Teroare pe autostrada A2: zeci de iresponsabili gonesc pe contrasens. Profilul inconştienţilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biroului de Poliţie Autostrada A2 Bucureşti - Constanţa s-au autosesizat şi efectuează verificări în vederea identificării conducătorilor auto care au mers pe contrasens. Captură video
Biroului de Poliţie Autostrada A2 Bucureşti - Constanţa s-au autosesizat şi efectuează verificări în vederea identificării conducătorilor auto care au mers pe contrasens. Captură video

Anchetă de amploare a Poliţiei Rutiere după ce, pentru a nu sta la cozile formate din cauza unui accident produs pe sensul lor de mers, câteva zeci de şoferi au ales să meargă pe contrasens pe Autostrada Soarelui, spre disperarea celor care circulau regulamentar. Experţii spun că astfel de surprize putem avea oricând din partea şoferilor inconştienţi deoarece legislaţia pedepseşte acest gen de fapte doar cu o contravenţie.

Poliţiştii fac cercetări de amploare după apariţia în mediul online a unor imagini în care mai mulţi şoferi întorc pe Autostrada A2, în apropiere de Constanţa, şi circulă pe contrasens, pe banda de urgenţă, dar şi pe banda întâi. Experţii susţin că situaţia creată a fost extrem de periculoasă şi că, din păcate, din punct de vedere legal, astfel de fapte pot fi pedepsite numai cu amenzi, deoarece sunt simple contravenţii.

Şmecheria şi efectul de turmă 

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa a anunţat, luni seară, că poliţiştii vor face identificarea şoferilor respectivi, iar apoi vor fi luate măsuri împotriva lor. Totul a pornit de la câţiva şoferi teribilişti. „În urma apariţiei în spaţiul public a unor imagini în care apar mai multe autoturisme circulând pe contrasens, vă comunicăm faptul că poliţişti din cadrul Biroului de Poliţie Autostrada A2 Bucureşti - Constanţa s-au autosesizat şi efectuează verificări în vederea identificării conducătorilor auto şi luarea măsurilor legale care se impun”, a transmis IPJ Constanţa.

Într-un filmuleţ postat pe Facebook de unul dintre conducătorii auto aflaţi în trafic se observă cum mai multe maşini circulă pe contrasens pe Autostrada A2, unele pe banda de urgenţă, iar altele chiar pe banda întâi. Potrivit conducerii Inspectoratului de Poliţie Constanţa, incidentul a avut loc luni seară, după un accident la kilometrul 212. Mai mulţi şoferi au întors pentru evitarea blocajului. De altfel, în cursul zilei de ieri, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române a anunţat că o parte dintre şoferii care au mers pe contrasens au fost identificaţi.

„Chiar în aceste momente, colegii mei din cadrul Biroului de Poliţie Autostrada A2 Bucureşti - Constanţa fac verificări pentru depistarea persoanelor, pentru că o parte din ele au fost identificate, se ştiu identitatea acestora şi domiciliul şi se fac verificări pentru depistarea lor şi pentru luarea măsurilor legale. În acest caz, pentru fapta pe care au comis-o, vor fi sancţionaţi şi contravenţional, însă li se vor reţine şi permisele de conducere pentru o perioadă de 60 de zile”, a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române.

Georgian Drăgan a explicat că ancheta poliţiei se bazează pe filmuleţele realizate de şoferii participanţi la trafic. „Pe autostradă sunt şi camere ale administratorului drumului, care pot fi folosite la nevoie, însă, în situaţia de faţă, vorbim de aceste imagini ale mai multor participanţi la traficul rutier, care au fost vizionate de colegii mei şi au fost identificate autoturismele respective şi conducătorii acestora, şi vor fi luate măsurile legale în acest caz”, a mai arătat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române.

Psihologul Keren Rosner spune că cei care au recurs la această metodă se împart în două categorii. „În primul rând, sunt cei care cred că sunt superiori, că au mai multe drepturi decât cei din jur. Sunt obişnuiţi să sfideze, să încalce legea crezând că nu riscă nimic. Ei cred că prin acest gest inconştient îşi demonstrează superioritatea. Cea de-a doua categorie este formată de cei care sunt prinşi de efectul de turmă. De obicei, vorbim de oameni temători, cu frica legii, care de obicei nu riscă nimic, dar care ajung să repete gestul celor care sfidează legea considerând că nu mai sunt în pericol dacă alţi şoferi sunt în faţa lor. «Dacă e ceva, o păţeşte ăsta din faţa mea», îşi spun ei. Apoi se consideră mai puţin vinovaţi pentru că în subconştientul lor culpa este colectivă, se divide”, a precizat psihologul.

Impactul vine fulgerător, în câteva secunde 

Campion naţional de raliu şi proprietar al unei şcoli de pilotaj şi condus defensiv, Valentin Porcişteanu consideră că, din cauza pericolului imens pe care îl aduce, o astfel de faptă ar trebui să fie mai aspru pedepsită de lege.

„Maşina este o armă şi, dacă nu este folosită cum trebuie, poate ucide. Mersul pe autostradă pe contrasens este vecin cu nebunia. La 130 de kilometri pe oră, cât este viteza maximă pe un astfel de tronson de drum, o maşină parcurge peste 36 de metri pe secundă. Dacă adăugăm viteza maşinii venite pe cotrasens, ajungem la o viteză cumulată de cel puţin 200 de kilometri pe oră, iar acest lucru înseamnă peste 55 de metri parcurşi într-o secundă. Impactul vine fulgerător, în câteva secunde, până să recţioneze cei de la volan. Drept urmare, în lege ar trebui să existe posibilitatea ca această faptă, de mers pe contrasens, să fie incriminată penal. Nu în toate cazurile, dar să existe această posibilitate”, a precizat pilotul Valentin Porcişteanu pentru „Adevărul”.

Cum a dispărut infracţiunea 

Avocatul Adrian Cuculis susţine că, în prezent, în urma unor modificări legislative, cel care săvârşeşte o astfel de faptă nu poate fi cercetat penal.

„Având în vedere actuala legislaţie românească în materia circulaţiei pe drumurile publice, putem să tragem concluzia că odată cu modificarea Codului penal şi inserarea în cadrul acestuia a infracţiunii de împiedicare sau îngreunare a circulaţiei pe drumurile publice, corpul infracţiunii a devenit cumva inaplicabil unor categorii de gesturi şi fapte pe care şoferi le-ar putea produce pe drumurile publice. Astfel, în vechea legislaţie, blocarea cu intenţie a drumului public era pedepsită cu închisoarea, iar acest articol se putea pune în aplicare pentru cei care circulă pe contrasens. Între timp, acest articol a fost eliminat. Prin urmare, ceea ce au săvârşit cu un pericol social deosebit de grav şoferii care au condus pe contrasens pe Autostrada Soarelui nu mai poate fi sancţionat în momentul de faţă din punct de vedere penal, iar cei ce în mod real au pus în pericol siguranţa traficului rutier pot primi amenzi contravenţionale. Totuşi, vorbim despre o faptă extrem de gravă, iar în anumite situaţii o asemenea atitudine ar trebui să fie calificată sub forma unei intenţii vădite de a pune în pericol viaţa pasagerilor şi conducătorilor auto. Un astfel de incident, în opinia mea, ar trebui să ducă la modificarea urgentă a legislaţiei aşa cum era prevăzută în trecut. Astfel, blocarea sau deplasarea pe sens invers, mai ales când vine vorba despre circulaţia pe autostrăzi, să fie pedepsite din punct de vedere penal”, a subliniat avocatul Adrian Cuculis.

Pedepsele în România şi în unele ţări europene 

Conform legislaţiei actuale, fiind contravenţie, în România circulaţia pe contrasens se pedepseşte cu o amendă cuprinsă între 750 şi 1.500 de lei şi cu suspendarea dreptului de a conduce. Fapta poate fi privită din punct de vedere penal numai dacă are loc un accident grav.

În Belgia, aceeaşi faptă îi aduce şoferului o amendă de cel mult 500 de euro şi suspendarea permisului pentru un an. În Germania, amenda ajunge la 3.000 de euro, dar fapta ar putea fi privită şi ca una penală atunci când situaţia o impune. În fine, în Grecia, o astfel de faptă poate aduce o amendă de 2.000 de euro şi ridicarea plăcuţelor de înmatriculare, şi deci imobilizarea autovehiculului pentru 60 de zile. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite