Tudorel Toader ţine morţiş să-l excludă pe Klaus Iohannis din procedura de numire a procurorilor şefi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, revine la ideile din proiectul legislativ care a primit aviz negativ de la CSM şi propune Parlamenului ca preşedintele să fie scos din procedura de numire a şefilor marilor parchete. Propunerile urmează să fie discutate astăzi în Comisia Juridică din Camera Deputaţilor

60 de pagini. Pe atât se întind amendamentele ministrului Justiţiei Tudorel Toader la Legile Justiţiei. Printre altele acesta propune ca preşedintele României să fie exclus total din procedura de numire a şefilor marilor parchete printre care se numără şi Parchetul General sau DNA. Propunerea aparţine Guvernului României via Ministerul Justiţiei şi a fost transmisă la Camera Deputaţilor, pe 9 noiembrie 2017, pentru a fi discutată în cadrul dezbaterii privind legile Justiţiei. 

Potrivit punctului de vedere asumat de Guvern, procurorii -şefi ar trebui numiţi de Secţia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Concret, ministrul Justiţiei ar urma să propună CSM cel puţin două propuneri de numire pentru aceste funcţii, membrii Consiliului pot refuza motivat, o singură dată, numirile în funcţiile de conducere, făcând publice motivele refuzului.

„Apreciem necesar ca legea să atribuie ministrului Justiţiei un rol semnificativ în procedura de numire în funcţie a procurorilor cu funcţii de conducere”, arată ministrul Justiţiei prin vocea Guvernului. Tudorel Toader explică faptul că astfel s-ar da „substanţă” prevederiii din Constituţie conform căreia  „procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei.” Actuala legislaţie stabileşte că şefii marilor parchete „sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul consultativ al CSM.

(Punctul de vedere al Guvernului pe pagina Camerei Deputaţilor)

"facsimil toader"

Idee testată în vară

Propunerea de a-l scoate total pe Preşedintele României din aceată procedură a fost testată pentru prima dată de ministrul Toader pe 23 august 2017. Într-o conferinţă de presă în care derula idei scrise într-un fişier PowerPoint, ministrul a anunţat principalele sale propuneri de modificare a legilor Justiţiei. Despre numirea procurilor şefi se arăta laconic că aceştia „ sunt numiţi de Secţia pentru Procurori, la propunerea ministrului Justiţiei.” Potrivit proiectului, CSM putea refuza motivat o singură dată. Iniţiativa acestuia a stârnit reacţii dure din partea ONG-urilor, a asociaţiilor de magistraţi şi, în final, a fost avizat negativ de CSM. 

Magistraţii din CSM au explicat că în această procedură ponderea decisivă o are ministrul Justiţiei, deci puterea Executivă, rolul Consiliului apărând ca fiind unul formal. CSM arăta că mecanismul tripartit oferă contraponderile care au generat premisele unei justiţii penale reale în România: ministrul Justiţiei (Executiv), Preşedintele (ales direct de către cetăţeni) şi CSM (format din reprezentanţi ai magistraţilor şi ai societăţii civile). 

Noi scoatem legile Justiţiei chiar dacă ajungem toţi la DNA. Va fi război  (…) Nu e o joacă şi nicio glumă. Vrem să reformăm legislaţia, LIviu Dragnea, preşedinte PSD

Şeful statului, rol decorativ 

Atunci când coaliţia PSD-ALDE a preluat proiectul lui Toader, iniţiatorii au modificat procedura, dar i-au atribuit preşedintelui un rol modest. Mai exact, membrii coaliţiei au propus ca şefii marilor parchete să fie numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. Şeful statului ar urma să poată refuza doar o dată propunerile de numire, făcând publice motivele refuzului. În plus, şeful statului este menţinut în procedura de numire a procurorilor şefi, dar nu şi în cea de revocare.

Pe repede-înainte

Tudorel Toader a mai propus Camerei Deputaţilor şi alte modificări ale legilor Justiţiei. O parte vizează termenele de prescripţie în cazul în care statul poate da în judecată un magistrat, care a fost implicat în soluţionarea unor procese privind erori judiciare. În ceea ce priveşte înfiinţarea Direcţiei pentru Investigarea Judecătorilor şi Procurorilor în cadrul Parchetului General, Guvernul arată că acesta ar conduce la un impact suplimentar asupra cheltuielilor acestei instituţii, şi, implicit asupra bugetului de stat. 

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei, Florin Iordache a declarat ieri că legile justiţiei vor fi gata în maxim două săptămâni. „Noi, în proiectele de lege spunem că numirile şi revocările la procurorii şefi le va face în continuare preşedintele, are posibilitatea de a respinge o singură dată”, a explicat Iordache. Pe de altă parte, Toader anunţa săptămâna trecută că  prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a recomandat consultarea Comisiei de la Veneţia în cazul numirilor procurorilor-şefi. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite