Sindicalistul Liviu Luca a fost condamnat la trei ani de închisoare. Acuzaţiile: Contract dezavantajos pentru o firmă a CNSRL Frăţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ILiviu Luca a fost arestat în 2012 în dosarul Petromservice FOTO: Adevarul
ILiviu Luca a fost arestat în 2012 în dosarul Petromservice FOTO: Adevarul

Celebrul sindicalist Liviu Luca a fost găsit vinovat de două fapte de corupţie şi a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru rolul jucat în calitate de prim-vicepreşedinte al CNSLR Frăţia. El mai are o condamnare, în dosarul „Petromservice”, de 6 ani cu executare. Ambele sentinţe nu sunt definitive.

Sindicalistul Liviu Luca a fost găsit vinovat de „folosire a autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite” şi de  „fals în înscrisuri sub semnătură privată, comis pentru a ascunde o infracţiune asimilată celor de corupţie”. Judecătoria Sectorului 1 a decis condamnarea acestuia la trei ani în regim de detenţie. Instanţa a decis ca timp de doi ani după executarea pedepsei să-i interzică dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie într-un sindicat. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Alţi doi afacerişti implicaţi în aceat caz, au primit condamnări în detenţie: Florin Dumitrescu- 2 ani şi Neculai Miron- 2 ani şi 6 luni.
Instanţa a constatat că firma păgubită, societăţile Sind Tour Trading  SRL (unde CNSLR Frăţia este acţionar majoritar), administrată de Tour Mirinvest  Timişoara, nu s-a constituit parte civilă în această cauză.


Acuzaţiile procurorilor

Potrivit rechizitoriului DNA, În cursul anului 2011, Liviu Luca  a acţionat în aşa fel încât, folosindu-şi influenţa de prim-vicepreşedinte al CNSLR Frăţia, a înlesnit încheierea unui contract de management între societăţile Sind Tour Trading  SRL (unde CNSLR Frăţia este acţionar majoritar) şi Tour Mirinvest  SRL Timişoara, contract prin care cea de-a doua societate ar fi obţinut foloase necuvenite în sumă de 732.000 de euro. Anterior încheierii contractului de management, firmele din componenţa Grup Mir (inclusiv Tour Mirinvest  ) înregistraseră pierderi considerabile.  Procurorii arătau că societatea Sind Tour Trading  SRL este o societate comercială în care CNSLR Frăţia deţine 95% din capitalul social şi are ca obiect de activitate prestarea de servicii turistice, în calitate de administrator al unor hoteluri aflate în patrimoniul sindicatelor.
 

Care era” ingineria”

Contractul de management încheiat cu Tour Mirinvest  SRL obliga această societate la realizarea de investiţii de minimum 6 milioane de euro din fondurile sale, precum şi la efectuarea de servicii de administrare. “Or, reprezentanţii firmei, Dumitrescu Florin şi Miron Neculai au folosit nu banii Tour Mirinvest  , cum se stipula în clauzele contractului, ci pe cei ai Sind Tour Trading  SRL. Astfel, în perioada mai – august 2011, cei doi au încheiat trei contracte (unul de reabilitare a hotelurilor şi două de distribuţie de produse) folosind suma de aproximativ 732.000 de euro ce Sind Tour Trading  SRL, contractele fiind acordate unor firme aflate sub controlul direct sau indirect al asociaţilor Tour Mirinvest  SRL”, susţin procurorii DNA.

Încheierea contractului de management sus menţionat ar fi fost posibila prin aceea că, la data de 18 aprilie 2011,Liviu Luca, în calitate de prim-vicepreşedinte al CNSLR Frăţia, a emis o decizie, cu încălcarea dispoziţiilor statutare (fără a fi întrunit în Biroul Operativ numărul de voturi necesar luării unei decizii valabile), prin care a dispus înlocuirea administratorilor societăţii Sind Tour Trading  SRL cu un nou administrator şi anume societatea Tour Mirinvest  Timişoara, firmă reprezentată de Miron şi Dumitrescu. “Pentru a crea aparenţa de legalitate a votului său din Adunarea Generală a Acţionarilor, inculpatul Luca Liviu a inserat în cuprinsul deciziei din 18 aprilie 2011 date nereale referitoare la procesul verbal al şedinţei, deşi cunoştea că acea hotărâre a fost luată cu încălcarea prevederilor statutare”, arătau procurorii DNA.

Votul lui Liviu Luca

La data de 20 aprilie 2011, ca urmare a acestei decizii, care ar fi nestatutare, Luca, în calitate de reprezentant al CNSLR Frăţia în Adunarea Generală a Acţionarilor a Sind Tour Trading  SRL (unde C.N.S.L.R. Frăţia este acţionar majoritar) a votat pentru încheierea contractului de management între societăţile Sind Tour Trading  SRL şi Tour Mirinvest  SRL pe baza ofertei depuse de inculpatul Miron Neculai. Contractul, pe o perioadă de 9 ani, avea să fie semnat în aceeaşi zi. Practic, administratorul Tour Mirinvest  SRL avea obligaţia de a efectua investiţii şi de a realiza un profit de minimum 600.000 de euro pe an din exploatarea bazelor turistice şi de tratament aflate în administrarea societăţii Sind Tour Trading  SRL.

Afacerea “Petromservice”

Într-un alt dosar, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat, pe 14 iulie 2014, în dosarul Petromservice, pe Sorin Ovidiu Vîntu la 6 ani şi 2 luni de închisoare, pe Octavian Ţurcan la 9 ani, iar pe Liviu Luca, la 6 ani, toate pedepsele fiind cu executare. Decizia instanţei a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, iar următorul termen al procesului este pe 4 decembrie.

În septembrie 2012, Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi foştii directori ai Petromservice Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnastopol au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani şi delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite