Scenariile pentru 2011, discutate cu FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au discutat ieri cu premierul Emil Boc indicatorii economici pentru 2011, dar au cerut şi adoptarea rapidă a unor legi.

Scenariul prezentat oficialilor finanţatorului extern prevede o creştere economică în 2011 de 1,5-2%, un deficit bugetar de 4,4% şi o inflaţie de 3-4%. Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a precizat luni seară că fondul de salarii din 2011 ar putea permite creşterea veniturilor din sistemul bugetar cu 10%.

Citiţi şi:

FMI a cerut plata a 1,9 miliarde de lei din arieratele acumulate în sănătate

La întâlnirea de ieri, reprezentanţii FMI au afirmat că legea sistemului unitar de pensii ar trebui adoptată de Parlament până la 15 septembrie. Potrivit unor surse guvernamentale, Boc a solicitat însă o prelungire de termen până la 30 septembrie, susţinând că parlamentarii sunt în vacanţă.

Oficialii FMI au mai cerut Guvernului să achite 1,9 miliarde de lei din datoriile acumulate de sistemul de sănătate către furnizori, au declarat pentru „Adevărul" surse oficiale din Ministerul de Finanţe. „Banii trebuie plătiţi în trimestrul al treilea al acestui an", au precizat acestea. În privinţa criteriului general privind arieratele, acesta a fost singurul care nu a fost respectat la niciuna dintre evaluările FMI.

Delegaţia FMI îşi încheie astăzi vizita de evaluare în România, după ce s-a aflat o săptămână la Bucureşti. Programul vizitei la Bucureşti a inclus întâlniri cu oamenii de afaceri, dar şi cu sindicatele şi patronatele. Ieri, oficialii FMI au avut o întrevedere cu liderii PNL.

Reprezentanţii finanţatorului extern aveau în program şi o discuţie cu social-democraţii, însă PSD a refuzat invitaţia. Consiliul Director al FMI ar trebui să supună aprobării, în septembrie, eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut, de peste 900 milioane de euro. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite