Teroristul Aurel Frăţilă, extrădat în SUA, are datorii la statul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurel Frăţilă, extrădat în SUA pentru exportul ilegal de componente militare în Iran, este cunoscut în mediile de afaceri, dar şi în cele mondene. Logodnic al actriţei Bianca Brad, Frăţilă derulează mai multe afaceri în România, în special în domeniul aeronautic.

Aurel Frăţilă (42 de ani),  este inginer de profesie, absolvind, în 1996, cursurile Secţiei Aeronave, din Academia Tehnică Militară. La doar o lună după ce a fost angajat inginer pentru exploatare la o escadrilă de aviaţie, Aurel Frăţilă a fost declarat “inapt militar” şi a fost trecut în rezervă, cu gradul de locotenent.

Aurel Frăţilă s-a dedicat, ulterior, afacerilor,  încercând să-şi valorifice experienţa dobândită la Academia Tehnică Militară. Multe dintre firmele sale, precum AHAF Aviation Services, BGAF Aviation Services, SCAF Aviation Services sau APS Trading Serv, fac afaceri cu tehnică aeronautică. 

Probleme financiare

Cea mai important firmă a lui Aurel Frăţilă este APS Trading Serv SRL, societate prin care a derulat afacerile cu componente militare către Iran. Firma este, de fapt, furnizor de piese şi componente de aeronave pentru companii aeriene şi firme de întreţinere.

Potriviti datelor de la Registrul Comerţului, Aurel Frăţilă a înfiinţat această firmă în 1997, împreună cu Ulf Axel Pettersson (63 de ani), cetăţean suedez cu domiciliul în Elveţia. Suedezul s­-a retras din afacere în ianuarie 2006, cesionând părţile sale sociale către Frăţilă. Tot în 2006, societatea a intrat în atenţia procurorilor români, pentru “infracţiunii de aderare şi sprijinire a  unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional”.

Deşi derulează afaceri de milioane de lei, firma APS Trading Serv SRL este plină de datorii. Recent, ANAF a declanşat procedura de executare silită împotriva APS Trading Serv pentru neplata obligaţiilor către bugetul de stat, în valoare de 141.131 de lei (32.000 de euro). De asemenea, firma lui Frăţilă mai are datorii către terţi în valoare de 12 milioane de lei (2,8 milioane de euro).

Parteneri de afaceri controversaţi

image

Printre partenerii de afaceri ai lui Aurel Frăţilă (foto dreapta) se numără şi Octavian Dumitru Nicolau (56 de ani), cu care este asociat în firma Tibet Trading. Cunoscut om de afaceri, Nicolau a fost implicat, anul trecut, într-un scandal legat de contracte pe bani publici. Firma acestuia, Quality Business Solutions a primit de la STS, din 2006 şi până în prezent, nu mai pu­ţin de 51 de contracte publice, în valoare de peste 7 milioane de euro. Întâmplător sau nu, soţia directorului STS, generalul Marcel Opriş, a fost multă vreme pe statele de plată ale uneia dintre numeroasele firme deţinute de Octavian Dumitru Nicolau.

Extrădat în SUA

Arestat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti pentru a fi extrădat în SUA, Aurel Frăţilă este acuzat că a comercializat în Iran echipamente pentru avioane, care pot fi montate şi pe aparate civile, dar şi militare. Autorităţile judiciare americane au lucrat la acest caz cu SRI, care îl monitoriza pe Frăţilă de mai multă vreme.

SUA au încercat să-l extrădeze pe român încă din 2006, cererea find respinsă de autorităţile române la momentul respectiv. Aurel Frăţilă şi generalul iranian Jamshid Ghassemi au fost inculpaţi, la 17 octombrie 2006, pentru spălare de bani şi conspiraţie în vederea exportului de articole incluse în catalogul produselor de război din SUA către Iran.

Aurel Frăţilă a făcut recurs la decizia Curţii de Apel de a-l extrădat în SUA. Recursul urmează să se judece, în 21 ianuarie, la Înalta Curte de Casaţie ţi Justiţie.

Logodit cu Bianca Brad

image

Aurel Frăţilă este partenerul de viaţă al actriţei Bianca Brad (foto dreapta). Cei doi formează un cuplu din 2003 şi au împreună un copil. Bianca Brad şi partenerul său sunt discreţi în privinţa vieţii lor personale. Actriţa a declarat în urmă cu mai mulţi ani că l-a cunoscut pe Aurel Frăţilă la o sală de fitness, fiind atrasă de seriozitatea lui.

În 2007, Bianca Brad a pierdut o fetiţă imediat după naştere, moment depăşit cu greutate de cei doi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite