Teoriile conspiraţioniste din jurul morţii patronului HexiPharma. Certitudini şi speculaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Enigmele şi lipsa de informaţii din cazul morţii lui Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, au făcut ca noaptea trecută să fie una a marilor conspiraţii. În istoria recentă a României nu a mai existat o dispariţie în jurul căreia să roiască frenetic atâtea ipoteze oculte.

De la servicii de informaţii criminale, la cadavre desfigurate şi plasate strategic, până la cluburi selecte în care marii corupţi dispăruţi ai României se bronzează pe plajele din Bora Bora, toate acestea au inundat televiziunile şi reţelele sociale. Moartea patronului Hexi Pharma vine în contextul în care românii au tot mai puţină încredere în instituţiile statului iar seviciile de informaţii se războiesc la vedere sub privirile atente şi pasive ale Parlamentului şi Preşedinţiei. Cazul Condrea s-a înfipt, astfel, cu mare viteză în conştiinţa publică şi va rămâne acolo pentru multă vreme.

FAPTELE:

La 18:58 s-a înregistrat apelul către 112, în care un cetăţean a raportat un accident rutier pe soşeaua dintre Buftea şi Corbeanca, judeţul Ilfov.

Echipajul de pe ambulanţă a ajuns 10 minute mai târziu şi a găsit o maşină răsturnată pe marginea drumului. Lângă ea, cadavrul unui bărbat desfigurat. Medicii nu au mai putut face altceva decât să constate decesul.

Poliţia a raportat că pe carosabil nu există urme de frânare. În mod inexplicabil (drumul este drept şi fără denivelări) maşina a părăsit carosabilul, a lovit un copac, apoi s-a răsturnat. Pe câmp, lângă şofer au fost găsite actele de identitate ale lui Dan Condrea, patronul Hexi Pharma.

Cadavrul şi resturile autoturismului au fost ridicate imediat de Poliţie. Maşina a ajuns în curtea Inspectoratului de Poliţie Ilfov, iar trupul neînsufleţit al lui Dan Condrea a fost dus la Institutul de Medicină Legală. Fosta soţie a lui Dan Condea a identificat cadavrul după haine.

Cazul a fost preluat de Parchetul General. Singurii martori ai accidentului sunt două persoane: un şofer care a fost depăşit de Dan Condrea înainte de accident şi un biciclist care se afla în zonă. Pentru identificarea cadavrului, Parchetul General va recurge la teste ADN.

Dan Condrea urma să fie chemat astăzi la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoştinţă învinuirile în dosarul dezinfectanţilor diluaţi. Cel mai probabil, el ar fi fost arestat.

CONSPIRAŢIILE:

Mai multe scenarii au apărut imediat după moartea lui Condrea, în contextul în care ipoteza unui accident ridică mai multe semne de întrebare: lipsa urmelor de frânare, faptul că drumul era bine cunoscut de Dan Condrea (locuinţa sa şi unul dintre laboratoarele pe care le deţine se află în apropiere).

În acest moment, varianta cea mai la îndemnână este sinuciderea: De patru săptămâni, de când jurnaliştii de la „Gazeta sporturilor“ au demarat ancheta în cazul firmei Hexi Pharma, Condrea era supus unei uriaşe presiuni. Cel mai probabil, el ar fi fost arestat pe parcursul acestei săptămâni. Sursele „Gazetei sporturilor“ afirmă că Dan Condrea era deprimat şi chiar ar fi declarat unor apropiaţi că mai bine se omoară decât să facă puşcărie. Familia lui Dan Condrea nu a făcut niciun fel de declaraţii. Nu se cunoaşte dacă acesta a lăsat un bilet de adio. Dan Condrea era căsătorit şi avea o fiică minoră dintr-o căsătorie anterioară.

Cele mai multe comentarii au făcut însă referire la o lichidare a lui Condrea de către serviciile secrete. În ultimele săptămâni au circulat tot mai multe informaţii cu privire la legăturile dintre afacerile conduse de Condrea şi serviciile secrete româneşti.

La câteva ore după accident, Sebastian Ghiţă, deputat în Parlamentul României, membru în Comisia parlamentară pentru exercitarea controlului asupra SRI, şi-a arătat îngrijorarea cu privire la moartea lui Condrea. Acesta l-a sunat pe jurnalistul Cătălin Tolontan şi i-a declarat că va cere Serviciului Român de Informaţii să facă publice raportul şi înregistrările din cadrul operaţiunii de filaj a lui Dan Condrea. Totodată, Sebastian Ghiţă şi-a exprimat temerea că şi-ar putea pierde şi el viaţa: „Vă spun sincer că mi-e frică să mai mă urc în maşină în seara asta“, a spus deputatul la Digi 24. Serviciul Român de Informaţii a precizat că: „urmare a deciziei CCR, SRI nu mai poate asigura supraveghere operativă pentru dosarele de urmărire penală, în concluzie SRI nu are cum să fi făcut filaj domnului Condrea”.

Şi fostul premier Victor Ponta a postat pe Facebook un mesaj în care lasă să se înţeleagă că patronul Hexi Pharma a fost asasinat la comandă: „Dumnezeule! Chiar e şocant! Ce se întâmplă în ţara noastră!? Cum e posibil aşa ceva!? Cine are putere să facă aşa ceva!? Ce ştia acest om şi cine se temea de ce ştia el!? Din păcate România în 2016 înseamnă frică, suspiciune şi forţe nevăzute care de fapt ne decid viaţa!“, a scris Ponta pe contul său de Facebook.

Cătălin Tolontan a publicat, la câteva ore după accident, mărturia fostei soţii a lui Dan Condea, care le-ar fi povestit unor prieteni că nu crede în varianta suicidului: „Nu era genul care să se omoare, ci genul care te omora el pe tine. Dacă e sinucidere, l-au împins să facă asta“.

Un alt scenariu, alimentat de faptul că victima a putut fi identificată numai după haine, a fost cel în care patronul Hexi Pharma şi-ar fi înscenat moartea. În momentul în care presa a ajuns la locul accidentului, Poliţia ridicase atât cadavul cât şi caroseria maşinii. Pe câmp mai rămăseseră numai resturi din motor şi elemente din interiorul autoturismului. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Ilfov, Claudia Burada, a declarat, imediat după accident, că victima are 39 de ani (conform documentelor găsite la faţa locului), însă, actele de la Registrul Comerţului arată că Dan Condrea împlinise în ianuarie 41 de ani. Ulterior, purtătorul de cuvânt a declarat că a fost o confuzie de moment.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite