Singurul computer-tomograf din Satu Mare, aproape de desfiinţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costurile transportului ar fi atârnat greu la bugetul Spitalului Judeţean, de vreme ce, pentru pacienţii internaţi, unitatea medicală este obligată să suporte cheltuielile.Sub pretextul unui

Costurile transportului ar fi atârnat greu la bugetul Spitalului Judeţean, de vreme ce, pentru pacienţii internaţi, unitatea medicală este obligată să suporte cheltuielile.
Sub pretextul unui control efectuat de Ministerul Sănătăţii la Spitalul Judeţean din Satu Mare, s-a luat decizia rezilierii contractului cu singura firmă care asigura acest serviciu în întreg judeţul. Motivul a fost unul care nu stă în picioare: contractul de furnizare de servicii nu are valoarea precizată. În cazul examenelor radiologice şi de computer-tomograf, nimeni nu ştie care este necesitatea reală, pentru că nu se poate aprecia câţi pacienţi au nevoie de-a lungul unui an de zile de astfel de investigaţii.
Pentru punerea la punct a acestui centru au fost necesare investiţii de aproximativ 10 miliarde de lei atât în spaţiul din spital, cât şi în aparatura medicală. Pacienţii care erau internaţi în spitalul din Satu Mare aveau prioritate la aceste servicii. Dar şi bolnavii din ambulator, care îşi plătesc asigurarea de sănătate, puteau efectua aceste examene.
Dacă centrul va fi desfiinţat, toţi pacienţii vor trebui să meargă peste 250 de kilometri, până la Arad. Acest lucru va atârna greu la bugetul spitalului, şi aşa destul de mic, deoarece pentru pacienţii internaţi autorităţile trebuie să asigure transportul. Ceilalţi vor trebui să suporte singuri costurile transportului.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Gyory Agoston, recunoaşte că ar fi fost o greşeală să se rezilieze contractul. "Este foarte uşor de propus rezilierea, dar firma a semnat un contract de concesiune pe 15 ani pentru spaţiu şi de 10 ani pentru prestări de servicii. Ar fi fost o greşeală să dăm afară o astfel de firmă. Până la urmă am căzut de acord să renegociem contractul", ne-a declarat directorul DSP.
Autorităţile din Satu Mare ar fi dorit ca, pe lângă cheltuielile legate de efectuarea investigaţiilor medicale, statul să dea bani şi pe un computer-tomograf nou, astfel încât să se renunţe la cel privat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite