Un român convertit la Islam a fost reţinut de procurorii DIICOT pentru acte de terorism. Voia să atace cu bombă trupele MAI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT l-au reţinut pentru 24 de ore pe Cristian Bîrzu, român convertit la Islam şi identificat cu indicatori de radicalizare, pentru săvârşirea infracţiunilor de acte de terorism, iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată şi trafic de migranţi.

În acelaşi dosar, procurorii i-au mai reţinut pe Gabriel Pintilie, Cristian Aştefănoaiei şi Constantin Mandache  pentru săvârşirea infracţiunilor  de  iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

Potrivit DIICOT, Cristian  Bîrzu, domiciliat în Roman, judeţul Neamţ, cetăţean român convertit la islam şi identificat cu indicatori de radicalizare, după ce a executat o pedeapsă privativă de libertate în regim de penitenciar în Germania şi în Romania, „şi-a exprimat intenţia de a comite atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne care ar încerca capturarea sa în vederea reîncarcerării, acesta  aflându-se sub măsura controlului  judiciar într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bacău”.

Şi-ar fi declarat susţinerea faţă de atetatele teroriste

Cristian  Bîrzu, a fost condamnat la data de 02.02.2015 de către Tribunalul Neamţ la o pedeapsă de 5 ani de închisoare  pentru tentativă de omor, faptă ce a avut loc la data de  februarie 2013, victima, un bărbat de 42 de ani, fiind înjunghiată în zona gâtului.

„În timpul executării unei pedepse cu închisoarea într-un penitenciar din Germania, inculpatul a intrat în contact cu mai mulţi deţinuţi de religie musulmană, unii dintre aceştia radicalizaţi, raliindu-se la ideologia acestora şi declarându-şi susţinerea faţă de atentatele teroriste ca mod de rezolvare a unor probleme socio-religioase. Deşi era plasat sub control judiciar, inculpatul Bîrzu Cristian şi-a manifestat intenţia de a părăsi România, prin orice mijloc şi indiferent de consecinţe, pentru a se deplasa în Germania de unde, cu sprijinul unor membri ai comunităţii musulmane, să intre în legătură cu elemente jihadiste din Siria”, arată DIICOT.

Reţeaua de falsificatori

În urma probatoriului administrat în cauză s-a  stabilit de asemenea existenţa unui grup infracţional organizat, iniţiat în cursul anului 2017, de către Mandache Constantin, Aştefănoaei Cristian, Pintilie Gabriel şi un alt suspect, grup specializat în contrafacerea de documente şi înscrisuri oficiale, respectiv cărţi de identitate, documente de călătorie, permise de conducere, adeverinţe medicale, contracte de muncă, asigurări auto, plăcuţe de înmatriculare auto, autorizaţii de transport ş.a.

„La gruparea infracţională a aderat şi inculpatul Bîrzu Cristian care şi-a manifestat în nenumărate rânduri intenţia de a ajuta şi susţine persoane de origine musulmană sau persoane refugiate din ţările în care se desfăşoară conflicte armate, de a pătrunde în spaţiul european, prin punerea la dispoziţia acestora, contra cost, a documentelor de care aceştia au nevoie, documente  falsificate de către membrii grupului infracţional menţionat mai sus”, au mai arătat procurorii.

w

În urma cercetărilor ar fi rezultat că Aştefănoaei şi  Pintilie s-ar fi ocupat personal de falsificarea actelor, iar Mandache ar fi avut rolul de a falsifica acte şi de a găsi persoane interesate de falsificarea acestora, de a prelua documentele necesare falsificării, de a  primi sumele de bani date pentru falsificare şi de a remite ulterior actele fasificate.

„Inculpatul Bîrzu Cristian a aderat la grupare în luna a anului 2017, având rolul de a indentifica clienţi interesaţi să obţină acte falsificate, clienţi de la care primea diferite sume de bani, acte necesare realizării documentelor falsificate. De menţionat este faptul că inculpatul Bîrzu Cristian a obţinut acte false de la membrii grupării în scopul de a ieşi ilegal din România în cazul în care ar fi fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii”, acuză DIICOT.

Buletin de identitate pentru un sirian

În urma administrării materialului probator a rezultat faptul că, la sfârşitul lunii iulie 2017,  Bîrzu ar fi identificat, prin intermediul unui prieten, un cetăţean sirian care se afla pe teritoriul Marii Britanii căruia, prin intermediul membrilor grupării infracţionale, i-a efectuat un buletin de identitate  românesc pe care ulterior l-a expediat în Marea Britanie.

La data de 12.09.2017,  procurorii D.I.I.C.O.T – S.T. Iaşi  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi au efectuat 9 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Vaslui şi Roman, ocazie cu care au fost ridicate obiecte de cult islamice, bani, 16 telefoane mobile, 14 hard-diskuri, 15 laptopuri, 15 stikuri, 4 imprimante, acte de identitate şi de altă natură falsificate.  

Cei patru bărbaţi au fost prezentaţi Curţii de Apel Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Suportul tehnnic şi informativ în acest caz a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite