Uniunea Europeană nu recunoaşte automat diplomele româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniela Şerb

profesiile reglementate la nivel european.
Aceste categorii profesionale sunt, deocamdată, în număr de trei: medici, arhitecţi şi moaşe. Chiar şi în acest caz, recunoaşterea calificării universitare nu asigură automat şi un loc de muncă într-o ţară occidentală. Cei care mai cred încă în mitul excelenţei şcolii româneşti ar trebui să-şi reevalueze opiniile.
"Ar fi absurd ca, de la 1 ianuarie 2007, să-şi imagineze cineva că-şi poate lua diploma la subsuoară şi să meargă să lucreze în orice ţară din UE", ne-a declarat Sanda Bădulescu, directorul Consiliului Naţional de Echivalare a Diplomelor, din Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Directorul a adăugat că, până în octombrie 2007, ţara noastră va beneficia de o perioadă de tranziţie, necesară punerii în practică a directivelor europene. În acest timp, cadrul legal va trebui îmbunătăţit. "În perioada imediat următoare va trebui să amendăm şi să completăm Legea 200/2004, deoarece au apărut noi profesii reglementate în UE şi trebuie să ne aliniem noilor standarde. Recunoaşterea automată se va face potrivit listei profesiilor recunoscute în ţara respectivă. Să se înţeleagă bine că recunoaşterea se va face de la caz la caz, în funcţie de ţara primitoare", a precizat Sanda Bădulescu. Potrivit declaraţiilor acesteia, cele mai mari şanse de recunoaştere profesională o au profesiile medicale, respectiv medicii generalişti, stomatologii, medicii veterinari, dar şi asistentele medicale şi moaşele.
Urmează arhitecţii. Pentru toţi aceştia s-a reuşit armonizarea curriculei româneşti cu cea europeană, iar numărul de credite este acelaşi. În plus, de la 1 ianuarie 2007 se va elibera pentru fiecare absolvent în parte o adeverinţă de conformitate care va înlocui vechea programă analitică.", a explicat directorul CNED.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite