Spital mobil de urgenţă în Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mureşul şi judeţele din jur beneficiază, în premieră naţională, de cea mai performantă unitate de intervenţie în caz de accidente colective şi calamităţi. Este o autoutilitară specială

Mureşul şi judeţele din jur beneficiază, în premieră naţională, de cea mai performantă unitate de intervenţie în caz de accidente colective şi calamităţi.
Este o autoutilitară specială de 11 tone, care ieri a fost predată pompierilor mureşeni, o investiţie de 280.000 euro. Prefectul Ciprian Dobre a promis că în cel mai scurt timp se vor finaliza demersurile de scutire de TVA şi de taxe vamale, pentru ca maşina să poată fi înmatriculată. Practic, este un spital de urgenţă mobil, parte a unei unităţi interdisciplinare, formată şi din ambulanţe, pompieri, SMURD, cu un personal de până la 40 de oameni. Dr Raed Arafat, coordonatorul SMURD, a declarat că maşina, de tip off-road cu dublu diferenţial, are o autonomie de 24 de ore, e capabilă să îngrijească 50 de victime, dintre care 15 bolnavi critici şi 5 paturi de terapie intensivă. "În 25 de minute se întind corturile gonflabile, unde pot sta 20 de victime pe tărgi şi pot fi folosite echipamentele, inclusiv un sistem de comunicare prin satelit. Maşina are echipament greu de descarcerare (o premieră naţională), cu putere de tăiere de 95 tone la accidente de tren, perne de aer comprimat care ridică greutaţi între 24 şi 67 tone, pături termoizolante, monitoare cardiace, tărgi speciale de salvare. şi mai există generatorul de 15,5 kWh, cu curent bi şi trifazic ce poate asigura curentul electric unui sat", a spus Raed Arafat. Acesta a arătat că, în iulie, specialişti din Olanda vor ţine un curs de instruire cu echipamentele de descarcerare, iar unitatea va participa la un exerciţiu NATO în septembrie. "Îmi exprim speranţa că printr-un ordin comun al MAI şi MS se va reglementa modul de funcţionare a acestei unităţi", a conchis Arafat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite