Valentin Ceauşescu a pierdut ultimul proces deschis Statului Român. Un tablou de Petraşcu rămâne la Muzeul Naţional de Artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
valentin ceausescu
valentin ceausescu

Fiul cel mare al dictatorilor, Valentin Ceauşescu, a fost învins în instanţă de avocaţii Muzeului Naţional de Artă. Miza procesului era tabloul „Natura statică cu ulcică de aramă”, de Gheorghe Petraşcu. Opera a fost confiscată de procurori în decembrie 1989 din casa lui Valentin Ceauşescu.

Tribunalul Bucureşti a respins, pe 26 ianuarie 2016, ca nefondat apelul făcut de Valentin Ceauşescu împotriva unei sentinţe date de Judecătoria Sectorului 5. Judecătoria respinsese în 2014 , cererea fiului cel mare al dictatorilor de revendicare a tabloului „Natura statică cu ulcică de aramă”, de Gheorghe Petraşcu, ca fiind lipsită de interes.

După aproape 24 de ani de la Revoluţia din 1989, Valentin Ceauşescu a reuşit recuperarea aproape integrală a averii sale, a fratelui şi a părinţilor săi, Elena şi Nicolae Ceauşescu. Ultima sa luptă în instanţe era pentru un tablou semnat de Gheorghe Petraşcu. Fiul cel mare al soţilor Elena şi Nicolae Ceauşescu, Valentin Ceauşescu, deschisese un nou proces Parchetului General şi Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR). El cerea instanţei să oblige cele două instituţii să-i retrocedeze un tablou: „Natură statică cu ulcică de aramă”, de Gheorghe Petraşcu.

Avocatul lui Valentin Ceauşescu, Harlambie Voicilaş a spus că va continua demersurile pentru recuperarea operei de artă, chiar dacă decizia este definitivă. „Tabloul este proprietatea lui Valentin Ceauşescu. Dreptul de proprietate rezultă din procesul-verbal  încheiat de reprezentanţii Parchetului la 26 februarie 1990, când a fost ridicat din casa lui Valentin. Parchetul a dat tabloul în custodie la Muzeul de Artă. Custodele ţine bunurile până când încetează raportul de custodie, în acest caz a început prin hotărârile judecătoreşti pronuţate în cauză. Când încetează raportul de custodie, custodele este obligat să restituie bunul, ceea ce nu s-a întâmplat. Instanţa a apreciat că Valentin Ceauşescu nu are interes să solicite restituirea tabloului”, ne-a declarat avocatul Haralambie Voicilaş

Ce spunea Valentin Ceauşescu

„În urma evenimentelor din decembrie 1989 am fost arestat. Asupra bunurilor din proprietatea mea s-a dispus măsura asiguratorie. Din aceste bunuri a făcut parte şi tabloul „Natura statică cu ulcică de aramă”, de Gheorghe Petraşcu,” a explicat Valentin, în cererea de chemare în judecată, de unde a început totul.
„Acest tablou figurează în procesul verbal încheiat la data de 26 februarie 1990 (fila 16, volumul X din dosarul de urmărire penală numărul 517/P/1989 la poziţia 8), procesul verbal încheiat de către reprezentantul Procuraturii Generale, cu ocazia ridicării bunurilor proprietatea mea, asupra cărora s-a  instituit măsura asiguratorie dispusă de către acesta. Tabloul menţionat împreună cu celelalte bunuri supuse măsurii au fost date în custodia MNAR”, a explicat fiul cuplului Ceauşescu. Pictura, datată 1931, a fost ridicată de la imobilul de pe strada Cosmonauţilor, în care locuia Valentin în decembrie 1989.

Muzeul a refuzat predarea tabloului

El arată că imediat după revoluţie, procurorii au emis împotriva sa şase ordonanţe preventive prin care s-au pus sechestru pe toate bunurile sale. În 2005, el a contestat aceste acte procedurale în faţa judecătorilor, iar pe 3 octombrie 2006, Tribunalul Bucureşti i-a dat dreptate. „Decidem restituirea tuturor bunurilor cu privire la care au fost dipuse măsuri de indisponibilizare şi confiscare prin ordonanţele mai sus menţionate şi care nu au fost restituite, bunuri ridicate de la acesta şi de la Ceauşescu Nicu (1951-1996),” se arăta în sentinţă. Această decizie a rămas definitivă, pe 19 aprilie 2007, la Curtea Supremă de Justiţie.
De atunci, Valentin a trecut la recuperea tuturor bunurilor, inclusiv prin executarea silită cu ajutorul unui executor judecătoresc. „În procedura executării silite, tabloul nu mi-a fost predat, prin refuzul Muzeului,” explică Valentin. El arată că cererea sa adresată judecătorilor „are ca obiect obligarea pârâtelor să-mi predea tabloul”.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite