Uniforme de milioane de euro pentru poliţişti. Poliţia Română: Fondurile se încadrează în cuantumul valoric anual la care poliţiştii au dreptul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Română se primeneşte pe bani mulţi. IGPR a atribuit, recent, două contracte pentru achiziţia de uniforme, în valoare totală de aproape 4,3 milioane de euro, alte două licitaţii similare fiind în curs. Reprezentanţii Poliţiei spun însă că fondurile alocate pentru uniforme se încadrează în cuantumul valoric anual la care poliţiştii au dreptul potrivit legii

După sumele rulate de Poliţia Română numai pentru achiziţia de uniforme s-ar crede că poliţiştii români huzuresc în lux. Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) cheltuieşte numai anul acesta pentru elemente de uniformă (pantaloni, bluze, tricouri, cămăşi, epoleţi, căciuli, caschete, mănuşi etc.) circa 7 milioane de euro, potrivit datelor de pe site-ul oficial al Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Asta în condiţiile în care de ani întregi sindicaliştii se plâng că sunt prea puţine cadre în Poliţie, au echipament învechit, spray-uri paralizante uneori expirate, nu au pistoale cu electroşocuri şi nici veste antiglonţ, iar maşinile de patrulă sunt inadecvate sau deseori defecte, punându-le viaţa în pericol.

În acest moment în Poliţia Română activează aproximativ 40.000 de poliţişti. Un calcul simplu arată că pentru fiecare poliţist s-ar cheltui pentru uniformă aproximativ 175 de euro. Este o sumă forte mare, care acoperă cel puţin două rânduri de echipament, potrivit unor surse din Poliţie, în condiţiile în care uniformele se achiziţionează pentru a fi puse pe stoc, deoarece poliţiştii nu schimbă anual uniformele pentru că cei mai mulţi le poartă foarte rar.

Contracte atribuite

Cel mai mare contract din acest an pentru achiziţia de uniforme a fost atribuit de IGPR la data de 21 aprilie. Poliţia Română a plătit atunci nu mai puţin de 15,3 milioane de lei (3,4 milioane de euro) pentru uniforme de poliţie, costume (bărbaţi), taioare (femei), tricouri, cămăşi şi şepci.
Licitaţia a fost una deschisă, dar oferte a depus doar o firmă – Monica Design Impex SRL, care a şi câştigat contractul. De-a lungul timpului, această firmă a câştigat zeci de contracte cu Ministerul de Interne, dar şi cu alte instituţii ale statului.

O lună mai târziu, pe 26 mai, Poliţia Română a mai semnat un contract, în valoare de 4,1 milioane de lei (aproximativ 900.000 de euro) pentru „articole de echipament din componenţa uniformei de poliţie). Litaţia a fost câştigată de firmele Ciserom SA şi Axel Project SRL. Concret, au fost cumpărate căciuli, pantaloni, pulovere, impermeabile de ploaie, bluze matlasate, scurte, bluzoane, cămăşi, articole de încălţăminte, curele, centuri, mănuşi, ciorapi, fulare, epoleţi, suport însemn grad etc.

Unul dintre câştigătorii licitaţiei, Axel Project SRL are la activ mai multe contracte cu statul, printre clienţi numărându-se Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă sau Academia de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti.

Licitaţii în desfăşurare

Şi achiziţiile de haine au continuat.  Pe 9 august, Poliţia Română a publicat pe site-ul SEAP un nou anunţ de participare la licitaţie pentru „furnizare echipament din componenţa uniformei de poliţie”. Valoarea estimată a contractului este de 5,7 milioane de lei (peste 1,2 milioane de euro).

De aceşti bani, urmează să se cumpere pantaloni din tercot iarnă/vară, scurte cu mesadă detaşabila şi guler, bluzoane interioare, mănuşi din piele, dar şi alte articole vestimentare.

După doar  nouă zile, pe 18 august, pe SEAP a fost publicat un nou anunţ, pentru achiziţia de „articole de echipament”, în valoare de 4,45 milioane de lei (aproape un milion de euro).
De această dată, printre elementele de echipament se numără unele deosebite, precum caschete de de ceromonie sau căciuli din blană naturală pentru chestori.

Căciuli de blană pentru chestori

Astfel, IGPR va comanda 60 de caschete din stofă, de culoare neagră, cu trei rânduri de frunze (pentru chestori) şi 750 de caschete cu două rânduri de frunze (pentru comisari şi comisari şefi).
Potrivit caietului de sarcini, căciulile trebuie confecţionate din „blană naturală ovine nutriet înobilat de culoare gri pentru agenţi şi ofiţeri şi din blană naturală caracul (astrahan) pentru comisari şefi şi chestori”.

Totodată, „blana nutriet trebuie să provină de la ovine din rasa merinos sau ţigaie, pielile trebuie să fie extensibile, să nu crape la îndoire pe ambele părţi, derma trebuie să fie moale, plină la pipăit, bine curăţată de carne şi pieliţe. Blana trebuie să fie tunsă şi vopsită uniform, părul să fie lucios, tuns egal, bine degresat, des şi neîmpâslit”. Termenul de garanţie a fost stabilit la 12 luni de la data livrării produselor.

„Poliţiştii de birou”, normă întreagă de echipament

Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor ”Pro Lex”, Vasile Lincu, a explicat, pentru ”Adevărul”, cum se distribuie echipamentul poliţiştilor.

„Fiecare poliţist primeşte anual circa 2.000 de lei pentru norma de echipament. Aceşti bani sunt cheltuiţi în funcţie de nevoile fiecărui poliţist. Aceşti 2.000 de lei acoperă uzuara anuală a echipamentului. La unii se uzează mai repede pantalonul, la alţii bluzele sau scurtele. Nu se schimbă toată uniforma odată. În momentul în care un poliţist solicită anumite piese de uniformă, acestuia i se opreşte din norma de echipament contravaloarea elementelor de uniformă”, a arătat Vasile Lincu.
 
Acesta susţine că de norma de echipament beneficiază şi poliţiştii care stau în birou şi folosesc uniforma foarte rar. „Poliţiştii de birou sunt avantajaţi faţă de cei care lucrează în stradă. Deşi nu se îmbracă decât extrem de rar în uniformă, cei de la birou primesc aceeaşi bani ca şi cei din operativ. Chiar acum am venit la o video-conferinţă la IGPR, unde au participat peste 30 de poliţişti şi niciunul măcar nu era în uniformă... Aceşti poliţişti încasează banii de echipament, dar se duc cu ei la mare sau unde mai vor ei”, a mai mărturisit liderul Pro Lex.

Poliţia Română: Fondurile alocate pentru uniforme se încadrează în cuantumul valoric anual la care poliţiştii au dreptul potrivit legii

Reprezentanţii Poliţiei Române au explicat că toate achiziţiile s-au făcut  în baza previziunilor referitoare la necesităţile de echipare, a solicitărilor formulate de poliţişti şi că sumele sunt doar estimative, fiind vorba de încheierea unor acorduri-cadru.

”În baza previziunilor referitoare la necesităţile de echipare, a solicitărilor formulate de poliţişti, precum şi a experienţei anterioare, în anul 2017, Inspectoratul General al Poliţiei Române a încheiat acorduri- cadru, pe o perioadă de 24 de luni, care să permită, în limita cantităţilor maxime prevăzute de acestea, încheierea, ultrioară, în limita necesităţilor ce vor fi identificate pe perioada de valabilitate a acordului-cadru de contracte subsecvente, conform legislaţiei. Încheierea acestor acorduri-cadru nu presupune angajarea fondurilor estimate pentru cantităţile maxime. Sumele de bani vor fi stabilite punctual, pe fiecare contract, în funcţie de necesitate şi în limita drepturilor de care beneficiază poliţiştii.Contractele subsecvente, care s-au încheiat pe parcursul anului 2017, au avut la bază acordurile - cadru menţionate mai sus, nu cuprind elemente de înnoire a uniformei existente, cantităţile contractate fiind destinate echipării poliţiştilor încadraţi din sursă externă, promoţiei iunie 2017 de ofiţeri şi agenţi de poliţie, precum şi următoarelor promoţii, care vor absolvi în următoarea perioadă de 24 de luni. De asemenea, atunci, când anumite loturi dintr-o procedura au fost anulate, din motive obiective, procedura de achiziţie a fost reluată, conform legislaţiei, astfel încăt nu avem mai multe proceduri de achiziţie cu aceleaşi elemente de uniform”, precizează reprezentanţii Poliţiei Române. 

Potrivit acestora, fondurile alocate pentru aceste achiziţii se încadrează în cuantumul valoric anual la care poliţiştii au dreptul potrivit legii.

”Facem precizarea că achiziţionarea uniformei şi a elementelor specifice, nu presupune costuri suplimentare de la bugetul de stat, deoarece pentru anul 2017, Poliţia Română are prevăzut pentru achiziţia de echipament,  suma de 20.100.000 de lei, care se încadrează în cuantumul valoric anual la care poliţiştii au dreptul potrivit legii”, mai arată Poliţia Română.

Maşini noi, din 2015

Până să achiziţioneze uniformele de lux, Poliţia Română a achiziţionat 400 de maşini noi marca Volkswagen Polo pentru agenţii de la Rutieră. Noile autoturisme au costat mai puţin decât Daciile Logan pe care MAI le-a achizitonat în urmă cu câţiva ani. Autospecialele de la Rutieră sunt modele în 4 uşi, fac parte din gama Comfortline şi au un motor 1.2 TSI cu tehnologie Blue Motionce, care dezvoltă 90 de cai putere. Preţul plătit de MAI a fost de 13.511 de euro pe maşină, costul incluzând şi TVA. În plus, în această sumă a intrat şi dotarea maşinilor cu sisteme pentru semnalizarea acustică şi vizuală, precum şi colantarea lor. Contractul a avut o valoare totală de 4,5 milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite