Terenul retrocedat, blocul „în aer“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În actele cu care s-au cumpărat apartamentele scrie că terenul nu este grevat  de sarcini Foto: Bogdan Dimofte
În actele cu care s-au cumpărat apartamentele scrie că terenul nu este grevat de sarcini Foto: Bogdan Dimofte

Proprietarii de apartamente dintr-un complex rezidenţial de pe Faleza Dunării au ajuns să plătească chirie, deşi şi-au cumpărat casele cu acte în regulă. Judecătorii au restituit în natură unui moştenitor  terenul pe care este construit blocul, iar locatarii sunt obligaţi să plătească lunar chirie 6 euro pe metrul pătrat.

Caz realmente incredibil la Galaţi, acolo unde proprietarii de apartamente dintr-un complex rezidenţial construit în urmă cu 12 ani s-au pomenit, peste noapte, că au de plătit o chirie exorbitantă, de peste 2.000 de euro pe lună, pentru terenul de sub bloc. Asta cu toate că oamenii şi-au cumpărat apartamentele, iar pe actele pe care le-au primit scrie că terenul nu este grevat de alte sarcini.

Totul a pornit de la o sentinţă judecătorească definitivă şi irevocabilă, întemeiată "pe dreptul comun", a Tribunalului Galaţi prin care s-a decis că gălăţeanca Aneta Gorea a moştenit de la Tinca Teodoru un teren din zona Falezei Dunării. Ulterior, la încercarea de aplicare a deciziei instanţei, s-a descoperit că terenul respectiv, în suprafaţă de 400 de metri pătraţi, pică exact sub blocul IC1.

La începutul anului trecut, femeia a solicitat în instanţă ca asociaţia de proprietari de la blocul menţionat să-i plătească o chirie de 2.000 de euro lunar cu începere de la 19 ianuarie 2009. Prima instanţă, Judecătoria Galaţi, i-a dat câştig de cauză reclamantei, aşa că scandalul a luat amploare.

Acuze reciproce

Expertiza judiciară contabilă realizată de Mihai Mândru arată că „reclamanta este îndreptăţită să obţină o compensaţie echivalentă lipsei de folosinţă începând de la data dobândirii dreptului de proprietate". Din calculul expertului reiese o chirie lunară de 2.352 de euro. Pentru perioada 19 ianuarie -31 iulie, moştenitoarea are deja de încasat deja 15.920 de euro.

Proprietarii apartamentelor sunt consternaţi de situaţia creată şi argumentează că „odată cu cumpărarea apartamentelor li s-a constituit un drept de folosinţă asupra terenului". De altfel, asociaţia de proprietari a chemat în judecată firma Vega 93, cea care a construit blocul.

La rândul său, firma Vega a chemat pe 1 iunie 2010 în garanţie Primăria Galaţi. „Societatea noastră nu a invocat vreodată că ar fi proprietar al terenului respectiv. Proprietarul acestui teren este Primăria", a precizat patronul Corneliu Istrate. În plus, acesta menţionează că „SC Vega 93 a achitat Primăriei taxa de redevenţă anticipat, pe 25 de ani, taxă inclusă în costul apartamentului".

„Situaţia este de-a dreptul enervantă"

Cei mai revoltaţi de această „aberaţie juridică" sunt proprietarii apartamentelor. Oamenii spun că nu este corect să plătească chirie atâta vreme cât au cumpărat apartamentele cu acte în regulă, iar în actele lor scrie, negru pe alb, că terenul nu este grevat de sarcini.

În raportul de expertiză topometrică, expertul tehnic Ilie Constantin precizează: „Pe aceste terenuri au fost depozite de pământ şi moloz, iar lipsa de fermitate a proprietarului în acţiunea de revendicare a determinat Primăria municipiului Galaţi ca prin Planul Urbanistic General să prevadă amenajarea unei zone de lucru.

Ca urmare, a încheiat cu Vega 93 un contract de concesiune". „Noi am dat nişte bani pe acele apartamente. În contractul de cumpărare este scris că terenul este liber. În plus, noi am plătit toată contravaloarea redevenţei. Dreptul de folosinţă a terenului a fost plătit. Nu mai poate să-mi ceară nimeni să mai plătesc încă o dată. Situaţia este enervantă", ne-a declarat Vasile Pârlog, unul dintre proprietari.

"Reclamanta ar fi trebuit să meargă la autoritatea locală să ceară un teren în altă zonă sau să ceară Fondului Proprietatea o despăgubire."
Vasile Pârlog proprietar

Labirintul intereselor

Romică Artene, avocatul care o reprezintă pe moştenitoare în justiţie, suţine că asociaţia de proprietari a fost dată în judecată. „Ei se pot îndrepta împotriva SC Vega, iar firma poate chema în garanţie Primăria, de la care a concesionat terenul“, ne-a declarat avocatul Artene.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite