Sibiul, fortăreaţă pentru liderii europeni: lunetişti pe traseu, canale şi coşuri de gunoi sigilate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţele de ordine sunt prezente la tot pasul în Sibiu
Forţele de ordine sunt prezente la tot pasul în Sibiu

Forţele de ordine au pregătit cu mare atenţie Summit-ul liderilor europeni de la Sibiu încercând să nu lase breşe de securitate care ar putea pune în pericol buna desfăşurare a evenimentului. Concret, toate măsurile de securitate au fost stabilite şi puse în practică de Comitetul Interministerial pentru Securitate „ROMÂNIA-UE 2019“  format din Ministerul Apărării, cel al Internelor, SRI, STS, SIE şi SPP.

Pentru a avea o imagine a dimensiunilor dispozitivelor de securitate trebuie spus că numai Poliţia Română a detaşat la Sibiu peste 800 de poliţişti care îi vor ajuta pe cei din judeţ să asigure ordinea publică pe perioada evenimentului la care participă 27 de lideri europeni. Printre aceştia se află preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel. 

Pregatiri la Sibiu pentru summit - FOTO EPA-EFE

Unghiurile vulnerabile şi echipele de lunetişti

În primul rând, forţele de securitate au verificat, la pas, cu atenţie, traseul de la Aeroportul Internaţional Sibiu până în Piaţa Unirii pe care se vor deplasa coloanele oficiale ale liderilor europeni. Astfel, ofiţerii de poliţie şi SPP au controlat şi sigilat fiecare canal de pe drum, iar traseul a fost controlat cu detectoare de metale. În plus, tot traseul a fost delimitat cu parapeţi din material plastic. 

Pregatiri la Sibiu pentru summit - FOTO EPA-EFE

Coşurile de gunoi din zona centrală şi de pe traseu au avut şi ele parte de o atenţie specială fiind la rândul lor verificate, acoperite cu plastic şi sigilate pentru a nu putea ascunde dispositive explozive. 

Apoi, specialiştii SPP şi SRI au identificat intersecţiile de pe traseu care pot prezenta unghiuri vulnerabile, ce ar putea fi speculate de un prezumtiv atentator. În respectivele locuri dispozitivele de pază vor fi dimensionate şi personalizate corespunzător inclusive cu echipe de lunetişti. Sistemul de supraveghere video a fost verificat cu atenţie, astfel încât să fie perfect funcţional înainte de începerea Summit-ului.  În plus ofiţeri de pompieri detaşaţi din Bucureşti sau din unele judeţe ale ţării au verificat şi eliminat eventualele pericole de incendiu din zona centrală a oraşului.

Pregatiri la Sibiu pentru summit - FOTO EPA-EFE

În ultima săptămână, experţii din echipele de securitate au verificat discret inclusiv persoanele care ar putea reprezenta un potenţial pericol. „Măsurile au fost astfel dimensionate încât să permită păstrarea unui climat de securitate normal şi necesar pentru importanţa şi amploarea unui astfel de eveniment”, se arată într-un comunicat al Comitetului Interministerial pentru Securitate. 

Pregatiri la Sibiu pentru summit

Riveranii intră în casă numai pe bază de buletin

Mai exact, Primăria Sibiu a anunţat că a fost necesară „instituirea unor măsuri de securitate prin restricţionarea traficului pietonal doar în data de 9 mai, între orele 6 şi 22, în câteva zone din centrul oraşului”. „Cei domiciliaţi în aceste zone vor avea acces la proprietăţi în baza documentelor de identitate însoţite de ecusonul nominal de acces”, se arată într-un comunicat al Primăriei. De acelaşi tratament vor avea parte şi angajaţii societăţilor comerciale din aceste zonă sau turiştii cazaţi în unităţile hoteliere din centru. „Sibienii au acces pietonal, parţial, în zona centrală, str. N.Bălcescu şi Piaţa Mare, Parcul Bulevard, Piaţa Unirii – între străzile Andrei Şaguna şi N.Bălcescu, după ce vor fi verificaţi în filtrele de securitate amplasate în zonă”, se mai arată în comunicat.

Pregatiri la Sibiu pentru summit - FOTO EPA-EFE
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite