UPDATE Raportul ministrului Justiţiei a fost publicat. Cum explică Ministerul blocarea site-ului mai bine de 24 de ore de la anunţul lui Tudorel Toader

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe site-ul Ministerului Justiţiei a fost publicat un mesaj care explică motivul pentru care raportul nu a putut fi publicat mai bine de 24 de ore de la momentul în care Tudorel Toader a anunţat că cere revocarea din funcţie a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.  Vineri, în jurul orei 15.00, raportul ministrului Tudorel Toader a fost publicat.

UPDATE 15.10 Raportul Ministrului Justiţiei privind activitatea DNA a fost publicat pe pagina de internet a instituţiei. Site-ul just.ro este, în continuare, picat, de joi seară de la ora 19.00, însă odată cu publicarea raportului a fost postat şi următorul mesaj: Din cauza numărului mare de accesări, site-ul Ministerului Justiţiei este temporar nefuncţional.

image

UPDATE „Site-ul just.ro nu este găzduit pe infrastructura Serviciului de Telecomunicatii Speciale şi nu este administrat de către STS”, susţin reprezentanţii Serviciului ca răspuns la o solicitare „Adevărul”.

Însă experţii susţin că STS este cel care păstoreşte portalul Ministerului Justiţiei.

Concret, „Adevărul” a încercat să afle şi de la STS de ce nu funcţionează site-ul Ministerului Justiţiei, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a răspuns oficial că „site-ul just.ro nu este găzduit pe infrastructura Serviciului de Telecomunicatii Speciale si nu este administrat de către STS”.  

Asta deşi în prezentarea activităţii sale chiar STS spune, pe propriul portal, că „Autorităţile publice ale statului român în folosul cărora funcţionează telecomunicaţiile speciale sunt (…) instituţiile care desfăşoara activităţi în domeniul apărării, siguranţei naţionale şi ordinii publice”.

La o simplă căutare pe internet a IP care aparţine portalului just.ro, acesta figurează (pe mai multe site-uri specializate) ca fiind 85.120.166.103. Căutarea acestui IP pe diverse site-uri de profil ca https://www.iplocation.net/ sau similare arată că acesta este deţinut de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. 

CLICK PE IMAGINE PENTRU A O MĂRI 

image
image

UPDATE Site-ul Ministerului Justiţiei a fost oprit. În acest moment pe acest site apare mesajul: „Site temporar oprit”.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nici la Administraţia Prezidenţială nu a ajuns raportul ministrului. „Mult-promisul raport nu a apărut pe site-ul ministerului, nici la Administraţia prezidenţială”, a spus acesta vineri. 

UPDATE Cel mai probabil site-ul Ministerului Justiţiei a fost ţinta unui atac informatic de tip DoS, a explicat pentru „Adevărul” directorul unei firme care se ocupă de securitatea cibernetică.

„Din punctul meu de vedere există trei variante, în prima variantă indisponibilitatea site-ului Ministerului Justitiei vine de la o eroare tehnică. 

O altă variantă ar fi cea în care site-ul a fost oprit intenţionat, iar ultima dintre acestea, şi cea mai plauzibilă din punctul meu de vedere, este cea în care site-ul este ţinta unui atac informatic de tip DoS (Denial of Service) distribuit sau la nivel de aplicaţie, scenariu ce mi se pare mai favorabil având în vedere întreg contextul şi ora la care site-ul a devenit indisponibil”, a explicat expertul.

UPDATE Nici membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care trebuie să dea aviz pe cererea ministrului Justiţiei, nu au primit încă raportul lui Tudorel Toader privind motivele revocării din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a Laurei Codruţa Kovesi.

Reprezentanţii Consiliului au declarat vineri dimineaţa că după analiza documentului de la Tudorel Toader va fi stabilită data şedinţei Secţiei de procurori pentru emiterea avizului consultativ.

Este aproape exclus ca şedinţa să aibă loc luni, au mai spus reprezentanţii CSM. Secţia de procurori are la dispoziţie 30 de zile să dea un aviz, care este consultativ.

UPDATE “Voi urma procedura legală şi mă voi prezenta, oricând este nevoie, să răspund, punct cu punct, tuturor afirmaţiilor prezentate de ministrul Justiţiei”, a anunţat în această dimineaţă şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, referindu-se la decizia ministrului de a o revoca.

UPDATE Procurorul general al României, Augustin Lazăr. a anunţat, la insistenţele presei care i-a cerut o reacţie mai detaliată cu privire la anunţul lui Tudorel Toader, că urmează să prezinte un punct de vedere după publicarea şi analiza raportului ministrului Justiţiei.

UPDATE În această dimineaţă, ministrul Tudorel Toader a declarat că „a auzit" că este o problemă cu site-ul instituţiei pe care o conduce, aceasta urmând a fi remediată. 

Am auzit că este o problemă cu site-ul. Am intrat şi eu dimineaţă şi am văzut că nu funcţionează. Am întâlnire cu conducerea institutului de la Siracusa, acum la 9.00. Verificăm şi remediem. Tot ce am vorbit aseară este absolut valabil, cred că am explicat pe larg. Mai departe urmează procedura, a declarat ministrul Justiţiei.

Alina Mungiu: Mie mi se pare bine făcut raportul lui Tudorel Toader. România nu e Polonia

Joi seara, ministrul Justiţiei a declarat că va publica pe site-ul instituţiei pe care o conduce, just.ro, raportul referitor la activitatea managerială a DNA, document în baza căruia a cerut revocarea Laurei Codruţa Kovesi.

La mai bine de 20 ore de la anunţ, site-ul ministerului Justiţiei este blocat. De altefl, acesta a fost de neaccesat încă de aseară de când ministrul a anunţat că va cere revocarea din funcţie a şefei DNA.

Petiţie online pentru susţinerea şefei DNA, semnată de aproape 8.000 de persoane: Domnule Iohannis, nu cedaţi presiunilor

Tudorel Toader a cerut joi, în urma prezentării raportului privind managementul la DNA, declanşarea procedurii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA, solicitarea fiind transmisă către CSM şi preşedintelui României. Anunţul a fost făcut după un discurs de 80 de minute în care a prezentat 20 de capete de acuzare.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite