Scandalul SIPA. Robert Cazanciuc: Este nevoie de o discuţie în CSAT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii magistraţi nu sunt de acord ca informaţiile strânse de SIPA să devină publice. Fostul ministru al justiţiei, Robert Cazanciuc, susţine că desecretizarea arhivei SIPA anunţată de Tudorel Toader trebuie discutată de CSAT.

„Sunt documente produse de un serviciu secret, dar cu siguranţă acolo sunt şi alte tipuri de informaţii clasificate. Casificarea şi declasificarea se fac după proceduri foarte riguros stabilite de lege. Nu clasificăm sau declasificăm uşor un document. Ca să declasifici un document ai nevoie de o hotărâre de guvern. Secretele de stat, secret de importanţă deosebită... nu se poate face, chiar dacă iniţiativa clasificării a avut-o, la vremea respectivă, SIPA . E nevoie de hotărâre de guvern. Din punctul meu de vedere, trebuie discuţie în CSAT. Sunt niveluri de clasificare foarte înalte care nu ii permit dlui ministru... E o procedură prevăzută de lege care trebuie respectată”, a spus Robert Cazanciuc în emisiunea „Jurnalul de seară” de la Digi24.

La rândul său, Cristina Tarcea, preşedintele Curţii Supreme, spune că dosarele trebuie, mai întâi, studiate, pentru a se vedea care dintre ele pot fi desecretizate.

Cristi Danileţ, care a făcut parte din prima comisie care a inventariat informaţiile strânse de ofiţerii SIPA, vrea ca toată arhiva să dispară.

„Unele se referă la viaţa privată, intimă, familială. Mi se pare nedrept şi s-ar încălca drepturile omului dacă ar apărea public. Ar fi mai bine să rămână sigilate sau să fie topite documentele privind viaţa magistraţilor, atât profesională, cât şi personală”, a declarat Cristi Danileţ la Digi24.

În acelaşi timp, fostul premier Victor Ponta a declarat la România TV că ar trebui înfiinţată o comisie parlamentară în acest caz.

„Singura persoană care a avut acces la acea arhivă şi care a folosit acea arhivă este exact Monica Macovei care pe atunci, în 2005-2006, era braţul înarmat al lui Traian Băsescu împotriva adversarilor politici. Dacă se va face şi o comisie parlamentară vom afla că Monica Macovei cu Danileţ au citit arhiva. Şi cum le-am folosit pot doar să-mi imaginez”, a spus Victor Ponta.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite