Nou caz de tranfuzie de sânge greşită, la spitalul CF 2 din Capitală. Pacienta, aflată în comă indusă, a fost transferată la Spitalul Universitar, la cererea familiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie în vârstă de 38 de ani se află internată în stare gravă la Spitalul CF2 din Capitală după ce i s-ar fi făcut o transfuzie de sânge greşită. Inspecţia Sanitară a demarat o anchetă în acest caz.

UPDATE - Şefa secţiei Anestezie Terapie Intensivă  (ATI) de la  Spitalul CF 2, medicul Georgica Vâlcoreanu, a declarat că secţia de transfuzii sangvine din cadrul unităţii medicale este în proces de acreditare, după ce a fost dotată recent cu „un bun nivel tehnologic“. 

Medicul a precizat că pacientei i-a fost administrată o cantitate mică de sânge din grupa AB, iar în momentul în care s-a descoperit eroarea privind grupa de sânge femeii i s-a administrat imediat grupa corectă.

Ce se întâmplă în cazul unei transfuzii de sânge greşitede regulă apar reacţii de tip alergic, în cazuri foarte rare apar hemoragii masive

UPDATE - Soţul femeii aflate în stare gravă după ce i s-a făcut o transfuzie greşită în urma unei operaţii, la Spitalul CF2 din Capitală, a declarat, vineri, că nu e interesat să obţină despăgubiri din partea unităţii sanitare, ci vrea ca persoanele din spital care au greşit să nu mai pună mâna niciodată pe vreun pacient.

Bărbatul a declarat pentru News.ro că le cere medicilor să explice de ce i-au pus soţiei lui o altă grupă de sânge şi a precizat ca poate înţelege că aceştia au greşit, dar vrea să i explice de ce au minţit, deşi ştiau din prima zi ce le-a spus soţia lui, trezită din anestezie, şi anume că are grupa 0 pozitiv, nu AB IV, cum i-au pus ei în transfuzie.

Bărbatul a mai spus că, din ce a înţeles, soţia lui nu a pierdut sânge în timpul operaţiei astfel încât să fie nevoie de transfuzie. El a precizat că cei doi medici care au salvat-o nu au mai plecat acasă şi au rămas să înţeleagă din ce cauză s-a produs acea hemoragie care nu putea fi oprită şi care venea din toate organele.

UPDATE - Laurenţiu Colintineanu, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, a declarat, pentru Digi 24, că pacienta este în comă indusă şi ventilată mecanic şi a fost transferată, la cererea familiei, la Spitalul Universitar Municipal. 

De asemenea, Colintineanu a precizat că Spitalul CF 2 nu a raportat cazul de transfuzie greşită, familia pacientei fiind cea care a reclamat cazul. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, din primele indicii ale anchetei aflate în desfăşurare reiese că secţia de transfuzii sangvine din spitalul CF2, care ţine de Ministerul Transporturilor,  în care s-a efectuat procedură nu ar fi autorizată.

Laurenţiu Colintineanu a declarat că, vineri, la Spitalul CF2, s-au deplasat reprezentanţi ai Inspecţiei Sanitare şi ai Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, pentru a investiga cazul, arată news.ro.

Pacienta  a fost operată marţi de cancer de col uterin în formă incipientă. La două ore după operaţie a apărut o hemoragie internă care a durat până joi, perioadă în care medicii i-au efectuat pacientei mai multe transfuzii sangvine. Pacienta are grupa de sânge 0, dar i-a fost administrat sânge din grupa AB.

Acesta este al doilea caz de transfuzie greşită din ultimele două luni.La sfârşitul lui iunie, o femeie în vârstă de 60 de ani a murit la Spitalul de Arşi din Capitală al o săptămână după ce i s-a făcut o transfuzie greşită.

Femeia era internată la această unitate spitalicească din noaptea de 13 spre 14 iunie. Atunci i-a fost făcută o transfuzie cu grupa de sânge B, deşi aceasta avea grupa A , şi a murit la o săptămână după internare.

De altfel, acest caz face obiectul unui dosar deschis de Parchetul Capitalei, mai mulţi angajaţi ai instituţiei fiind audiaţi. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite