Specialist criminolog, despre crima care a zguduit Bucureştiul: „S-a întors ca să-şi savureze fapta. Când dai atâtea lovituri de cuţit, n-ai remuşcări”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Tribunalului Bucureşti l-au trimis vineri după gratii pe bărbatul care şi-a ucis fosta iubită într-un magazin de lux din centrul Capitalei, aplicându-i acesteia zece lovituri de cuţit în gât, torace şi abdomen. Crima care a zguduit Bucureştiul a fost însă plănuită din timp, susţin specialiştii, care arată că bărbatul s-a întors la locul crimei pentru a-şi savura fapta, nu pentru că a avut vreun fel de remuşcări.

La fel ca şi Gheorghe Vlădan, cel care a comis masacrul din zona Perla a Capitalei, Tiberiu Radu nu putea fi oprit de poliţişti, nici măcar dacă ar fi beneficiat de un ordin de restricţie.

Cazul a determinat-o inclusiv pe Raluca Prună, ministrul Justiţiei, să spună că este necesar ca instituţiile să vină cu planuri pentru ca „violenţa domestică să fie prevenită în Români. Violenţa şi în special violenţa domestică rămâne o problemă pe care mulţi dintre noi nu vor să o vadă”, a transmis oficialul.

Victimă a căzut, de această dată, Loredana Ivan, o femeie de 38 de ani, care depusese o plângere la Poliţie pe 8 aprilie, arătând că este hărţuită de fostul ei iubit, pe care l-a părăsit. Poliţiştii de la Secţia 1 au înaintat însă dosarul Parchetului cu propunerea de clasare.

Instrumentarea unui dosar de hărţuire, mai dificilă decât pare

Specialiştii au păreri împărţite. Dacă surse judiciare afirmă că instrumentarea unui dosar de hărţuire pare o chestiune simplă, în realitate este dificil să culegi probe suficient de puternice pentru a o transforma în plângere penală. Asta pentru că, în 75% din cazuri, victimele îşi retrag plângerea, fie din cauza unui sentiment de jenă, fie că încă au sentimente puternice faţă de cel care ameninţă. În plus, toată tevatura juridică înseamnă timp şi bani, victima neavând garanţia că va câştiga un eventual proces.

„Victima a fost îndrumată de poliţist să ceară un ordin de restricţie, iar din moment ce femeia n-a adus restul de probe pentru a avea un dosar întemeiat, poliţistul a solicitat clasarea dosarului. Acesta i-a prezentat un formular tipizat, dar ea a refuzat să-l completeze. Aici a fost prima ei greşeală, i-a acordat prea mult credit individului care a făcut o obsesie pentru ea. Fapta a comis-o cu premeditare, să te duci cu un cuţit în buzunar la fosta ta iubită nu este firesc”, au declarat surse apropiate anchetei.

Acestea au explicat, pentru „Adevărul”, că cele 10 lovituri de cuţit aplicate fără milă femeii sunt în zone vitale - ficat, inimă, torace. „E clar că a intenţionat să o omoare. Apoi, a luat telefonul, i-a făcut o fotografie victimei, în balta de sânge şi a trimis-o unui fost iubit, căruia i-a scris că nu mai este a niciunuia dintre ei. În faţa anchetatorilor nu are nicio circumstanţă atenuantă şi nu poate invoca probleme psihice”, au arătat sursele citate.

Criminalul şi-a calculat fiecare pas

Pe de altă parte, specialistul în criminologie Dan Antonescu, susţine că Radu Tiberiu şi-a calculat, metodic, fiecare pas. „Faptul că atunci când a comis crima avea o geacă roşie apoi a schimbat-o cu o alta, când s-a întors, demonstrează nu remuşcare, ci faptul că a vrut să îşi savureze fapta. Când dai de atâtea ori cu un cuţit nu ai remuşcări”, a declarat Dan Antonescu pentru „Adevărul”.

La rândul său, psihologul Mihai Copăceanu arată că numărul de lovituri indică un act criminal. „E clar premeditat. S-a detensionat şi a plecat. Alţii sunt speriaţi, alţii fug de la locul faptei. Este o crimă macabră, cert este că gelozia duce la crimă iar vârsta nu are nicio importanţă, deşi sunt mai frecvente în rândul adultului tânăr. Dar crime pasionale pot apărea şi la 42 de ani dacă avem de-a face cu un individ impulsiv, cum e cel de faţă”, a explicat specialistul.

De altfel, el susţine că sunt şi poliţişti care le descurajează pe victime să ceară ajutorul forţelor de ordine atunci când sunt ameninţate de iubiţi sau de foşti iubiţi. „Problema este că victimele nu ştiu cât de mare este riscul, oricum ele ajung să apeleze la poliţie în cazuri grave pentru că sunt atente deja la cele mai mici detalii. Sesizezi când simţi că viaţa îţi este pusă în pericol”, a subliniat Copăceanu.

Mai multe crime pasionale de Sărbători

De regulă, completează Dan Antonescu, crimele pasionale sunt mai frecvente în timpul sărbătorilor. „Oamenii stau de regulă cu cei dragi, iar depresivii, geloşii, cei părăsiţi, ajung să comită asemenea orori”, a declarat specialistul în criminologie, adăugând că, la fel ca în cazul masacrului de la Perla, Radu Tiberiu nu putea fi oprit.

„N-aveai cum să îl opreşti. Ordinele de restricţie sunt pentru oamenii cu raţiune, dar cei care nu mai gândesc merg strict pe eliminare. E greu să îi preşti. Gheorghe Vlădan, autorul crimelor de la Perla, dacă nu avea pistol, găsea o altă metodă şi tot îşi omora soţia. O soluţie pentru femeile care se simt în pericol după despărţire este să fie în permanenţă însoţite de cineva, să le asigure un minim de protecţie. Dacă atacatorul o vede mereu însoţită este descurajat”, conchide specialistul.

Joi dimineaţă, în jurul orei 9.35 echipajele SMURD şi Poliţia au fost alertate printr-un apel la numărul 112 că o femeie a fost înjughiată într-un magazin de pe Calea Victoriei din Capitală unde lucra. Echipajul SMURD a încercat să o resusciteze, însă femeia a intrat în stop cardio-respirator, nemaiputând fi salvată. Poliţiştii Sectorului 1 l-au găsit pe Tiberiu Radu joi la prânz, în apropierea locului în care a avut loc crima.

Cele mai grave atacuri pe fondul geloziei

De departe, cel mai grav incident a fost cel petrecut în zona Perla din Capitală, soldat cu doi morţi şi şase răniţi. Autorul atacului, Gheorghe Vlădan, soţul uneia dintre victime, a intrat în coafor, unde lucra soţia sa, şi a tras cu un pistol marca Glock de calibru 9 mm asupra persoanelor care se aflau în salon. Două femei, între care şi soţia sa, au murit pe loc, alte şase fiind rănite.

Bărbatul avea permis port armă din 2010 şi lucra ca şofer în Ministerul de Interne, având grad de agent de poliţie. Deşi nevasta acestuia intentase divorţ şi făcuse plângere la poliţie pe motiv că este hărţuită de Vlădan, poliţiştii nu au făcut nimic. Ucigaşul a fost reţinut în ziua atacului, trimis în judecată, în stare de arest preventiv, în aprilie 2012, iar la 12 februarie 2013, a fost condamnat la închisoare pe viaţă şi obligat la plata de daune morale şi materiale, decizia nefiind definitivă.

În iunie 2014, un bărbat din Galaţi şi-a înjunghiat cu sânge rece soţia, tot în magazinul în care lucra, pe fondul geloziei. Ulterior, femeia a scăpat cu viaţă şi a trecut prin mai multe intervenţii chirurgicale. În 2013, o femeie a fost înjunghiată în centrul oraşului Sighetu Marmaţiei de un bărbat care o vizitase înainte la locul de muncă. Între ei a izbucnit o ceartă şi bărbatul a scos un cuţit. Poliţiştii l-au reţinut pe făptuitor la scurt timp după atac.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite