FOTO Mai multe persoane l-au huiduit pe Dragnea la ieşirea din DNA: „Demisia, demisia!”. Procurorii i-au adus la  cunoştinţă instituirea sechestrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DNA a anunţat că a instituit un sechestru de peste 127 de milioane de lei asupra bunurilor liderului social-democrat. Liviu Dragnea nu a făcut declaraţii la sediul DNA, fiind condus cu dificultate de jandarmi până la uşa Direcţiei Anticorupţie. Marian Neacşu, secretarul general al PSD, a fost prezent alături de alte persoane pentru a-i fi alături liderului partidului.

UPDATE 19.00 Maria Vasii, avocata liderului PSD Liviu Dragnea, a avut o primă reacţie, după ce DNA a dispus punerea sub sechestru a bunurilor lui. „Am asistat la o prigoană împotriva lui Liviu Dragna. Am solicitat procurolului de caz să îşi asume acest comportament agresiv împotriva liderului PSD, deoarece Liviu Dragnea a răspuns solicitării Parchetului de a veni pentru un act procesual. Regretabil, în faţa clădirii a fost întâmpinat cu violenţă de toate felurile, iar procurorul de caz făcea abstracţie de acest eveniment. Vom face plângere în acest caz”, a declarat Maria Vasii la Antena 3.

Aceasta a adăugat că procurorul de caz nu era preocupat să evalueze bunurile, încercând să dea vina pe o decizie date de ÎCCJ. `Prejudiciul este socotit pe baza a nimic. Trebuie să aduc la cunoştinţă şi următoarele situaţii extrem de grave. Liviu Dragnea este acuzat că a constituit un grup criminal organizat în 2001, în condiţiile în care infracţiunea a fost introdusă în Legislaţie în 2003. Acuzaţia nu are nici măcar o bază inimă care să o facă plauzibilă.”, a mai adăugat avocata lui Liviu Dragnea.

DNA: Sechestru până la concurenţa sumei de 127.547.366,34 lei 

UPDATE 18.15 Procurorii DNA au anunţat că au pus în cazul lui Liviu Dragnea sechestru asigurător şi poprire asigurătorie până la concurenţa sumei de 127.547.366,34 lei asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, acţiunilor şi părţilor sociale deţinute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum şi asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de către terţe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie.

Aceleaşi măsuri, sechestru asigurător şi poprire asigurătorie, au fost luate şi în cazul celorlalţi acuzaţi din acest dosar: Florea Neda - până la concurenţa sumei de 31.343.799,19 lei, Mugur Băţăuş- până la concurenţa sumei de 127.547.366,34 lei, Victor Piperea- până la concurenţa sumei de 63.999.908,88 lei şi Marin Predescu- la concurenţa sumei de 32.203.658,27 lei.

„Aceste măsuri asigurătorii au fost dispuse de procurorii anticorupţie, în vederea recuperării prejudiciilor şi prin raportare la infracţiunile reţinute în sarcina suspecţilor menţionaţi, în funcţie de participarea fiecăruia la infracţiunile de care sunt suspectaţi”, arată DNA.

Cum a  fost calculate prejudiciul

Procurorii au explicat că prejudiciul estimat în cauză, până în acest moment, ca urmare a săvârşirii infracţiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracţiuni) şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite (2 infracţiuni) este de 127.547.366,34 lei, fiind compus din:

- suma de 32.203.658,27 lei (echivalentul a 6.930.138 euro) reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene cu privire la proiectul de reabilitare a DJ 506,

- suma de 63.999.908,88 lei (echivalentul a 13.772.603 euro) reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene cu privire la proiectul de reabilitare a DJ 701,

- suma de 5.742.872,19 lei reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracţiunii de abuz în serviciu cu privire la atribuirea contractului de lucrări în cazul DJ 506, 

- suma de 25.600.927 lei reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracţiunii de abuz în serviciu cu privire la atribuirea contractului de lucrări în cazul DJ 701. 

„Până în acest moment, nici autoritatea de management (Ministerul Dezvoltării Regionale şi Fondurilor Europene) nu s-a constituit parte civilă cu privire la sumele ce ar fi fost obţinute nelegal din fonduri europene de peste 20 milioane euro), nici Consiliul judeţean Teleorman nu s-a constituit parte civilă cu privire la prejudiciul ce ar fi fost produs prin infracţiunile de abuz în serviciu ( peste 31 milioane lei)”, anunţă DNA. 

Scandal în faţa DNA

UPDATE 18.00 Liviu Dragnea a ieşit din sediul DNA. El nu a făcut nicio declaraţie. El a fost huiduit din nou de mai multe persoane, care au strigat "Demisia" şi "DNA, să vină să vă ia". De asemenea, susţinătorii lui Dragnea - membri ai PSD - l-au aplaudat.

Schimb de replici între susţinătorii şi contestatarii lui Liviu Dragnea, marţi seara, în faţa sediului DNA, acolo unde se afla şi preşedintele PSD, căruia i se aduce la cunoştinţă de procurori sechestrul pus în dosarul Tel Drum, potrivit Mediafax.

- "Băi, ţi-am furat banii din buzunar?"

- "Infractorul ăsta, băi"

- "Untul s-a făcut 10 lei. pe cine susţineţi voi, oameni buni, românilor?!"

UPDATE 17.30 Liviu Dragnea a ajuns la sediul DNA. Din spate unii oameni strigă „Demisia, demisia!”, „La puşcărie!” şi îl huiduie pe liderul PSD. Liderul PSD nu a făcut declaraţii, fiind condus cu dificultate de jandarmi până la uşa DNA. Simpatizanţii PSD l-au aplaudat pe Liviu Dragnea. 

UPDATE 17.05 În faţa sediulu DNA s-au strâs câteva zeci demembri PSD câteva zeci de membri ai PSD, între care secretarul general Marian Neacşu şi deputatul Cătălin Rădulescu."Suntem o sumă de colegi care au simţit nevoia să vină ei. Suntem membri de partid, dar nu este o acţiune de partid", a spus Marian Neacşu.  „Cred că orice persoană din România care e chemată la un for represiv cum este DNA are nevoie de susţinere. Nu e o acţiune de partid", a declarat secretarul general al PSD, Marian Neacşu.

image

Întrebat dacă la DNA este sediul statului paralel, Neacşu a răspuns : "Nu e vorba că sediul acestei instituţii este statul paralel, este vorba de abuzurile la care cetăţenii, printre care şi Liviu Dragnea, sunt supuşi".

"Aşa vrem noi, la partid, să susţinem oamenii noştri. E un moment dificil pentru orice om supus unui abuz. Cred că multe persoane au fost supuse abuzurilor. Foarte mulţi lideri PSD au fost supuşi abuzurilot. Nu ştiu cum funcţionează statul paralel, sunt organisme care trebuie să depisteze", a spus şi deputatul Cătălin Rădulescu.

Jandarm: „Vă explicăm ca la grădiniţă"

De asemenea, la sediul DNA au fost mobilizate forţe impresionante de jandarmi, aşa cum s-a întâmplat şi în 13 noiembrie, când Liviu Dragnea a fost la DNA pentru a fi anunţat că a fost pus de urmărire penală.

Unul dintre jandarmi a explicat că prezenţa lor este conform procedurilor, pentru a se asigura accesul unei persoane: „Doar 4 jandarmi pentru a asigura intrarea demnitarului în interior. Numărul total al lor este de 20, pentru că sunt şi de rezervă. Jandarmii sunt aici inclusiv pentru protecţia jurnaliştilor. Vă explicăm ca la grădiniţă".

image

Dragnea: ”Nu am cu ce să fiu şantajat”

UPDATE Liviu Dragnea a reacţionat în ceea ce priveşte informaţiile referitoare la posibilul sechestru pe averile celor din dosarul „Tel Drum“ şi a confirmat că va merge la sediul DNA: „O să merg ca să iau în primire sechestrul. O să iau şi sechestru pe viaţă“.

„Noi încă mai credeam că putem deveni o ţară normală în care nu auzi din presă informaţii date pe surse pe canale nelegale. Am fost făcuţi ţapi ispăşitori la referendum, să ajungi să fii condamnat că s-au trimis sms-uri de la partid, am fost facut ţintă de câte ori PSD vrea sa facă ceva pentru România, cum sunt folosit ca mijloc pentru a bloca legile justiţie şi de către cine? De către oameni care se ascund", a declarat Liviu Dragnea.

Liderul PSD spune că va merge la sediul DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă sechestrul. "O să merg ca să iau în primire sechestrul. Urmează probabil şi sechestru pe viaţă.(...) Sunt un om cu faţă, cu vorbe, cei care sunt împotriva mea se ascund, crucifică oameni. Am spus colegilor să facă abstracţie, să urmeze drumul cum am stabilit în campania electorală”, a declarat Liviu Dragnea. 

Întrebat dacă este şantajat de DNA sau de OLAF pentru a bloca legile justiţiei, Dragnea a răspuns: ”Nu am cu ce să fiu şantajat, dar despre subiectele astea o să avem timp să vorbim”.

Surse: Dragnea, citat

UPDATE Conform sursei citate, suspecţii din acest dosar au fost notificaţi şi urmează să vină la sediul DNA pentru a li se aduce la cunoştinţă faptul că averea lor va fi pusă sub sechestru.

Prin această măsură, procurorii încearcă să recupereze prejudiciul din acest dosar, care este estimat la 20 de milioane de euro şi 30 de milioane de lei, potrivit Mediafax. 

Acuzaţiile procurorilor

Liviu Dragnea este acuzat pentru fapte comise pe vremea când conducea CJ Teleorman, de constituirea unui grup infracţional organizat, două infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul.

În acelaşi dosar sunt urmăriţi penal doi apropiaţi ai lui Dragnea, Marian Fişcuci şi Petre Pitiş. Despre primul, anchetatorii spun că este „acţionar majoritar (scriptic) al Tel Drum SA” şi îl acuză de constituirea unui grup infracţional organizat. Dragnea a negat aceste acuzaţii.

Ancheta are legătură cu modul în care societatea Tel Drum a primit contracte finanţate din fondurile publice naţionale sau europene. Societatea este controlată prin intrmediul unor acţuni la purtător. Alte opt persoane au fost puse sub acuzare în acest caz, afacerişti, funcţionari şi directori în cadrul CJ Teleorman.

Te-ar putea interesa:

Distracţia unui copil într-un magazin Sephora: pagube de 1.300 de dolari. Cum au reacţionat vânzătorii FOTO

Dragnea, prins cu minciuna. Senatorii PSD din Comisia de Apărare au fost la  SPP la ora 18.00, nu la 13.00, când n-a fost cvorum pentru rachetele Patriot

Milioane de SIM-uri telefonice au fost găsite în spatele unui bloc din Bucureşti

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite