"Vânătorul de tumori" continua lupta contra cancerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Victor Velculescu, în laboratorul său de cercetări  din Maryland, SUA
Profesorul Victor Velculescu, în laboratorul său de cercetări din Maryland, SUA

"Adevărul" a stat de vorbă cu cercetătorul american de origine română care a pus la punct primul test sangvin capabil să urmărească evoluţia cancerului in pacienti si sa identifice reaparitia tumorilor dupa chirurgie.

tor Velculescu (39 de ani), profesor la Universitatea John Hopkins din Maryland (SUA), a şi lăsat în urmă bucuria recentului său succes, acum lucrând la imbunatatirea metodei sale pentru a o automatiza si a o face cat mai accesibilă pentru pacienti.

"Grupul nostru a dezvoltat o nouă metoda, numita PARE, care este bazata pe tehnologia noua de secvenţare a genomului uman, si care permite  depistarea rearanjarilor de DNA cancerigen in sângele pacientilor cu cancer. Credem ca aceasta metoda o sa poata fi folosita in viitor in aproape toate felurile de cancer, deoarece toate cancerele contin diferente genetice comparat cu celulele normale. In prezent costul de secventare pentru metoda PARE este de aproximativ 5.000 de dolari de pacient.

Acum lucram pentru a imbunatati aceasta metoda, care credem ca ar deveni mai precisa in depistarea reaparitiei cancerului decat o tomografie computerizată, al carui cost este in prezent de 1.500 de dolari. Cu timpul, speram ca metoda PARE sa fie mai putin costisitoare si deci mai accesibila oricărui bolnav", ne-a declarat, într-o română perfectă, profesorul Velculescu. Cercetătorul este optimist, dar consideră că un astfel de test bazat pe metoda PARE nu va ajunge pe piaţă mai devreme de cinci ani.

Tratament eficient, costuri mai mici

Savantul de origine română susţine că descoperirea sa va permite îmbunătăţirea tratamentelor personalizate acordate pacienţilor suferind de cancer prin monitorizarea individualizata a evolutiei cancerului. Cu timpul, sistemele asigurărilor de sănătate ar putea să acopere financiar aceste teste sangvine, spune profesorul Victor Velculescu.

"De exemplu, chimioterapia este o procedură foarte scumpă care este, in multe cazuri, acoperita de sistemele de asigurare. Sunt mulţi pacienţi care
primesc chimioterapie, deşi ei sunt vindecaţi după chirurgie şi nu mai au nevoie de ea. Şi sunt, de asemenea, mulţi bolnavi care nu primesc chimioterapia, deşi ar avea nevoie. In prezent, nu exista posibilitatea de a determina daca un pacient a fost vindecat dupa chirurgie sau daca au mai
ramas celule cancerigene. Cu ajutorul acestui test, vom putea afla acest raspuns, si vom şti care pacienti ar trebui sa primeasca chemoterapie mai
intensiva si care nu mai au nevoie de aceasta.
"

Profesorul Velculescu nu vede niciun impediment pentru bolnavii de cancer din Europa de a beneficia de descoperirea sa. "Speram ca acest test sa
devina accesibil in diverse laboratoare specializate din intreaga lume."

"Am ramas cu o afinitate pentru Romania"

Victor Velculescu a plecat în SUA când avea doar şapte ani. "Am rămas însă cu o afecţiune faţă de ţara natală, faţă de istoria şi cultura ei. Părinţii mei au vorbit limba româna acasa şi in acest fel continui sa vorbesc romaneste. În plus, soţia mea, pe care am cunoscut-o aici, în SUA, este tot româncă", ne-a mărturisit cercetătorul.

Profesorul Velculescu s-a întors de câteva ori în România. Impresii? "Am rămas impresionat de cât au evoluat lucrurile. Se merge într-o direcţie bună, si România se dezvolta pe toate planurile."

Dar are şi o nemulţumire: "În România, fondurile acordate cercetării sunt in prezent reduse din cauza crizei economice. Este păcat pentru o ţară cu
talente strălucite în domeniul cercetarii biomedicale să nu continue. România are potenţial, si ar trebui sa acorde resurse pentru cercetare, care vor ajuta la bunastarea populatiei si cresterea economica pe termen lung".

Mai citiţi şi:

Canceroşii şi diabeticii sunt condamnaţi la moarte !

Armata franceză şi-a folosit propriii soldaţi în teste nucleare pentru a verifica efectul radiaţiilor

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite