Târgul Niro, paradisul contrabandei şi al mizeriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Sectorului 2 a somat comercianţii din zonă să intre în legalitate până la 31 octombrie Complexul comercial Niro de la marginea cartierului Colentina este considerat, pe bună

Primăria Sectorului 2 a somat comercianţii din zonă să intre în legalitate până la 31 octombrie

Complexul comercial Niro de la marginea cartierului Colentina este considerat, pe bună dreptate, raiul evaziunii fiscale practicate de afaceriştii chinezi, turci şi arabi pripăşiţi prin România. Sutele de standuri insalubre, sufocate de gunoaie de tot felul, atrag deopotrivă cumpărătorii, dar şi o faună pestriţă, formată din bişniţari, escroci, hoţi din buzunare. Deşi această stare de fapt este de notorietate, riposta autorităţilor este palidă şi rutinieră.

În acest colţ al Bucureştiului se fac de mai bine de 15 ani tranzacţii fictive cu mărfuri contrafăcute sau de contrabandă, fără niciun fel de documente de provenienţă, care păgubesc sistematic statul român cu sute de milioane de euro. Situaţia este cunoscută, dar în afara unor controale de rutină, soldate cu amenzi şi confiscări de marfă simbolice, autorităţile par a nu avea leac pentru focarul ilegalităţilor. Nu există abatere prevăzută de lege care să nu fi fost constatată în complexul Niro.

De la încălcări grave ale normelor privind disciplina financiar-fiscală, sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor locale, nerespectarea normelor legale privind disciplina în construcţii până la furturi de tot felul şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice. Nu mai punem la socoteală mărfurile nesigure pentru viaţa, sănătatea şi securitatea consumatorilor, pe care comercianţii chinezi, cu accent scâlcit, le laudă în gura mare şi te îmbie să le cumperi.

Plângerile despre blugii care dau mâncărimi şi reclamă vizita urgentă la dermatolog sau jucării care rănesc copiii curg gârlă la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului. Vinovaţii nu ajung să fie sancţionaţi aproape niciodată pentru că vânzătorii mărfurilor periculoase nu pot fi găsiţi niciodată în acelaşi loc. Este o lume interlopă pestriţă, care afectează direct sau indirect zeci de mii de români.

Mahala de Bucureşti

Atmosfera de mahala este omniprezentă. E insalubru şi supraaglomerat. Comercianţii din Niro care nu mai au loc pe tarabele murdare îşi pun mărfurile direct pe jos, în praf. Munţii de gunoaie sunt luaţi în stăpânire de maidanezii care nu se sfiesc să-şi apere teritoriul. Locul e ticsit de "angrosişti" care încarcă de zor sarsanale din rafie burduşite cu boarfe ieftine chinezeşti sau turceşti. Un adevărat rai pentru afaceriştii evazionişti, unde statul nu are niciun fel de autoritate.

Cumpărătorii care roiesc în jurul tarabelor din tablă ruginită, "amărăşteni" din Bucureşti şi din toată ţara par a nu fi deranjaţi prea tare de situaţie. Sunt convinşi că au făcut afacerea vieţii, când s-au înţolit superieftin din cap până-n picioare cu haine de firmă: Dolce & Gabana, Gucci, Pumma, Nike, falsuri ordinare de fapt. După atâta colindat printre şirurile de standuri, care se întind pe mai bine de 80 de hectare, foamea vine pe nesimţite.

Cine vrea să o potolească şi nu e prea pretenţios poate cumpăra covrigi sau pateuri peste care bâzâie muştele şi albinele. La vânzătorii ambulanţi, care împing de zor cărucioare pe două roţi, găseşti chiar şi mititei. Cam verzulii, pentru că au cam stat în soare, dar dacă foamea e mare, nimic nu-i opreşte pe muşterii să cumpere.

"Vine garda"

Cine cască însă gura prea mult la boarfele înşirate pe jos riscă să rămână fără portofel. Indivizi oacheşi îi privesc pe muşterii cu o curiozitate nedisimulată, încercând să-i "citească" pe fraieri (victimele, în argoul hoţilor din buzunare). La un moment dat, un zvon se împrăştie cu viteza sunetului şi stârneşte panică printre chinezii din spatele tarabelor: "Vine garda!".

În mai puţin de cinci minute, mărfurile dispar ca prin minune şi lacăte grele se văd pe uşile celor mai multe dintre standuri. O zi cu ghinion pentru cei veniţi la cumpărături, dar cu noroc pentru comercianţii evazionişti care au scăpat încă o dată de amenzile poliţiei. A doua zi, totul reintră în normal. Aceleaşi mărfuri contrafăcute, de cele mai multe ori periculoase pentru oameni, apar pe tarabele care stau să cadă. Aceiaşi munţi de gunoaie, raiul şobolanilor şi al câinilor fără stăpân.

Edilii Capitalei vor să radă angrourile

Centrele comerciale de la periferia cartierului Colentina sunt în atenţia autorităţilor de mai mulţi ani. Primăria Sectorului 2, pe raza căreia se află cele mai multe angrouri, i-a somat în repetate rânduri pe proprietarii spaţiilor comerciale din centrele Europa sau Niro să intre în legalitate.

"Le-am cerut administratorilor acestor centre comerciale să-şi autorizeze afacerea. Să respecte normele privind disciplina în construcţii, normele de salubrizare şi protecţie a mediului, protecţia consumatorului şi, nu în ultimul rând, să ia măsuri de reinstaurare a ordinii publice", a declarat primarul sectorului 2, Neculai Onţanu

Demersurile primarului social-democrat sunt susţinute şi de prefectul Capitalei, Cătălin Deaconescu. "Vrem să avem o evaluare clară a fenomenelor de acolo şi vom apela şi la ajutorul serviciilor de control subordonate prefecturii", a precizat Deaconescu. Primăria Sectorului 2 a dat ultimatumul centrelor comerciale care nu respectă legislaţia să intre în legalitate până la 31 octombrie. O altă problemă a angrourilor de la periferia sectorului 2 o reprezintă utilităţile. Edilii spun că branşamentele la electricitate, la gaze, canal sau apă nu au autorizaţie de construcţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite