Sorin Ovidiu Vîntu, la un pas de un nou proces în dosarul FNI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În dosarul prăbusirii FNI, Vîntu este cercetat pentru spălare de bani şi delapidare FOTO: Mediafax
În dosarul prăbusirii FNI, Vîntu este cercetat pentru spălare de bani şi delapidare FOTO: Mediafax

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, încarcerat în Penitenciarul Jilava după ce a fost condamnat la un an de închisoare pentru şantaj, a fost dus, joi dimineaţă, la Parchetul instanţei supreme pentru prezentarea materialului de urmărire penală în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI).

Cercetările procurorilor în acest dosar se apropie de sfârşit, urmând ca în curând Vîntu fie trimis, din nou în judecată

Pe 19 iulie, anchetatorii au extins cercetările şi au reînceput urmărirea penală împotriva omului de afaceri sub acuzaţiile de spălare de bani şi instigare la delapidare. Anchetastabilit  Vîntu ar fi spălat peste 700.000 de lei proveniţi din infracţiunea de delapidare şi peste 9,6 milioane de lei proveniţi din înşelăciuni. În total este vorba despre 5,4 milioane de dolari la data prăbuşirii FNI.

În plus, anchetatorii susţin "învinuitul Vîntu Sorin Ovidiu l-a determinat pe Nicolae Popa comită infracţiunea de delapidare săvârşită în dauna Fondului Naţional de Investiţii, pentru care autorul a şi fost condamnat la pedeapsa de 15 ani închisoare printr-o hotărâre rămasă definitivă în a cărei executare se află în prezent. Totodată, învinuitul Vîntu Sorin Ovidiu i-a înlesnit lui Nicolae Popa săvârşirea infracţiunii de delapidare prin promisiunile de a-l ajuta nu fie tras la răspundere penală şi nu execute pedeapsa, precum şi de a tăinui sumele de bani obţinute", arată procurorii.

Vîntu a fost pus din nou sub acuzare în dosarul "FNIdupă ce a fost adus în ţară Nicolae Popa. Acesta din urmă a fost condamnat, în lipsă, la 15 ani de închisoare pentru fraudă, în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, în 2000, în urma căreia mai mult de 100.000 de români şi-au pierdut banii investiţi, iar statul român, care garantase, a fost obligat plătească aproximativ o sută de milioane de euro compensaţii

Decizia a rămas definitivă în 2009.

Popa a fost adus în ţară din Indonezia în 22 aprilie 2011 şi încarcerat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite