Tudorel Toader, reacţie la anunţul că procurorul DNA care a deschis dosarul Tel Drum este cercetat pentru că l-a contrazis pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader FOTO Mediafax
Tudorel Toader FOTO Mediafax

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi referindu-se la sesizarea din oficiu a Inspecţiei Judiciare în cazul afirmaţiilor făcute de procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, că aceasta reprezintă doar problema Inspecţiei Judiciare. Lăncrănjan este procurorul care instrumentează dosarul Tel Drum în care l-a pus sub acuzare pe Liviu Dragnea pentru abuz în serviciu, fraudă cu fonduri europene şi constituirea unui grup infracţional organizat.

UPDATE: Organizaţia Non-Guvernamentală Activewatch, a criticat decizia Inspecţiei Judiciare de a declanşa o anchetă faţă de procurorul DNA Lăncrănjan în acest caz, susţinând că instituţia Inspecţiei Judiciare „ameninţă libertatea de exprimare şi încrederea în sistemul judiciar din România”.

„Faptul că un magistrat militează public pentru reabilitarea legii în faţa detractorilor acesteia este, din orice unghi ar fi interpretată legea, un act de demnitate care are ca efect consolidarea încrederii în justiţie. Faptul că omul justiţiei iese public în apărarea legii nu poate să însemne altceva decât consolidarea prestigiului justiţiei, nicidecum “atingerea” prestigiului justiţiei – aşa cum este definită aceasta din urmă, ca abatere disciplinară, în lege (art.99, Legea 303/2004)”, se arată în communicatul ActiveWatch.

Astfel ActiveWatch cere Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii să facă publice motivele care au condus la decizia autosesizării în cazul comentariilor publicate pe Facebook de procuroarea Alexandra Lăncrănjan. „Declanşarea unei cercetări disciplinare asupra unui magistrat fără o explicaţie publică solidă poate fi interpretată, în acest context, ca fiind o limitare a libertăţii de exprimare a magistratului şi o instrumentalizare politică a instituţiei Inspecţiei Judiciare”, se mai arată în comunicatul organizaţiei ce luptă pentru apărarea dreptului la liberă exprimare.

***

Ştirea iniţială: „Am aflat şi eu ieri, la orele prânzului, de la cineva din media. Este problema Inspecţiei Judiciare. Eu cred că am făcut referire expresă la elementele constitutive privind cele 2 infracţiuni, art. 297 din Codul penal român, art. 266 Codul penal din Germania. Vreau să spun că partea specială a Codului penal este o disciplină destul de riguroasă", a declarat ministrul Toader, joi dimineaţă la sediul Ministerului Justiţiei.

Precizările vin după ce Inspecţia Judiciară s-a autosesizat şi efectuează cercetări prealabile faţă de procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, după ce aceasta a schimbat replici pe Facebook, în weekend, cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, fără însă a-l nominaliza în mod direct pe acesta, pe tema incriminării abuzului în serviciu din Germania.

Sesizarea vine după ce procurorul DNA a lansat mai multe aprecieri critice, într-un mod indirect, la adresa ministrului Justitiei şi la modul în care acesta a înţeles cum este reglementat abuzul în serviciu în legislaţia germană.

Etapa verificărilor prealabile este o etapă premergătoare cercetării disciplinare, competenţa Inspecţiei Judiciare fiind aceea de a stabili dacă există indiciile săvârşirii de către magistraţi a unei abateri disciplinare şi de a se pronunţa după caz, în funcţie de rezultatul verificărilor.

Toader a scris sâmbătă pe pagina sa de Facebook că abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul penal din Germania, dar calitatea de funcţionar public sau european apare ca element de agravare în cazul mai multor infracţiuni. Toader susţine că şi în Codul Penal din România sunt incriminate fapte concrete prin care funcţionarul public abuzează de poziţia pe care o are şi enumeră cercetarea abuzivă, purtarea abuzivă şi falsul intelectual. Reacţia ministrului au venit după precizările Ambasadei Germaniei care a anunţat vineri că abuzul în serviciu este reglementat în Germania prin mai multe legi fiscale, din dreptul disciplinar şi din Codul Penal.

La rândul său, procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan a scris pe Facebook că în Germania sunt foarte multe articole în Codul Penal care reglementează acţiuni specifice ale funcţionarilor publici fără a le denumi abuz în serviciu. Aceasta spune că ministrul Justiţiei ar fi trebuit să citească ”până la capăt” Codul Penal german şi să argumenteze ”fără a denatura realitatea juridică”. „Pentru un om care se considera un profesionist al dreptului este foarte important sa aiba rabdare sa citeasca o lege până la capăt, sa argumenteze fara a denatura realitatea juridica si atunci cand argumentele nu sunt in favoarea teoriei sale sa accepte fara a deturna textul legal sau a omite lucruri. Cand nu mai poti sa faci asta...”, şi-a început mesajul pe Facebook procuroarea Lăncrăjan.

Cine este Lăncrănjan

Alexandra Lăncrănjan este procurorul DNA care instrumentează dosarul Tel Drum. Ea l-a pus sub acuzare pe Liviu Dragnea pentru abuz în serviciu, fraudă cu fonduri europene şi constituirea unui grup infracţional organizat. Ea a pus sechestru pe averea liderului PSD, a patronilor de la Tel Drum şi pe bunurile companiei.

În urmă cu câteva luni, Lămcrăjean a criticat într-o postare pe Facebook, citând o speţă a CEDO, propunerea PSD-ALDE de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală ca oferirea de informaţii despre dosarele penale, înainte de a ajunge în instanţă, să devină infracţiune.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite