Şefa CSM, despre scandalul DNA Prahova: Solicit instituţiilor judiciare să urgenteze procedurile pentru redarea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii şi-a va preciza, miercuri, poziţia faţă de scandalul declanşat după ce fostul deputat PSD, Vlad Cosma, cercetat de DNA pentru corupţie, a făcut publice mai multe înregistrări audio cu procurorii DNA Prahova, Lucian Onea şi Mircea Negulescu, care vorbeau despre aranjarea unor probe. DNA a anunţat o conferinţă de presă la ora 19.30.

UPDATE Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a susţinut o conferinţă de presă în care face o serie de declaraţii cu privire la scandalul iscat în jurul Serviciul teritorial Ploieşti. Kovesi a făcut o serie de precizări despre modul în care au făcut anchetele procurorii serviciului respectiv şi a spus că nu are de ce să-şi dea demisia. „Atacul la adresa DNA nu este întâmplator, asistăm la un festival disperat al inculpaţilor care vor să umilească societatea“, a spus şefa DNA. În plus, Kovesi  a precizat că nu întră în politică. 

Ştirea iniţială

Simona Camelia Marcu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi-a arătat îngrijorarea faţă de consecinţele scandalului în care este implicată DNA Prahova.

„Având în vedere temele intens mediatizate şi dezbătute public referitoare la activitatea DNA, în calitate de preşedinte al CSM, îmi exprim în continuare profunda îngrijorare cu privire la potenţialul acestei situaţii de a afecta autoritatea organelor judiciare şi implicit de prejudiciere a actului de înfăptuire a Justiţiei. CSM este garantul independenţei justiţiei. Încrederea cetăţeanului în justiţie se contruieşte, iar responsabilitatea este a statului. Preşedintele CSM solicită tuturor instituţiilor judiciare abilitate – DNA, Inspecţia Judiciară şi Ministerul Public să urgenteze aceste proceduri pentru redarea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie. CSM asigură să este în măsură să gestioneze“, a declarat, într-o conferinţă de presă, Simona Camelia Marcu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

Întrebată ce le răspunde politicienilor care cer demisia unor procurori DNA, şefa CSM a spus:  „Să aştepte derularea mecanismelor prevăzute de lege“. 

Reprezentanţii societăţii civile din CSM, Romeu Chelariu şi Victor Alistar, au solicitat, marţi, începerea urmării penale in personam pentru magistraţii care ar fi implicaţi în posibila trucare a anchetelor penale în cazul DNA Ploieşti. Ei cer Inspecţiei Judiciare să urgenteze definirea obiectivelor tematice pentru controalele de fond, care să abordeze respectarea obligaţiilor privind administrarea şi evaluarea probelor şi situaţia sesizărilor şi plângerilor privind abaterile din justiţie şi realizarea urgentă a unei analize privind vulnerablitatea e corupere a atribuţiilor judiciare.

„Pentru a evita posibilitatea de prejudiciere a probelor solicităm de urgenţă dispunerea măsurilor de continuare a urmăririi penale in personam pentru magistraţii implicaţi în trucarea anchetelor penale, conservarea probelor şi iniţierea măsurilor preventive cu privire la făptuitori. Cea mai grea lovitură dată independenţei justiţiei ar fi muşamalizarea acestui caz de gravă corupere a atribuţiilor judiciare, precum şi lipsa unor măsuri de corecţii de sistem, acest caz nefiind singular în justiţia română”, spun reprezentanţii societăţii civile din CSM, referitor la cazul DNA Ploieşti.

Ei solicită Inspecţiei Judiciare să urgenteze definirea obiectivelor tematice pentru controalele de fond care să abordeze respectarea obligaţiilor legale privind administrarea şi evaluarea probelor, precum şi să prezinte situaţia sesizărilor şi a plângerilor abanonate privind abaterile din justiţie. De asemenea, ei cer realizarea urgentă a unei analize privind vulnerabilitatea de corupere a atribuţiilor judiciare prin colectarea informaţiilor de la instanţe, parchete şi celelalte părţi.

Reacţia lui Augustin Lazăr

Procurorul general Augustin Lazăr a vorbit despre o campanie împotriva instituţiilor justiţiei, desfăşurare de persoane cu probleme penale – cu referire la familia Cosma şi Sebastian Ghiţă. El a amintit că rapoartele MCV nu critică funcţionarea sistemului judiciar, ci piedicile puse luptei anticorupţie.

Lazăr a respins ferm generalizarea la nivelul întregii activităţi a procurorilor a incidentelor procesuale şi a cazurilor particulare de magistraţi procurori cercetaţi disciplinar. Sistemul judiciar are proceduri legale riguroase de verificare a suspiciunilor de abateri disciplinare, inclusiv de genul celor lansate în media, arată procurorul general.

El a cerut conducerii Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independenţei justiţiei, să adopte o poziţie publică în apărarea sistemului judiciar în faţa acestor atacuri.

Detaşarea a doi poliţişti care apar în înregistrările lui Vlad Cosma ar putea fi revocată

Ministrul afacerilor interne a solicitat procurorului şef DNA revocarea detaşării din funcţie a celor doi poliţişti care apar în înregistrările făcute publice de fostul deputat Vlad Cosma.

Este vorba de comisarul şef de poliţie Iordache Mihai şi comisarul şef de poliţie Florea Gabriela.

"Având în vedere aspectele apărute în spaţiul public, ministrul afacerilor interne a solicitat procurorului şef DNA revocarea detaşării din funcţie a celor doi poliţişti care apar în înregistrările care privesc activitatea DNA – Serviciul Teritorial Prahova. Este vorba de comisarul şef de poliţie Iordache Mihai şi comisarul şef de poliţie Florea Gabriela", anunţă miercuri Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Totodată, Carmen Dan a afirmat că deschiderea unor dosare pe baza unor probe inventate este foarte gravă. Ea a adăugat că toate instituţiile statului ar trebui să reacţioneze.

Întrebată cum vede, ca cetăţean, fabricarea unor dosare pe baza unor probe inventate, Carmen Dan a spus că acest lucru este grav, că ar trebui luate măsuri şi că ar fi normal ca toate instituţiile statului să reacţioneze.

„Evident că este un lucru foarte grav, care trebuie cercetat, verificat şi de îndată luate măsuri. Este firesc să se întâmple lucrul acesta şi este firesc ca toate instituţiile statului să reacţioneze”, a spus Carmen Dan.

Carmen Dan: Fabricarea de dosare pe baza unor probe inventate este evident un lucru grav

Deschiderea unor dosare pe baza unor probe inventate este foarte gravă, a afirmat miercuri ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, referindu-se la situaţia de la DNA Ploieşti. Ea a adăugat că toate instituţiile statului ar trebui să reacţioneze.

Întrebată cum vede, ca cetăţean, fabricarea unor dosare pe baza unor probe inventate, Carmen Dan a spus că acest lucru este grav, că ar trebui luate măsuri şi că ar fi normal ca toate instituţiile statului să reacţioneze.

„Evident că este un lucru foarte grav, care trebuie cercetat, verificat şi de îndată luate măsuri. Este firesc să se întâmple lucrul acesta şi este firesc ca toate instituţiile statului să reacţioneze”, a spus Carmen Dan.

Secţia pentru procurori din CSM: Dezaprobăm poziţiile exprimate public 

Secţia pentru procurori din CSM dezaprobă poziţiile publice care emit concluzii înaintea finalizării anchetelor, care doar pun presiune pe organele abilitate să facă verificări şi să tragă concluzii argumentate. De asemenea, procurorii CSM spun că nu sunt de acord cu afirmaţiile reprezentanţilor societăţii civile din CSM, care afirmă că ar trebui începută urmărea penală in personam pentru magistraţii care ar fi implicaţi în posibila trucare a anchetelor penale în cazul DNA Ploieşti.

„Dezaprobăm poziţiile exprimate public care tind să emită concluzii înaintea finalizării procedurilor în curs. Astfel de poziţii sunt veritabile presiuni asupra organelor abilitate, singurele în măsură să desfăşoare verificări, într-un cadru legal, asupra tuturor imputaţiilor factuale şi să furnizeze concluzii motivate”, spun membrii secţiei pentru procurori din CSM.

Ei dezaprobă inclusiv poziţia reprezentanţilor societăţii civile din CSM, care au solicitat marţi începerea urmării penale in personam pentru magistraţii care ar fi implicaţi în posibila trucare a anchetelor penale în cazul DNA Ploieşti.

„Dezaprobăm poziţiile publice ale membrilor societăţii civile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, referitoare la necesitatea îndeplinirii unor acte procesuale, apreciind că reprezintă forme de presiune şi imixtiune de neacceptat în activitatea magistraţilor învestiţi cu soluţionarea unor cauze penale aflate pe rol”, spun procurorii.

Membrii secţiei de procurori din CSM subliniază că „într-o societate democratică, respectarea competenţelor instituţionale este o valoare fundamentală” şi precizează că vor altepta clarificarea cazului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite