Vestigii arheologice sub liniile de tramvai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii care lucrează la refacerea liniilor de tramvai din centrul Timişoarei au descoperit adevărate vestigii arheologice. Dan Ciobotaru, directorul Muzeului Banatului, spune că acestea

Muncitorii care lucrează la refacerea liniilor de tramvai din centrul Timişoarei au descoperit adevărate vestigii arheologice.
Dan Ciobotaru, directorul Muzeului Banatului, spune că acestea datează din secolul al XIX-lea şi, la prima vedere, sunt structuri de lemn care susţineau construcţiile pe mlaştină şi vechiul sistem de canalizare al oraşului. "Să sperăm că vom găsi ceva mai multe date despre istoria Timişoarei, în afară de vechiul sistem de canalizare", a declarat acesta. În aceste condiţii, lucrările de refacere a liniilor de tramvai vor fi sistate pentru o perioadă, pentru verificări arheologice. Întârzierea nu va fi mai mare de două-trei săptămâni, asigură directorul Muzeului Banatului, mai ales în condiţiile în care lucrările se desfăşoară pe tronsoane. Zona centrală a oraşul ascunde încă multe din comorile trecutului. "Nu ştim încă ce vom mai găsi. Este zona cea mai înaltă a oraşului şi nu excludem posibilitatea de a da peste obiecte spectaculoase ca informaţie arheologică. Este posibil ca acestea să dateze din perioada austriacă sau medievală a cetăţii Timişoara", spune Ciobotaru.

Informaţii ascunse
Ultimele lucrări în zona centrală s-au făcut în perioada comunistă, când reprezentanţii sistemului nu au considerat necesar să studieze cu atenţie fenomenul. Chiar şi Castelul Huniazilor, actualul Muzeu al Banatului, ascunde astfel de comori, care ar putea ieşi la iveală odată cu lucrările de consolidare programate pentru anul acesta. Chişoda, Freidorf, Pădurea Verde, Mehala, Fabrica de Bere sau Piaţa 700 sunt doar câteva dintre zonele în care arheologii timişoreni au descoperit vestigii ale vremurilor trecute.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite