Taximetriştii nu mai protestează în Piaţa Victoriei. Transportatorii aşteaptă modificarea legislaţiei, pentru eliminarea pirateriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu doar cu câteva ore înainte de ora prevăzută pentru protestul în Piaţa Victoriei, reprezentanţii transportatorilor de persoane au anunţat că mitingul se amână în aşteptarea modificării legislative.

UPDATE Reprezentanţii Uber au propus autorităţilor române reglementarea acestui serviciu, oferind drept exemplu mai multe modele aplicate în alte ţări europene, însa, deocamdată, nicio instituţie nu s-a arătat pregătită să-şi asume acest lucru, a declarat miercuri Alexandra Corolea, purtător de cuvânt al companiei, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

„În urma întâlnirii pe care am avut-o cu ministrul Transporturilor, Felix Stroe, am luat această decizie, deoarece ministrul Transporturilor a promis că în cel mult două săptămâni se va modifica legislaţia, prin Ordonanţă de Urgenţă, astfel încât să fie eliminată pirateria şi să se stopeze activitatea firmelor care fac transport neautorizat“, se precizează într-un comunicat al Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Concret, taximetriştii, dar şi alţi transportatori rutieri de persoane, aşteaptă materializarea Ordonanţei de Guvern, promise de şapte ani, pentru scoaterea în afara legii a celor care fac transport neautorizat şi nelicenţiat, „periclitând atât activitatea firmelor care respectă legislaţia în vigoare, cât şi viaţa persoanelor care folosesc transportul rutier“. 

Peste 5.000 de transportatori erau aşteptaţi, miercuri, în Piaţa Victoriei, pentru a protesta împotriva pirateriei şi concurenţei neloiale.

COTAR estima că alţi 30.000 de transportatori vor protesta în toate marile oraşe din ţară - Timişoara, Arad, Iaşi, Braşov, Bacău, Craiova, Constanţa etc., între orele 09.00-20.00.

Patronatul acuză autorităţile că tolerează pirateria în domeniul transporturilor.

„Nu înţelegem cum pregăteşte Guvernul OUG pentru a-i condamna penal pe cei care nu plătesc taxele şi impozitele, din moment ce în România vorbim deja despre fenomenul numit «uberizare» - fenomen tolerat şi susţinut de Guvern prin lipsa oricăror acţiuni care l-ar putea opri. Acest fenomen nu se referă exclusiv la firma Uber, ci la toate afacerile neautorizate care se ascund în spatele unor platforme digitale“, a explicat Vasile Ştefănescu, liderul COTAR.

Uber, interzis în Capitală

Transportatorii de persone au obţinut, recent, o victorie împotriva concurenţei neloiale, după cum susţin patronatele.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, după o întâlnire cu reprezentanţii taximetriştilor, că vor fi interzise toate formele de practicare a taximetriei care nu se încadrează in prevederile legale, aceştia reclamând, printre altele, „concurenţa neloială practicată prin sistemele de aplicaţii online ce oferă servicii ilegale de taximetrie“.

În schimb, taximetriştii au promis că vor respecta noul regulament instituit de municipalitate pentru transportul de persoane: operatorii de taxi vor fi obligati să aibă o ţinută civilizată, un limbaj adecvat, maşini curate şi care să garanteze siguranţa pasagerilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite