Băsescu scapă de un dosar penal. Curtea de Apel a respins cererea de reluare a cercetărilor în dosarul în care a fost acuzat că şi-a reluat ilegal mandatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins, definitiv, cererea de redeschidere a dosarului penal în care fostul preşedinte Traian Băsescu este acuzat de revoluţionarul Ion Ciochină că şi-a reluat ilegal mandatul după referendumul din 2012. Înainte de a respinge cererea judecătorii l-au audiat pe fostul preşedinte.

Potrivit minutei, instanţa a respins ca nefondată plângerea depusă de Ion Ciochină la decizia prin care s-a stabilit clasarea dosarului în care Traian Băsescu era acuzat că şi-a reluat ilegal mandatul după referendumul din 2012.

Soluţia de marţi este definitivă.

Fostul şef al statului a fost marţi la Curtea de Apel Bucureşti unde a fost audiat de magistraţi. La ieşirea din sala de judecată, acesta a declarat că şi-a exercitat funcţia „numai în baza deciziilor Curţii Constituţionale”.

„Se invocă lucruri care nu au nimic cu Constituţia şi cu legea. E o plângere depusă de Ciochină şi domnul Ghişe. Eu mi-am exercitat funcţia numai în baza deciziilor Curţii Constituţionale“, a declarat Băsescu la ieşirea din sediul Curţii de Apel.

Fostul preşedinte a spus că, din punctul său de vedere, nu a uzurpat calităţi oficiale şi nici nu a încălcat vreo decizie a Parlamentului, aşa cum îl acuză Ion Ciochină şi Ioan Ghişe, în condiţiile în care, potrivit legislaţiei, nu Parlamentul decide când o persoană poate să exercite un mandat de preşedinte.

„Se întâmplă lucruri ce nu au nimic în comun cu Constituţia României şi cu legea, este o reclamaţie depusă iniţial de domnul Ghişe şi de domnul Ciochină pentru uzurpare de calităţi oficiale şi încălcarea Constituţiei. Eu am exercitat funcţia de preşedinte al României numai în baza deciziilor Curţii Constituţionale. Cu toate acestea, domnul reclamă că nu am respectat hotărârea de suspendare a Parlamentului, doar că nu Parlamentul are rol de a stabili când o persoană exercită funcţia de preşedinte al României. Dacă vă aduceţi aminte, după alegeri, Curtea Constituţională validează alegerile, iar după referendum, Curtea Constituţională validează sau invalidează referendumul. Referendumul din vara lui 2012 a fost invalidat prin decizia Curţii Constituţionale şi precizarea expresă de reluare a activităţii de către preşedinte", a mai spus Traian Băsescu.

Întrebat cum comentează plângerea de la Curtea de Apel Bucureşti a lui Ion Ciochină, fostul preşedinte a spus: „Asta-i viaţa, democraţia”.

Instanţa l-a audiat pe Traian Băsescu şi urmează să decidă dacă admite sau nu cererea de redeschidere a cercetărilor în cazul plângerii formulate de Ion Ciochină.

În timpul exercitării mandatului de preşedinte, Băsescu a beneficiat de imunitatea conferită de funcţie, procurorii luând decizia neînceperii urmării penale. Decizia a fost contestată de Ciochină la instanţă. Acesta cere judecătorilor să anuleze rezoluţia procurorilor şi să dispună reînceperea urmăririi penale în acest dosar, pentru uzurpare de calităţi oficiale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite