STUDIU Trendul în liceele din Bucureşti: cu arme e „cool”, cu droguri e „naşpa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii elevi armele albe chiar de la părinţi FOTO Adevărul
Unii elevi armele albe chiar de la părinţi FOTO Adevărul

Elevii bucureşteni spun că se simt mai în siguranţă dacă vin la şcoală înarmaţi cu bricege, unele dintre armele albe purtate de copii fiind cumpărate chiar de către părinţi, potrivit unui studiu realizat de Poliţia Capitalei. În plus, aceştia spun că mai curând ar accepta lângă ei un coleg care are o armă, decât unul care consumă droguri.

Potrivit unei analize realizate de ofiţerii Serviciului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul Poliţiei Capitalei, elevii care vin înarmaţi cu arme albe la şcoală fac parte, în general, din categoria copiilor agresivi, care au tendinţa de a genera conflicte.

Unii dintre elevi au explicat poliţiştilor că părinţii le împrumută sau chiar le cumpără bricege. Un motiv pentru care se ajunge în această situaţie, identificat de poliţişti, este acela că părinţii au conflicte personale cu alte persoane şi le dau cuţite copiilor pentru ca aceştia să aibă cu ce să se apere în cazul în care sunt atacaţi de presupuşii duşmani ai familiei.

Pe de altă parte, însă, sociologii din Poliţia Capitalei au constatat că există elevi care, deşi nu au niciun conflict, poartă arme albe doar pentru că „le este frică”.

Conform poliţiştilor bucureşteni, unii dintre elevii chestionaţi ştiu că dacă au asupra lor o armă albă este infracţiune, însă consideră că nu vor fi percheziţionaţi niciodată. În acelaşi timp, ei cred că „portul unei arme albe este justificat de legitima apărare, deci este un lucru normal”, pentru că un eventual conflict cu o persoană agresivă este greu de evitat dacă nu ai un briceag la îndemână.

Sociologii au mai stabilit că există şi copii care cred că bricegele cu lamă scurtă sunt permise.

În ceea ce priveşte eventualele incidente în care ar fi implicaţi colegii lor, „majoritatea elevilor consideră că nu e treaba lor şi nu e bine să se bage”, iar dacă un coleg vine la şcoală cu arme albe sau droguri, l-ar accepta, însă ar evita să se împrietenească cu el, arată acelaşi studiu.

Toleranţa copiilor faţă de colegii care poartă arme albe se explică, spun poliţiştii, prin faptul că elevii văd acest lucru „ca pe o normalitate”. Mai mult, aceştia s-ar simţi mai în siguranţă lângă un coleg care poartă cuţit decât lângă un dependent de droguri, în condiţiile în care narcomanul poate face o criză şi le „poate face rău şi lor”.

Elevii le-au mai spus poliţiştilor că portul de armă albă nu ar trebui pedepsit dacă aceasta nu este folosită. În acest context, ei au susţinut că dacă ar şti că un coleg are un briceag la el, nu ar anunţa pe nimeni.

„Studiul a fost realizat după ce au fost intervievaţi 60 de elevi din cinci licee în care au avut loc incidente repetate. Am stat de vorbă cu elevii după ce, timp de trei ani şcolari, am pus cap la cap evenimentele produse în şcoli şi am anunţat conducerea că, dacă nu se iau măsuri, începând din anul şcolar 2013 portul de arme albe în rândul elevilor ar putea deveni o problemă. În aces sens, a fost sesizat inclusiv Inspectoratul Şcolar al Municipului Bucureşti”, a declarat comisarul-şef Graţiela Văduva, şeful Serviciului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Poliţiei Capitalei, citată de Mediafax. 


Citeşte şi:

STUDIU Părinţii şi elevii admit că dau şpagă profesorilor

Prima clasă digitală din România a fost inaugurată la liceul „Nicolae Kretzulescu” din Bucureşti

Un Master Chef îi învaţă pe elevi să mănânce inteligent, la liceul „Jean Monnet” din Capitală

FOTO Prima zi de şcoală în Bucureşti: cu emoţii la dirigenţie şi un suc la terasă

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite