„Spaniolii” de la Şcoala din Vedea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii dintre elevii de la Şcoala din Vedea, „adoptată” de „Adevărul” de Ziua Educaţiei(5 octombrie), au fost transferaţi de la şcolile din Spania.

Sunt denumiţi de către colegii lor „spaniolii”, pentru accentul lor un pic străin. Însă, accentul lor a fost deprins în perioada pretrecută în Peninsula Iberică alături de părinţii lor, care au lucrat acolo mai mulţi ani.

Andreea Baburu este elevă în clasa a V-a. S-a transferat din Castellon la sfârşitul clasei a III-a. „Am început grădiniţa în Spania, unde m-au luat părinţii de când aveam un an şi jumătate”. Fata îşi aduce aminte cu plăcere de perioada petrecută în Peninsula Iberică. Avea de toate şi se simţea bine.

Dacă o întrebi ce mai ştie din limba spaniolă, fata stă pe gânduri: a uitat multe. Ar vrea să înveţe spaniola, dar în afară de televizor, nu mai are alte surse de învăţare. Iar acasă nu are televizor. Nici manuale nu are pentru că în Spania trebuia să le dea înapoi la şcoală. Pe lângă spaniolă, Andreea mai e pasionată de pian. Fata face meditaţie la pian cu o profesoară şi mai cântă duminica la biserică.

Scoala Vedea

Elevii români, binevăzuţi în Spania

 Părinţii Andreei susţin că s-au întors în sat pentru că în Castellon nu se mai construia nimic.

„Mai greu a fost pentru copii. Că ei au început cursurile acolo şi vorbeau tot timpul în spaniolă, dar acum la şcoală nu mai fac cursuri. Au învăţat încet-încet limba română pentru că a fost şi profesoara răbdătoare. Au mai făcut şi meditaţie”, a spus Elvira Baburu, mama Andreei. Ea mai spune că în Spania elevii români erau foarte bine văzuţi., iar acolo erau alte condiţii la şcoală.
„Sunt mai mulţi copiii care fie au învăţat acolo şi s-au întors, fie au părinţii la muncă în Spania. Primii s-au integrat cât de bine au putut, iar pe cei din urmă încercăm să-i ajutăm cât mai bine”, a spus Florin Şulea, unul dintre profesorii de la şcoală.

Alta Scoala Vedea


Fără şofer pentru microbuz

Elevii din Vedea au primit de curând un nou microbuz pentru a ajunge la şcoală la timp. Numai că inspectoratul Teleorman a uitat să aloce şi un şofer care să conducă maşina.

„Am cerut mai demult un nou microbuz, dar nu ne-au dat şi un om care să se ocupe de transportul elevilor. Iar de la primărie nu putem angaja”, a spus Aurel Drăghici, primarul din Vedea.

Fără electrician

Primarul a mai spus că a primit de la Prefectura Teleorman becuri ecologice pentru toate clasele, dar nu le-a montat nimeni pentru că electricianul angajat la primărie şi-a dat demisia şi de atunci nu s-a mai găsit nimeni care să vrea să ocupe postul.

Ajutaţi pentru încălzirea Şcolii din Vedea

Toţi cei care vor să ajute pentru încălzirea şcolii o pot face în conturile deschise special pentru acest lucru de Fundaţia „Adevărul” la BCR Sucursala Pipera: Cont numit DONATII in RON cu IBAN:RO09RNCB0286001133100003 sau Cont numit DONATII in EUR cu IBAN:RO36RNCB0286001133100002.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite