alte obligaţii către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societăţii de avocaţi”, conform DNA. 

Procurorii precizează că maşina ar fi fost cumpărată de societatea de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii”, „la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel”. 

Dosarul „Turceni/Rovinari”

Dosarul „Turceni/Rovinari” a pornit în urmă cu un an de la mai multe sesizări ale ANAF depuse în 2011. Atunci, ANAF a constatat că atât la Complexul Energetic Rovinari, cât şi la cel din Turceni, au fost încheiate contracte care au prejudiciat statul. Două sesizări au ajuns, astfel, la DNA.

Cercetări vechi de un an

Declaraţiile veneau în contextul în care în raportul Inspecţiei Judiciare a CSM apăruse informaţia că este cercetat în două cauze penale, aflate în curs de soluţionare la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). În total, Parchetul General a analizat 19 plângeri vizându-l pe premier, dintre care cinci mai sunt în lucru. 

   VIDEO: DIGI24.RO

În ianuarie anul trecut, numele lui Victor Ponta apărea în două dosare ale procurorilor anticorupţie aflate în faza actelor premergătoare, care aveau drept obiect activitatea unor persoane cu funcţii de conducere de la complexurile Rovinari şi Turceni, DNA precizând atunci că nu existau cauze în care premierul să fie urmărit penal.

Acuzaţiile care apăreau în raportul Inspecţiei Judiciare priveau perioada 2007-2011, când Victor Ponta ar fi obţinut ilegal contracte cu complexurile Energetice Turceni şi Rovinari, pentru casa sa de avocatură, potrivit documentului obţinut de ”Adevărul” la acea vreme.

La structurile DNA există în total trei plângeri depuse care vizează activitatea lui Victor Ponta de dinainte ca acesta să ajungă premierul României, se mai arăta în documentele citate. 

Ponta:  Demisionez dacă DNA va cere urmărirea mea penală

La sfârşitul anului trecut, premierul Victor Ponta declara că va demisiona dacă Direcţia Naţională Anticorupţie va cere urmărirea sa penală în dosarul privind votul din diaspora la alegerile prezidenţiale. 

„Nu vreau să se spună că România are un premier urmărit penal. (...) Dacă DNA-ul va cere începerea urmăririi penale faţă de mine, de Corlăţean, cu siguranţă că voi demisiona”, spunea Victor Ponta, într-o emisiune televizată.

Dan Şova, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Dan Şova este urmărit penal, din august 2014, pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma „Şova şi Asociaţii” a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada ianuarie - 13 februarie 2008, Dan Şova, cu ştiinţă, în contextul litigiului dintre Complexul Energetic Turceni (CET) şi ICM - SC pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă Dumitru Cristea, la data faptelor director general şi ordonator de credite al CET, să încheie un contract distinct de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu.

În acest fel, Şova ar fi contribuit la decizia lui Cristea de a încheia nelegal, la 13 februarie 2008, contractul de asistenţă juridică între CET şi SCA "Şova şi Asociaţii". De asemenea, ar fi conceput termenii şi condiţiile contractului şi l-a semnat din partea SCA "Şova şi Asociaţii", obţinând un folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes), susţin procurorii anticorupţie.

Într-un alt caz, în perioada 2 octombrie - 1 noiembrie 2007, cu ştiinţă, în contextul litigiului dintre CET şi Electrica, Dan Şova ar fi insistat pe lângă Cristea să încheie un contract distinct de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu, „contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal un act adiţional la contractul de asistenţă juridică”. Şi în acest caz, Şova ar fi conceput termenii şi condiţiile actului adiţional, l-a semnat din partea SCA „Şova şi Asociaţii”, obţinând un folos necuvenit pentru societate de 1.142.400 lei (inclusiv onorariul de succes), au mai arătat procurorii.

Totodată, în perioada ianuarie - februarie 2008, Dan Şova, cu ştiinţă, în contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) şi ICM - SC pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA, ar fi insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu.

Astfel, Şova ar fi contribuit la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistenţă juridică, pe 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari şi SCA „Şova şi Asociaţii”, ar fi conceput termenii şi contractului, semnându-l din partea societăţii pe care o reprezenta. În urma acestui contract, societatea de avocaţi a obţinut suma de 1.071.336,80 de lei (inclusiv onorariul de succes), au mai arătat procurorii.

Potrivit DNA, suma totală reprezentând folos necuvenit în favoarea SCA „Şova şi Asociaţii”, ca urmare a contractelor de asistenţă juridică încheiate cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari este estimată la valoarea de 3.455.754 de lei.

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal Dan Laurenţiu Ciurel, director de Investiţii la Complexul Energetic Rovinari la data faptelor, şi fostul director general al Complexului Energetic Turceni Dumitru Cristea, pentru abuz în serviciu.

Urmărit penal şi în dosarul „Retrocedări ilegale”

Dan Şova este cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie şi în dosarul desprins din cel al retrocedării ilegale de păduri, alături de fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc.

DNA a cerut Parlamentului avizarea reţinerii şi arestării lui Dan Şova, în dosarul „Turceni-Rovinari”. Senatul nici nu a emis o hotărâre de respingere a solicitării DNA, arătând doar că s-a pronunţat prin vot secret asupra cererii, nefiind întrunit numărul suficient de voturi pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării unui senator.

În acest context, preşedintele Klaus Iohannis, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi PNL au sesizat Curtea Constituţională. În urma analizării celor trei sesizări, judecătorii constituţionali au admis-o doar pe cea a CSM.

„În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Senatul României, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta şi publica hotărârea care atestă rezultatul votului dat în Plenul Senatului”, se arăta în decizia Curţii.

Comunicat DNA dosar Ponta

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite