Tudorel Toader: Sperăm ca luni să sesizăm Curtea Constituţională cu privire la refuzul preşedintelui de a o revoca pe Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat miercuri că prim-ministrul Viorica Dăncilă susţine sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la refuzul preşedintelui de a o revoca pe şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, adăugând că acest demers va fi făcut în ziua de luni.

"Am vorbit cu doamna premier chiar ieri. I-am prezentat (...) principalele elemente pe care le poate prinde în sesizarea CCR. A rămas că zilele acestea finalizez sesizarea ca să valorific şi documentul politic de la preşedinte. Luni mă voi întâlni cu doamna premier. Sigur că ne vedem azi la Guvern. Luni este şi vizita ministrul Justiţiei din Croaţia, dar voi găsi un moment în care mă voi întâlni cu doamna premier. Îi voi prezenta sesizarea în amănunt, sper ca dânsa să fie de acord să şi-o însuşească şi tot luni sesizăm CCR", a spus ministrul Tudorel Toader, citat de Agerpres.

Ministrul a adăugat şi că draftul sesizării este deja făcut, dar că trebuie să fie completat şi cu argumentele pe care le-a adus preşedintele în documentul de respingere a solicitării de revocare.

"(...) Noi am spus că vom ataca la Curte, asta vom face. Curtea va decide şi vom proceda ca atare", a mai spus Toader.

Întrebat dacă premierul Viorica Dăncilă este de acord cu sesizarea, Tudorel Toader a răspuns: "Da. Nu a văzut forma finală, dar din ce i-am prezentat până acum ieri mi-a spus că este de acord".

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni, că va fi sesizată Curtea Constituţională a României (CCR) cu privire la refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de revocare a procurorului şef al DNA. 

Călin Popescu Tăriceanu: Susţin sesizarea CCR în cazul lui Kovesi

Preşedintele Senatului a declarat miercuri, la Palatul Parlamentului, că este de acord cu sesizarea la Curtea Constituţională cu privire la refuzul preşedintelui Iohannis de a o revoca pe şefa DNA Laura Codruţa Kovesi.

„Nu vreau să vorbesc despre modul în care şi-a exercitat în ultimii ani CSM acest rol, pentru că ar fi multe de spus, iar atitudinea mea nu ar face decât să reflecte nemulţumire pentru modul în care a funcţionat şi şi-a ales să-şi exercite acest rol de garant al independenţei justiţiei. Legislaţia în vigoare este clară cu privire la rolul preşedintelui, cu privire la rolul ministrului Justiţiei, cu alte cuvinte al Guvernului, la procedurile de numire şi de revocare a procurorului şef de la DNA.”, a afirmat Tăriceanu.

Tudorel Toader, răspuns pentru preşedintele Iohannis

Ministrul Justiţiei a afirmat miercuri, că decizia de a sesiza Curtea Constituţională a României (CCR) după refuzul preşedintelui de a o revoca din funcţie pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu reprezintă o iniţiativă personală, ci una în numele Guvernului din care face parte. 

"Dacă v-a spus dânsul, eu pot să-l contrazic pe dumnealui? Preşedintele republicii întotdeauna cred că are dreptate, nu? Eu nu am acţionat în nume personal şi asta pot să v-o spun dumneavoastră şi poate să audă oricine. Eu mă comport ca ministru al Justiţiei, în numele ministerului pe care îl coordonez, şi făcând parte, în acelaşi timp, din Guvernul alianţei de la guvernare. Prin urmare, este absolut exclusă această ipoteză, pentru că nu am acţionat şi nu acţionez în nume personal. Ca argument, nu cred că doamna prim-ministru, nu cred că alianţa de la putere ar da curs solicitării mele în nume personal. Am făcut-o şi o voi face în numele Guvernului", a explicat Tudorel Toader.

Acesta din urmă a mai precizat şi că se aşteaptă ca instanţa constituţională să se judece „în favoarea statului de drept".

Preşedintele Iohannis: Nu există niciun temei pentru sesizarea CCR

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că nu există "niciun conflict şi niciun temei" pentru sesizarea Curţii Constituţionale în cazul deciziei sale de nerevocare a procurorului-şef al DNA.

"După părerea mea, nu există niciun conflict şi niciun temei pentru o sesizare a Curţii Constituţionale. În tot procedeul început de ministru cu solicitarea de revocare, solicitare a avizului CSM şi în final decizia mea, legislaţia în vigoare în materie a fost respectată 100%, iar, după cum cu toţii cunoaştem, legea lasă la latitudinea preşedintelui dacă acceptă sau nu acceptă această propunere de revocare. Nu există niciun temei", a declarat Klaus Iohannis.

Dragnea: Ca inginer, nu vreau să-mi dau cu părerea.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri, la Piteşti, că nu vrea să-şi exprime părerea cu privire la un eventual conflict de natură contituţională între Guvern şi preşedinte după ce Klaus Iohannis a refiuzat propunerea de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Dragnea a precizat că îl susţine în continuare pe ministrul Justiţiei.

”Eu nu am pregătirea constituţională a  domnului preşdinte Iohannis. Ca ingner, nu vreau să-mi dau cu părerea” a afirmat Liviu Dragnea miercuri după amiază, într-o conferinţă de presă la Piteşti.

Acesta a adăugat că îl susţine în continuare pe ministrul Tudorel Toader  

„Politic, îl susţin pe ministrul Justiţiei. Cred că dincolo de ce cred eu sau preşedintele sau oricine altcineva, judecătorii CCR vor decide” a precizat Dragnea.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite