Uniunea Judecătorilor critică alegerea procurorului Oana Hăineală la şefia CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a criticat modul în care s-au desfăşurat alegerile pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, desfăşurate la data de 4 ianuarie 2013, pe care le consideră netransparente şi neprofesioniste.

“Uniunea Naţională a Judecătorilor din România îşi exprimă indignarea faţă de modul netransparent şi total neprofesionist în care au decurs alegerile pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii în data de 4 ianuarie 2013. Considerăm nedemne de onoarea funcţiilor menţionate refuzul asumării publice a candidaturii fostului vicepreşedinte al Consiliului, anunţarea acesteia în cadrul şedinţei de plen, cu lipsa oricărei informări a magistraţilor şi membrilor Consiliului în vederea asigurării unei dezbateri efective a candidaturilor şi a programelor candidaţilor”, declară UNJR.

UNJR mai punctează în comunicatul trimis presei că “pe parcursul anului 2012 corpul judecătorilor şi-a exprimat în mod repetat nemulţumirea faţă  de prestaţia conducerii CSM şi carenţele acesteia în exercitarea funcţiei de reprezentare, fiind evidentă dorinţa corpului profesional de a nu se mai realege aceeaşi conducere sub o altă formă”.

În concluzie,“UNJR solicită judecătorilor să îşi exprime voinţa în cadrul adunărilor generale şi îşi exprimă sprijinul pentru toate acţiunile magistraţilor ce se preconizează în viitorul apropiat, care vizează apărarea statutului şi a independenţei lor şi cenzurarea modului în care unii membri CSM îşi exercită mandatul (...)  Această voinţă a fost însă sfidător ignorată de către cei care se presupune că ar trebui să reprezinte corpul profesional al judecătorilor, fiind ignorată deopotrivă şi cutuma respectată încă de la înfiinţarea Consiliului, de a se alege un judecător în funcţia de preşedinte. Totodată, Uniunea Natională a Judecătorilor susţine că “va apela la toate mijloacele permise de lege pentru ca CSM să conştientizeze şi să-şi îndeplinească rolul constituţional de garant al independenţei justiţiei”.

Asociaţia Magistraţilor din România, aceeaşi nemulţumire

Şi  Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la numirea Oanei Hăineală în fruntea Consilului Superior al Magistraturii. Motiv pentru care, AMR a decis convocarea Consiliului Director pentru miercuri, pentru a discuta „cu privire la demersurile necesare pentru respectarea legalităţii, respectiv a tradiţiei şi cutumei instituţionale create în relativ scurta perioadă de timp în care CSM a funcţionat în actuala formă”.

Magistraţii consideră că „în calitate de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii poate fi condus doar de un preşedinte judecător". Astfel, magistraţii au reacţionat „ferm şi imediat” şi au convocat Consiliului Director pentru data de miercuri, 9 ianuarie.

Premieră în justiţie: un procuror la conducerea CSM


Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă vineri  în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, după ce a fost audiată de membrii CSM, alături de contracandidatul său, judecătorul Mircea Aron. Decizia membrilor CSM reprezintă o premieră în România, fiind pentru prima oară în istorie când un procuror preia conducerea instituţiei. Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă cu zece voturi, în timp ce contracandidatul ei, judecătorul Mircea Aron, a fost votat de opt membri CSM. Hăineală este primul procuror care devine  preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.


Pentru numirea Oanei Hăineală în funcţia de preşedintele al CSM s-au pronunţat: Cristi Vasilica Danileţ, Daniel Marius Morar, Livia Doina Stanciu, Alina Nicoleta Ghica, Corina Dumitrescu, Daniela Ciochină, Florentina Gavadia, Bogdan Gabor, Gheorghe Muscalu şi Oana Schimdt Haineală. Potrivit luju.ro, cei care au votat „împotrivă” au fost: Mircea Aron, Mona Pivniceru, Marius Tudose, Alexandru Şerban, Adrian Neacşu, Horaţius Dumbrava, Mona Lisa Neagoe şi Adrian Bordea. Aceştia din urmă au votat pentru Mircea Aron, contracandidatul lui Haineală.


Rocadă  Hăineală-Ghica?

Fosta şefă CSM,  judecătoarea Alina Ghica şi-a anunţat  vineri candidatura la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, moment în care patru membri ai CSM s-au ridicat şi au părăsit sala. Astfel, judecătoarea  Ghica nu a întrunit numărul de voturi pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, votarea urmând să fie reluată.


Alina Ghica trebuia să fie votată de cel puţin zece membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), însă a primit doar opt voturi favorabile, în condiţiile în care din sala de şedinţă au lipsit mai mulţi magistraţi. În aceste condiţii, procedura pentru alegerea vicepreşedintelui CSM va fi reluată. Surse din magistratură spuneau încă de joi că anul acesta cele două magistrate vor să facă rocada, astfel ca Hăineală să preia conducerea, iar Ghica să-i fie vicepreşedinte.


Legalitatea candidaturii procurorului Oana Schmidt Hăineală, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, la funcţia de preşedinte al instituţiei a fost luată în discuţia membrilor CSM. Adrian Bordea a cerut, în şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, să fie pusă în discuţie problema unei candidaturi a unui fost vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la funcţia de preşedinte al instituţiei.
Întrebat de Daniel Morar dacă se discută posibilitatea unui procuror de a candida la preşedinţia CSM, Bordea a spus că discuţia vizează posibilitatea ca un fost membru al conducerii Consiliului să poată candida, atât timp cât dispoziţia legală spune că mandatul poate fi de un an şi nu poate fi reînnoit.


Vicepreşedintele CSM, procurorul Oana Schmidt Hăineală, candidat la preşedinţia CSM, a susţinut că nu i se pare sustenabilă propunerea, precizând că reglementările stabilesc imposibilitatea reînnoirii mandatului pe funcţia pe care candidează un magistrat în Consiliu.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite