Ion Iliescu, despre moartea lui Sergiu Nicolaescu: „A fost un om de mare valoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu a declarat că l-a luat prin surprindere vestea morţii lui Sergiu Nicolaescu. Mai ales că, în urmă cu o zi, vorbise cu soţia regizorului şi era optimist că va fi bine.

„Regret foarte mult această pierdere, eram prieteni şi proveneam din aceeaşi generaţie“, a declarat Ion Iliescu pentru România TV. Fostul preşedinte a mai spus că Sergiu Nicolaescu era un om legat de meseria sa, şi-a însuşit-o, deşi la bază era inginer şi nu regizor. 

Sergiu Nicolaescu şi Ion Iliescu s-au cunoscut în urma evenimentelor din decembrie 1989, perioadă în care regizorul s-a implicat destul de activ. „Atunci, a fost unul dintre participanţii activi la evenimentele care au caracterizat Revoluţia. Atunci, ne-am şi apropiat cel mai mult, că altminteri ne ştiam fără să fi avut relaţii personale“, a mai afirmat Iliescu. 

Cei doi au discutat după ce regizorul a suferit accidentul înainte de Crăciun. Iar, ieri, soţia lui Nicolaescu i-a transmis că deşi a avut o dimineaţă grea, spre seara starea se ameliorase. „Eram optimist“, a spus fostul preşedinte.

Era un om care căuta soluţii la toate problemele cu care se confrunta. Era un om care ştia să răzbească din toate greutăţile cu care se confrunta. Ion Iliescu

Fostul preşedinte al României a vorbit şi despre contribuţia lui Sergiu Nicolaescu la cinematografia românească. „Calitatea filmelor sale era că erau adresate publicului. Lumea mergea la filmele lui Sergiu Nicolaescu. Nu făcea filme de dragul artei, ci de dragul abordării unor teme sociale, istorice importante, care aveau priză la marele public“. Iliescu a mai spus că nu doar cinematografia a pierdut un mare român, ci şi societatea.

Sunt peste 50 de lungmetraje pe care Sergiu Nicolaescu - regizor, actor de film, scenarist şi producător de film - şi-a lăsat semnătura de-a lungul timpului. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte“ (1971), "Cu mâinile curate" (1972), "Osânda" (1976), "Ultima noapte de dragoste", "Nea Mărin miliardar" (1979), "Ciuleandra" (1985), "Mircea" (1989), "Coroana de foc" (1990), "Triunghiul morţii" (1999), "Orient Express" (2004), "15" (2005), "Supravieţuitorul"(2008).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite