Un Napoleon la Rahova. Dan Voiculescu, pontat de gardieni că „scrie“ şi „munceşte“ în acelaşi timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu
Dan Voiculescu

Omul de afaceri Dan Voiculescu ar fi reuşit performanţa ca, în paralel cu timpul alocat scrierii de cărţi, să acumuleze şi ore de muncă pretinzând că a prestat diferite activităţi. Acest lucru ar fi consemnat într-o notă internă realizată de Administraţia Naţională a Pentenciarelor, care a constatat mai multe nereguli la Penitenciarul Rahova, potrivit Hotnews.

Este vorba de nota internă care a fost transmisă la DNA, şi în baza căreia DNA s-a autosesizat pe 12 ianuarie, în cazul „Savanţilor închisorilor”. Potrivit infomaţiilor Hotnews, Dan Voiculescu ar fi beneficiat de regim preferenţial la Rahova, lucru consemnat în nota internă din 29 decembrie 2015. Voiculescu ar fi primit acest tip de beneficii în aceeaşi zi (şi ore de studiu, dar şi ore de munca), fapt fără precedent în penitenciarele din Romania. Mai mult, ar fi fost pontat şi pentru ore de muncă pe care în realitate nu le-ar executat niciodată. Toate aceste informaţii ar fi consemnate în  nota interna a ANP din 29 decembrie 2015.

Miza: cumularea recompenselor

Astfel, Voiculescu ar fi muncit 16 ore/zi, fapt interzis prin lege. În acest caz, gardienii de la Rahova ar putea avea probleme, deoarece, potrivit Codului Muncii, o persoană nu poate fi dublu pontată, şi nici nu poate munci mai mult de 8 ore/zi. Una din explicaţii ar fi faptul că Voiculescu ar dori să acumuleze cât mai multe recompense, în zile libere.

După cum se ştie, potrivit prevederii suspendate până în septemebrie 2016 prin Ordonanţă de Guvern, (Legea 254/2013, litera f) pentru fiecare carte scrisă, un deţinut primea recompensă 30 de zile de libertate.

În cazul muncii prestate, Legea 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal stabileşte beneficiile:
a) in cazul in care se presteaza o munca remunerata, se considera 5 zile executate pentru 4 zile de munca;
b) in cazul in care se presteaza o munca neremunerata, se considera 4 zile executate pentru 3 zile de munca;
c) in cazul in care munca este prestata pe timpul noptii, se considera 3 zile executate pentru doua nopti de munca;
d) in cazul participarii la cursurile de scolarizare pentru formele de invatamant general obligatoriu, se considera 30 de zile executate pentru absolvirea unui an scolar;
e) in cazul participarii la cursurile de calificare ori recalificare profesionala, se considera 20 de zile executate pentru absolvirea unui curs de calificare ori recalificare profesionala;
f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate. (Articol suspendat până în septembrie 2016 prin OUG)

Ancheta DNA

DNA a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.
Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu întocmit de procurori, fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiţionat. Dintr-o notă întocmită de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, precum şi din datele existente în spaţiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiţii nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele săvârşite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate", arată DNA, într-un comunicat de presă transmis în ianuarie 2016.

"Aceste împrejurări au dat naştere unui adevărat fenomen de natură să lipsească de conţinut deciziile instanţelor (în luna decembrie doar la Penitenciarul Rahova erau în curs de elaborare 46 de lucrări pretins ştiinţifice)", a mai arătat DNA.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite