UPDATE Universitatea din Bucureşti: Victor Ponta a plagiat. Doar Ministerul Educaţiei îi poate retrage titlul de doctor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Educaţiei va decide săptămâna viitoare dacă premierul Victor Ponta a plagiat FOTO: Mediafax
Ministerul Educaţiei va decide săptămâna viitoare dacă premierul Victor Ponta a plagiat FOTO: Mediafax

Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti (UB), a declarat, miercuri, că raportul Comisiei de Etică, dar şi un al doilea raport solicitat de conducerea instituţiei şi avizat de trei experţi jurişti români, doi dintre ei de la Sorbona şi Strasbourg, au confirmat plagiatul premierului Victor Ponta. El a precizat că doar Ministerul Educaţiei poate decide să-i retragă titlul de doctor, întrucât Ponta este demnitar.

"În şedinţa de astăzi a Senatului au fost prezentate două documente privind acuzaţia de plagiat în cazul tezei lui Victor Ponta. A fost prezentat punctul de vedere al Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, de către preşedintele comisiei, Marian Popescu, şi totodată un altul întocmit de trei jurişti, unul profesor al UB şi doi profesori de origine română din Franţa, respectiv unul de la Strasbourg şi unul de Sorbona. Senatul a luat act de conţinutul raportului Comisiei de Etică şi de raportul juriştilor, ambele confirmând plagiatul", a spus rectorul Universităţii din Bucureşti (UB), Mircea Dumitru.

Acesta a precizat că Universitatea Bucureşti va trimite Ministerului Educaţiei, la începutul săptămânii viitoare, cele două documente, care vor fi însoţite de o scrisoare oficială din partea instituţiei care atestă că premierul Victor Ponta a plagiat în teza sa de doctorat.

Rectorul UB a precizat că Ministerul Educaţiei urmează să ia astfel act de raportul UB şi, în funcţie de dovezile care susţin plagiatul, să ia măsurile legale care se impun, printre care se numără şi retragerea titlului de doctor.

UB trimite plagiatul in terenul Ministerului Educaţiei

"Există un raport al Comisiei Naţionale de Etică a ministerului, această comisie a exprimat un punct de vedere în iulie, iar acum Ministerul Educaţiei trebuie să ia act de toate dovezile pe care le punem la dispoziţie privind plagiatul şi să decidă", a adăugat Mircea Dumitru.

El a subliniat că Ministerul Educaţiei este singurul îndreptăţit să ia o decizie cu efect juridic. "În scrisoare pe care o vom trimite o să prezentăm toate punctele de vedere ale experţilor", a mai spus rector UB.

Senatul Universităţii s-a reunit miercuri pentru a lua în discuţie punctul de vedere al Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti formulat în cazul autosesizării privind acuzaţiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta legate de lucrarea sa de doctorat, ”Curtea Penală Internaţională", susţinută în 2003 la Facultatea de Drept a UB.

”Ministerul Educaţiei, Tineretului, Cercetării şi Sportului, prin reprezentantul său legal, ministrul Educaţiei, este singurul abilitat ca, pe baza dovezilor, să anuleze Ordinul de confirmare a titlului de doctor al domnului Victor Ponta sau să propună altă sancţiune pentru domnul Victor Ponta”, se arată în răspunsul oficial transmis adevarul.ro.

Cine face parte din Senatul Universităţii Bucureşti

Senatul Universităţii din Bucureşti, a cărui componenţă actuală a fost votată în martie 2012, este condus de prof. Gheorghe Vlad Nistor, decan la Istorie.

Gheorghe Vlad Nistor este preşedinte al Senatului UB din 2011, Director General la Institutul Diplomatic Român şi a fost, de asemenea, consilierul fostului preşedinte Emil Constantinescu în perioada 1998-2000, potrivit CV-ului postat pe site-ul universităţii.

Din Senat mai fac parte doi membri prezidenţi, Prof. dr. Dan Oancea şi Prof. dr. Marieta Costache, precum şi reprezentanţi ai tuturor facultăţilor din cadrul UB, inclusiv Marius Andruh (Facultatea de Chimie), cel care din calitatea de membru al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a anunţat cel de-al doilea verdict de plagiat în cazul lui Ponta.

Tot în Senatul UB se găseşte şi rectorul Universităţii, Mircea Dumitru, membru şi în CNATDCU, dar şi Romiţă Iucu, care în iulie şi-a dat demisia din Consiliul Naţional de Etică, instituţie subordonată Ministerului Educaţiei care a stabilit că Ponta nu a plagiat.

Acuzaţii de plagiat, decizii amânate şi ameninţări

Comisia de Etica a Universitatii din Bucureşti a decis în data de 20 iulie că premierul a plagiat 115 pagini din cele 303 ale lucrării sale de doctorat, ceea ce "încalcă principiile eticii, integrităţii şi bunei conduite în activitatea de cercetare".

Rectorul Universităţii a anunţat iniţial, după publicarea verdictului, că peste o săptămână era stabilită şedinţa Senatului în care să se stabilească o decizie în legătură cu diploma lui Victor Ponta, urmând să se stabileasca demersurile care trebuie făcute pentru retragerea diplomei.

Ulterior, pe data de 25 iulie, Universitatea din Bucureşti a amânat pentru luna septembrie luarea unei decizii privind trimiterea unei propuneri către Ministerul Educaţiei de retragere a diplomei de doctor prim-ministrului Victor Ponta.

Potrivit Legii Educatiei, rectorul universităţii poate propune Ministerului Educatiei anularea diplomei de doctor, dacă se dovedeşte că Ponta a plagiat. 

„Nu văd cum s-ar putea desfiinţa şcoala doctorală pentru că este cea mai importantă şi cea mai prestigioasă din România. Este un organism care poate elimina lucrurile negative şi poate să ia măsuri", a declarat Flavius Baias, fostul decan al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, care şi-a dat demisia susţinând verificarea acuzaţiilor de plagiat în cazul lui Ponta, în ciuda opiniei contrare a colegilor din cadrul facultăţii.

Concluziile Comisiei de Etică din cadrul Universităţii din Bucureşti privind teza de doctorat a premierului Victor Ponta:

  • Cel puţin o treime este plagiată, sunt preluate fără citările de rigoare peste 68 de blocuri de text, de mărimi diferite, de la câteva rânduri la 8-9 pagini.
  • Este vorba de un plagiat de idei şi de cuvinte, fără referire la acte normative, din surse de sinteză, prin traducere, prin preluare de judecăţi de valoare etc.
  • Plagiatul lui Victor Ponta este intenţionat, unii autori, deşi citaţi corect, apar în corpul textului (Vespasian Pella , Nicolas Politis,Grigore Geamănu), fiind incluşi în lista de bibliografie.
  • Lucrarea este un plagiat masiv prin numărul de pagini afectate din teză (peste o treime), numărul de blocuri de text preluate fără citare (peste 68), mărimea blocurilor de text preluate incorect (ajungând până la 8-10 pagini de teză).

Decizia Comisiei de Etică a UB a venit la o zi după ce Consiliul Naţional de Etică, subordonat Ministerului Educaţiei, a stabilit că teza de doctorat nu e un plagiat şi la aproape o lună de la primul verdict de plagiat, anunţat public de CNATDCU, care a şi propus Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor deţinut de Victor Ponta.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite