Sondaj IMAS privind un referendum pe tema justiţiei: cât de mulţumiţi sunt românii de felul în care Iohannis apără justiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi Laura Codruţa Kovesi nu mai poate ocupa o funcţie de procuror-şef, aproape 60% dintre români ar prefera ca ea să rămână în sistemul de justiţie şi doar 8% ar prefera ca şefa DNA să intre în politică, relevă un sondaj naţional al IMAS realizat pentru Europa FM.

Potrivit unui sondaj naţional realizat de IMAS pentru Europa FM, un eventual referendum convocat de preşedintele României pe tema justiţiei ar trece pragul de 30% necesar validării. Astfel, 37% dintre cetăţenii cu drept de vot care au participat la acest sondaj au declarat că ar participa cu siguranţă la un astfel de referendum, în timp ce un număr aproape egal de respondenţi, 34,7%, au declarat că nu vor participa cu siguranţă la un asemenea referendum. 15,6% din respondenţi au declarat că probabil ar participa la votul într-o asemenea consultare populară.

Întrebaţi cine anume consideră că ar trebui să numească procurorii şefi în România, 35,3% au declarat că preşedintele, în timp ce 21,9 sunt de părere că numirea ar trebui făcută de către Consiliul Superior al Magistraturii. Doar 17,2 % sunt de părere că şefii parchetelor trebuie numiţi de către ministrul Justiţiei şi doar 5,9% văd în Guvern instituţia care ar trebui să facă aceste numiri.

În ceea ce priveşte evaluarea acţiunilor preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la apărarea independenţei justiţiei, aproape 15% din respondenţi se declară foarte mulţumiţi, iar 28% doar mulţumiţi. În schimb, doar 13,3% se declară foarte nemulţumiţi de deciziile şefului statului pe această temă, iar aproape un sfert dintre respondenţi s-au declarat nici mulţumiţi nici nemulţumiţi.

În ceea ce priveşte activitatea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Koveşi, numărul respondenţilor care s-au declarat mulţumiţi de aceasta este puţin mai mare ca în cazul preşedintelui, 21,9% declarându-se foarte mulţumiţi. Dacă 24,8% se declară mulţumiţi de activitatea acesteia, 16,7% se declară foarte nemulţumiţi de acţiunile Laurei Codruţa Koveşi. Astfel, 58,5% din respondenţi au declarat că ar prefera ca Laura Codruţa Koveşi să rămână în continuare în justiţie. Deşi Laura Codruţa Kovesi nu mai poate ocupa o funcţie de procuror-şef, doar 7,9% din respondenţi au declarat că ar prefera ca şefa DNA să înceapă o carieră în politică.
 

În acelaşi timp, Mihai Gâdea, realizatorul emisiunii Sinteza Zilei de la postul Antena 3, a declarat în cadrul emisiunii de miercuri seară că potrivit unui alt sondaj, realizat de Sociopol, 72% dintre respondenţi au declarat că nu au încredere în şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, 18% spun că au încredere în şefa DNA, iar 10% nu au ştiut sau nu au răspuns.

În ceea ce priveşte influenţa politicului asupra actului justiţiei, peste 70% din respondenţi sunt de părere că influenţa politicului a crescut comparativ cu anul trecut. Astfel, doar 12,3% din cei chestionaţi sunt de părere că influenţa politicului în justiţie a scăzut în aceeaşi perioadă de timp.

Imagine indisponibilă
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite