DNA: „Înregistrările cu Kovesi nu sunt autentice“. Parchetul General a deschis o anchetă în acest caz. Ministrul Justiţiei a sesizat CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul General, DNA şi Inspecţia Judiciară au deschis anchete distincte privind mai multe interceptări atribuite procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kövesi. Pe de o parte, se fac cercetări cu privire la comiterea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, pe de altă parte, sunt anchetate posibile abateri disciplinare

UPDATE Parchetul General a deschis dosar penal, luni, cu privire la infracţiunea de inducere în eroare a organelor judiciare, după difuzarea unor înregistrări cu procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. De altfel, DNA a anunţat, în cursul zilei, că a sesizat procurorul general al României pentru a aprecia asupra necesităţii sesizării din oficiu în acest caz.

Potrivit reprezentanţilor Parchetului instanţei supreme, a fost deschis dosar penal pentru infracţiunea de "inducere în eroare a organelor judiciare", prevăzută de articolul 268 Cod penal, al. 2, care prevede că "producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani".

UPDATE Potrivit unui comunicat al DNA, înregistrările publicate de RTV nu sunt autentice, „ele conţin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera conţinutul real al afirmaţiilor enunţate de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în diverse împrejurări, cum ar fi şedinţe publice ori şedinţe de lucru cu procurorii secţiilor operative”.


„Între fragmentele care se aud pe înregistrări au fost intercalate o serie de sintagme care nu aparţin procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar şi anumite expresii licenţioase pe care nu le-a folosit şi nu le foloseşte”, arată DNA.

Concret, procurorii enumeră mai multe fragmente care ar fi vădit nereale, cu titlu de exemplu:

„Uncheşelu, ştiţi ce-mi doresc: să "decapaţi" instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea.”

„Dar altceva mă îngrijorează, că la ăştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm!”

„Eu după decizia Curţii Constituţionale mi-aş fi dorit să ieşim cu un dosar cu un ministru, că mă gândesc că totuşi presăm. Sau, mă rog... ceva dosare importante”
„Iar colegii au dovedit că s-au depus documente în procesul legislativ şi Curtea a venit şi... aoleu, mânca-ţi-aş gura... Păţesc că (...) de la Constanţa…..”

Ce măsuri s-au luat

Procurorii DNA au anunţau ce măsuri au luat:

1. Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a aprecia asupra necesităţii sesizării din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 268 alin. 2 Cod penal, respectiv inducerea în eroare a organelor judiciare.

Sesizarea a fost întemeiată pe faptul că înregistrările ce conţin un amestec de fragmente reale cu sintagme obţinute prin colaţionare riscă să conducă la acreditarea unei idei false şi anume că procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar da ordine ca procurorii să investigheze anumite persoane sau să direcţioneze ancheta într-un anumit sens.

2. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-au sesizat din oficiu sub aspectul infracţiunii prevăzute de art. 12 lit. b din Legea nr. 78/2000, respectiv folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Sesizarea a fost întemeiată pe faptul că la şedinţele cu procurorii din secţiile operative se discută aspecte ce ţin de managementul intern al acestei unităţi de parchet, împrejurări care nu sunt destinate publicităţii.

3. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au sesizat şi Inspecţia Judiciară, exprimându-şi convingerea că în cadrul Inspecţiei Judiciare se pot efectua verificări, având în vedere că respectiva compilaţie de înregistrări a fost confecţionată şi utilizată în scopul evident de a crea o percepţie falsă faţă de modul în care se desfăşoară activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi în scopul de a slăbi capacitatea acesteia de a a-şi îndeplini atribuţiile prevăzute de lege.

Potrivit comunicatului, o parte a acestor înregistrări par a fi făcute în contextul organizării a două şedinţe de analiză, ambele la data de 30 martie 2017, la care au participat, în mod separat, procurorii din cadrul a două secţii operative din cadrul Structurii Centrale: Secţia de combatere a corupţiei şi Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie.

Şedinţele operative

Potrivit celor două procese verbale întocmite, în cadrul acelor şedinţe, la care, alături de Laura Codruţa Kövesi au participat şi cei doi adjuncţi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie, s-a discutat despre „operativitatea soluţionării cauzelor, ritmicitatea în administrarea probelor, respectarea cu stricteţe a normelor de procedură penală”. „Totodată, doamna Laura Codruţa Kövesi a cerut procurorilor cu funcţii de conducere monitorizarea cauzelor mai vechi şi verificarea cu regularitate a ritmicităţii în efectuarea urmăririi penale”, arată DNA.

Aceste aspecte ţin de exercitarea firească şi responsabilă de către procurorul şef a atribuţiilor sale manageriale prevăzute de Regulamentul de Ordine Interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, se mai arată în comunicat.  Printre problemele identificare în soluţionarea cu întârziere a unor cauze au fost: efectuarea unor expertize şi constatări de specialitate, un volum ridicat de acte de urmărire penală necesare, lipsa unor răspunsuri la cereri de asistenţă judiciară internaţională, sustragerea unor persoane de la urmărire penală şi efectuarea formalităţilor pentru trimiterea în judecată în lipsă, încărcătura mare de dosare pe procuror.

Problema dosarelor vechi

La una din cele două secţii s-a constatat că sunt în lucru 42 de cauze mai vechi de 4 ani de la înregistrare, 30 de cauze mai vechi de 5 ani de la înregistrare, 22 de cauze mai vechi de 6 ani de la înregistrare, 8 cauze mai vechi de 7 ani de la înregistrare şi 2 cauze mai vechi de 8 ani de la înregistrare.

Potrivit DNA, faţă de această situaţie, la data de 31 martie 2017, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a emis un ordin prin care a dispus un control al activităţii desfăşurate de către Secţia de combatere a corupţiei şi de către Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, pentru a stabili motivele nesoluţionării dosarelor mai vechi de 4 ani de la înregistrare, în această perioadă de timp.

Controlul a fost efectuat de cei doi procurori şefi adjuncţi al DNA, respectiv Marius Iacob şi Nistor Călin, în perioada 28 aprilie -12 mai 2017. În prezent sunt în curs de analiză rezultatele controlului şi eventuale măsuri necesare.

Care sunt atrbuţiile procurorului şef DNA

Potrivit Regulamentului de ordine Interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, între atribuţiile ce îi revin procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie se numără:

„conduce şi coordonează întreaga activitate a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, luând măsuri pentru buna organizare şi funcţionare a acesteia;
ia măsuri [...], pentru îndeplinirea la timp şi în condiţii de calitate a lucrărilor şi pentru stabilirea unor raporturi de serviciu care să asigure realizarea corespunzătoare a atribuţiilor
asigură şi verifică modul de respectare a dispoziţiilor legale, a ordinelor şi a regulamentelor de către întregul personal exercită controlul asupra activităţii procurorilor şi a întregului personal din subordine, direct sau prin procurori anume desemnaţi;”

(art. 7 alin.(1) lit. a) c) q) şi s) din Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aprobat prin Ordinului ministrului justiţiei nr. 1643/2015)

Dispoziţiile aceluiaşi Regulament îi obligă pe procurori „să efectueze urmărirea penală, să participe la şedinţele de judecată şi să soluţioneze lucrările în mod temeinic şi operativ” (art. 81 alin.(2) lit. e din Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie) şi „să asigure securitatea dosarelor penale şi a celorlalte lucrări, precum şi confidenţialitatea acestora, potrivit legii” (art.81 alin.(2) lit. f din Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie).

Ştirea iniţială

Ministrul demisionar al Justiţiei, Tudorel Toader, a sesizat Inspecţia Judiciară (IJ) astfel încât să verifice veridicitatea înregistrării audio atribuită procurorului-şef al DNA, în care aceasta i-ar spune procurorului Jean Uncheşelu că îşi doreşte să „ajungă mai repede” la „domnul premier” care a semnat „contractele cu casele”. Şi IJ s-a autosesizat.

UPDATE „Ministrul Justiţiei a fost sesizat, s-a sesizat din oficiu, cu pivire la recentele declaraţii, afirmaţii, controverse apărute în spaţiul public. Obligaţia mea este de a clarifica aceste afirmaţii şi atunci am sesizat Inspecţia Judiciară. În limitele competenţelor pe care le are, Inspecţia Judiciară va face verificările de rigoare, iar dacă va constata că anumite verificări îi depăşesc competenţele, sigur vor fi antrenate şi alte autorităţi cum ar fi, de exemplu, în vederea efectuării unei expertize tehnice. Vom vedea primele rezultate venite de la Inspecţia Judiciară”, a spus Tudorel Toader, la sediul Ministerului Justiţiei.

UPDATE Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu în legătură cu înregistrările difuzate duminică seară şi atribuite procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat Alin Alexandru, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, citat de Agerpres. 

El a precizat luni că sesizarea a fost înregistrată la Direcţia de Inspecţie judiciară pentru procurori, care urmează să efectueze verificări prealabile pentru a stabili dacă există indicii cu privire la săvârşirea vreunei abateri disciplinare, arată sursa citată. 

„Procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Justiţiei dar asta nu înseamnă că intervine. Am auzit această controversă destul de intensă cu privire la acele dialoguri pe care le-ar fi purtat doamna Kovesi, ca ministru nu am pârghiile necesare pentru a verifica veridicitatea înregistrărilor, a conţinutului. Voi urca în birou, voi aştepta să se facă ora 8.30, vom sesiza Inspecţia Judiciară pentru a verifica veridicitatea acelor interceptări. Dacă Inspecţia Judiciară nu are posibilitatea verificării veridicităţii vom găsi celelalte soluţii procedurale, inclusiv prin expertize tehnice”, a explicat Tudorel Toader. 

La scurt timp de la difuzarea înregistrărilor de către postul de televiziune România TV, DNA a comunicat că înregistrarea conţine fragmente în care au fost intercalate sintagme în scopul distorsionării sensului celor spuse.

„Înregistrarea conţine fragmente care au fost rostite de procurorul şef în mod public ori la sedinţele de lucru cu procurorii unei secţii operative. Între fragmentele respective au fost intercalate o serie de sintagme care nu îi aparţin şi care sunt menite să distorsioneze grav conţinutul celor spuse”, a declarat, duminică seară, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.

„Posturi în plus avem, poliţişti în plus avem”

„Uncheşelu, ştiţi ce îmi doresc, să decapaţi instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnu' premier care a semnat contractele alea", se aude afirmând persoane despre care cei de la România TV susţin că ar fi Codruţa Koveşi.

„Nu ştiu ce se întâmplă. Şi am avut o discuţie la Cheile Grădiştei şi tot  nu am auzit ce  s-a întâmplat. Poate aşa, că suntem cu toţii, ne lămurim şi ce s-a întâmplat. M-am uitat şi eu pe datele statistice unde parcă toată lumea ne bănuia de dimineaţa până seara (...)

Anul trecut pe vremea asta erau 673 de persoane învinuite la 270. Adică e o discrepanţă foarte mare. Posturi în plus avem, poliţişti în plus avem, specialişti în plus avem, dosare avem. Înseamnă că sunt alte cauze. Şi am vrut să stăm un pic de vorbă să vedem. M-am uitat puţin pe situaţiile astea. Sunt unele chestiuni îngrijorătoare: sunt dosare de 6-7 ani cu urmărire penală începută şi care nu sunt soluţionate. Au venit şi la aceiaşi procurori şi a mai venit cineva sau alt dosar. Urmărirea penală începută. La fiecare ştiţi ce aveţi în lucru. Dar altceva mă îngrijorează, că la astă cu dosarele vechi fiecare ştiţi ce aveţi. Ma îngrijorează de ce nu ii înhăţam. De doua luni, unii dintre ei umblă liberi, nu iese niciun rechizitoriu. Numa' unii şi aceiaşi fac dosare. Unii s-au încurcat cu legea şi-au făcut trei rechizitorii anul trecut mamă, ce mult am lucrat, suntem tari. Cu trei rechizitorii, nu facem treabă".

Declaraţiile şefei DNA în cea de-a doua înregistrare difuzată de RTV

"Nu ştiu cum vedeţi voi lucrurile, e a treia oară când spun, am zis şi la Cheile Grădiştei, zic şi acum, dacă noi în dosarele astea nu ne facem treaba, măcar să ştim. De acum o să stau aici, o să transfer toată treaba. Sunt unii (...) care par că nu fac nimic, nu am văzut nimic. Nu mai zic că sunt dosare, nu vreau să dau exemple, sunt câteva, 7-9, mă întreabă presa în fiecare săptămână de m-am săturat eu de ele şi nu se întâmplă nimic. Spuneţi-mi ce se întâmplă, să ştiu, pentru că o să ajungem să vorbim în fiecare săptămână să vă întreb pentru astăzi, pentru că numai unii, şi aceiaşi, lucrează. Pe mine nu mă convinge nimeni că din 8.000 de dosare noi într-o lună nu am putut învinui un inculpat, nu am putut trimite în judecată un inculpat din cele 8.000 de dosare. Dacă voi din sala asta mă convingeţi, plec şi nu mai zic nimic. Unii, şi aceiaşi, sunt înjuraţi de dimineaţa până seara şi alţii stau la umbreluţa noastră. Lasă că şefa se descurcă, Uncheşelu se descurcă, Dumitriu se descurcă, nu ştiu care se descurcă. Şi vă mint şi linişte, e frumos la DNA, nu? Salarii mari, nu ne întreabă nimeni când venim, când plecăm, stăm cu curul pe dosare, nu ne întreabă nimeni de ele. (...) De ce o lună şi jumătate nu s-a întâmplat nimic, ce vă lipseşte? Poate vă gândiţi să vă faceţi şi voi nişte priorităţi şi vreau să văd că de la secţie, acolo, o lună de zile măcar trei persoane sunt învinuite. Orice Parchet din România, eu vă arăt că ăia învinuiesc trei dosare şi noi, DNA-ul, doar am stat. De cinci săptămâni nimeni nu a învinuit pe nimeni în DNA, nu pot să cred aşa ceva. Dacă nu vreţi, spuneţi-ne, dacă nu puteţi, spuneţi-ne, dar daţi-ne un raport", este un fragment din înregistrare.

Kovesi le mai spune procurorilor că s-a ajuns în situaţia în care "cei care ne susţin se întreabă noi ce facem": "Ne-am speriat sau ce? cinci săptămâni nimeni nu a învinuit pe nimeni în DNA, cine nu are chef de muncă să plece. Rămân 10 oameni la DNA, dar ăia ne vedem de treabă şi luptăm până în pânzele albe". 

Ea face referire şi la dosarul privind OUG 13: "Domne, eu mi-am asumat acest dosar împreună cu domnul Surugiu şi cu domnul Uncheşelu. Nu au făcut un milimetru la stânga sau la dreapta fără ca eu să nu spun da, domne, sunt de acord şi susţin treaba asta şi cred în continuare că am făcut ce era legal şi corect. Chiar să zică Curtea Constituţională că am derapat instituţional pentru ea, o să iau cele patru dosare existente în DNA cu acelaşi obiect, făcute exact în acelaşi lucru, şi le duc în braţele lui Morar şi îi zic ia-le, domnule Morar, spală-te cu ele pe cap. Noi dăm cu subsemnatul şi la Inspecţie, şi la Ministerul de Justiţie, ne înjură toată lumea de dimineaţa până seara şi mi-am asumat că am crezut că facem nişte lucruri şi alţii stăm cu dosarele sub fund şi nu facem nimic", le mai spune Kovesi procurorilor.

"Eu ştiu că ne-a dat peste cap decizia Curţii, dar să vedeţi asta, excepţia invocată de Bombonica ce ne va da peste cap, dar până atunci trebuie să ne facem treaba", mai spune procurorul-şef al DNA, referindu-se la excepţia de neconstituţionalitate ridicată de fosta soţie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

Traian Băsescu: „Ar trebui încătuşată şi trimisă la beci”

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, duminică seară, la un post TV că oamenii politici sunt ţinte pentru şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi că aceasta ar trebui „încătuşată” şi „trimisă la beci, acolo unde a trimis atâţia oameni nevinovaţi”.

„Această înregistrare îmi confirmă un lucru, şi anume că oamenii politici sunt ţinte pentru doamna Kovesi. Am văzut afirmaţia hai să îl reducem pe primul ministru, e vorba de Grindeanu, am văzut afirmaţia că are nevoie de 3-4 miniştri, pentru că astea-s de răsunet, am văzut afirmaţia că hai să ieşim cu ceva şi hai ieşiţi cu Udrea, Ioana Băsescu. (...) Deci sunt canalele controlate care execută politicieni. (...) OUG 13 nu este singurul dosar în care doamna Kovesi s-a implicat direct, să controleze şi să aprobe tot ce trebuie ca să se ajungă la ţintă. Mai sunt dosare, eu mai ştiu cel puţin unul. (...) Femeia asta trebuie arestată pe loc. Trebuie încătuşată, trimisă la beci, unde a trimis atâţia oameni nevinovaţi, şi pe urmă procurorii care au fost obligaţi să facă dosare să vină martori. Au stat zeci de oameni politici importanţi în beciuri, pentru că doamna avea nevoie să iasă cu dosare răsunătoare”, a declarat Traian Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite