Un elicopter militar israelian s-a prăbuşit în Bucegi: 7 morţi, printre care un român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un elicopter militar s-a prăbuşit lângă Fundata, în judeţul Braşov. La bord se aflau ofiţeri israelieni, dar şi unul român

UPDATE 08.38 Salvatorii încearcă să ajungă la elicopterul prăbuşit

Ce s-a întâmplat luni:

00.05 Ministerul Apărării Naţionale a anunţat, într-un comunicat remis Mediafax, că, alături de şase militari israelieni, la bordul elicopterului prăbuşit în judeţul Braşov se afla căpitanul Ştefan Claudiu Dragnea, de 31 de ani, încadrat la SMFA  (Statul Major al Forţelor Aeriene).

23.15 Salvamontiştii nu au reuşit să ajungă la locul accidentului, iar căutările vor fi reluate marţi dimineaţă. Aceasta este ultima informaţie oferită de şeful Serviciului Salvamont Bran, Fănică Boboc, ce a revenit asupra declaraţiei potrivit căreia au fost găsite patru cadavre la locul prăbuşirii elicopterului israelian.

21.50 Jandarmii montani şi echipele de salvamontişti din Bran au reuşit să ajungă la resturile aeronavei. Jandarmii au izolat imediat permetrul în zonă. La faţa locului erau deja mai mulţi militari. Salvamontiştii spun că nu pot aduce la baza muntelui restul de cadavre decât după ce procurorii militari prelevă probele. Cert este că din aeronavă nu a mai rămas nimic, cu greu putând fi recunoscut corpul elicopterului, care s-a sfărâmat, efectiv, de Colţii Ţapului, de pe vârful Guţan (2246m).

21.25 Elicopterul s-a prăbuşit după ce s-a lovit de o stâncă.

20.48 Un elicopter de evacuare medicală MEDEVAC aparţinând Forţelor Aeriene Române, şi  unul civil, solicitat pentru intervenţii în caz de urgenţă au renunţat la căutări. Aernoavele au aterizat pe aeroportul de la marginea Braşovului, la ieşirea spre Bran. Piloţii spun că ceaţa zădărniceşte orice acţiune în zonă. „Nu am localizat locul în care s-a prăbuşit elicopterul. Am survolat zona în încercarea de a găsi zona în care este nevoie de intervenţie“, a declarat pentru „Adevărul de Seară“  Constantin Apavaloaie, pilotul elicopterului civil.

„S-a încercat o intervenţie aeriană, însă nu s-a putut pătrunde în locul în care s-a produs accidentul. Mai mult, vremea este nefavorabilă. Este extrem de multă ceaţă în zonă, dar mai ales pe munte“, a spus Ioan Pivodă, şef salvamont Zărneşti, ale cărui ale cărui echipe sunt în stand by, la intervenţie acţionând colegii de la formaţiunea din Bran.

20.20 Până la această oră echipele de salvamontişti au găsit patru cadavre la locul unde s-a prăbuşit elicopterul israelian, aparatul de zbor luând foc, a declarat şeful Serviciului Salvamont Bran, Fănică Boboc, citat de Mediafax.

Echipele de salvamontişti continuau cercetările la faţa locului.

CITIŢI ŞI:

Elicopterele Armatei Române, coşciuge cu palete

Elicopterele israeliene CH 53,„bombe“ americane în Irak

19.20 MApN a anunţat că la bordul elicopter israelian de tip CH 53 se aflau şase militari israelieni şi unul român. Elicopterul a pierdut legătura radio, în jurul orei 15.20, cu centrul de Raportare Control al exerciţiului aerian, ulterior "epava" aparatului de zbor fiind localizată din aer în zona Fundata - Zărneşti.

Ministerul Apărării a precizat că, imediat, potrivit procedurilor în astfel de situaţii, s-a pus în aplicare operaţiunea de căutare-salvare, la care participă un elicopter de evacuare medicală MEDEVAC aparţinând Forţelor Aeriene Române şi două elicoptere israeliene.

În jurul orei 17.45, echipele de căutare-salvare au localizat din aer, în zona Fundata-Zărneşti din judeţul Braşov, "epava" elicopterului israelian care a fost dat dispărut. Până la acest moment, nu se cunosc împrejurările producerii accidentului şi situaţia membrilor echipajului, potrivit MAPN.În prezent, echipele de căutare acţionează la sol pentru localizarea membrilor echipajului.

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a dispus constituirea şi trimiterea la faţa locului a unei comisii de cercetare a cauzelor producerii acestui accident şi a dispus sesizarea Parchetului General.

În urmă cu o săptămână, un elicopter israelian de transport tip CH-53 care participa la exerciţiul comun aerian româno-israelian Blue Sky 2010 a aterizat de urgenţă, în zona localităţii Priboiu, din judeţul Dâmboviţa, informa Ministerul Apărării Naţionale.

19.08 Elicopterul prăbuşit participa, cel mai probabil, la exerciţiul comun aerian româno-israelian Blue Sky 2010, au declarat surse militare, citate de Mediafax

Exerciţiul Blue Sky 2010 se desfăşoară în perioada 18-29 iulie la aerodromul Boboc şi are ca scop antrenarea pentru misiuni de căutare, salvare şi evacuare medicală.

19.05 Prefectul de Braşov susţine că aeronava s-ar fi prăbuşit în zona Babele, judeţul Dâmboviţa, pe Valea Ialomiţei, într-o zonă stâncoască, extrem de accidentată.

18 53 Toţi cei aflaţi la bord, şase militari israelieni şi unul român, au decedat.

18.50 Elicopterul era un aparat CH53 şi aparţinea armatei israeliene.

18.40 Prefectul Braşovului, Ion Gonţea, a anunţat că a fost identificat locul unde a căzut elicopterul. Acesta a precizat că se iau măsurile pentru securizarea locului. Acesta a precizat că în aeronavă ar fi fost doar trei persoane.

18.35 Un martor ocular a declarat la postul de televiziune Antena 3 că în jurul orei 15.30 a văzut un elicopter care fumega şi pierdea din altitudine. "Mă aflam la Poiana Ţapului şi am văzut venind trei elicoptere militare. Ultimul s-a întors  brusc şi fumega şi am văzut că a început să piardă din altitudine. Azi au trecut cinci elicoptere de armată pe aici", a afirmat martorul, adăugând că nu ştie unde a căzut elicopterul.

18.30 Echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ale SMURD Braşov nu au fost alertate pentru a interveni la locul prăbuşirii elicopterului. Potrivit şefului ISU Braşov, col. Stelian Răchiţean, este posibil ca aeronava să fi căzut pe teritoriul judeţului vecin. Faptul că aeronava nu este pe teritoriul comunei Fundata a fost confirmat şi de primarul localităţii.

Tragedia de astăzi are loc la mai puţin de o lună de la accidentul aviatic de la Tuza, în care au murit 12 oameni, iar alţi 12 au fost răniţi. În 5 iulie, un avion militar AN 2 a luat foc la aterizare.

Citiţi şi: Călăraşi: Un avion utilitar, prăbuşit în apropiere de Luica, în urmă cu 2 ani

Revenim cu detalii

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite