DNA cere ca Dan Voiculescu să ia puşcărie cât a primit şi Dan Diaconescu, invocând precedentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu este judecat pentru complicitate la şantaj
Dan Voiculescu este judecat pentru complicitate la şantaj

Curtea de Apel Bucureşti se va pronunţa pe 27 aprilie în procesul în care Dan Voiculescu este acuzat de complicitate la şantaj. Procurorii au cerut o condamnare de peste 5 ani de închisoare pentru omul de afaceri. Soluţia nu va fi însă definitivă, putând fi atacată la Curtea Supremă.

UPDATE Judecătorul Victor Ionuţ Voina de la Curtea de Apel Bucureşti anunţat că se va pronunţa în acest caz pe 27 aprilie. Decizia pe care o va da magistratul poate fi contestată la Curtea Supremă.Toţi acuzaţii au cerut în ultimul cuvânt achitarea.

Camelia Voiculescu, fata lui Dan Voiculescu: Este foarte frustrant felul în care mi s-au răstălmăcit cuvintele. Nu ştiam că Sorin îl cunoaşte pe Bendei sau că se întâlneşte cu el. A fost o surpriză plăcută că domnului procuror i-a tremurat vocea când a cerut închisoare.(...) Domnul Bendei cred că şi-a dat seama că minte, nu a mai venit la proces, dar a angajat trei avocaati ft buni şi încă unul care are delegaţie la dosar, dl Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte.

George Matiescu, director general Intact Publishing: Când am semnat scrisorile nu am avut reprezentarea că am făcut ceva nelegal. Nu eram la curent cu demersurile lui Sorin Alexandrescu. Lucrurile erau ft limpezi în trustul Intact, se ştia că ştirile despre RCS erau de interes pentru oricare dintre structurile din trust. Nu am avut niciun interes în toată această poveste. Mă consider nevinovat, va rog să dispuneţi achitarea mea.

Şerban Pop, fost şef al Fiscului: Va solicit achitarea. În calitate de preşedinte ANAF am încercat să îmi desf funcţia cu onoare şi în interesul instituţiei. Nu consider că am făcut o alegere greşită. Reprezentantul unui organ important de media care avea în posesia unor informaţii solicită de la reprezentantul unei instituţii confirmarea acelor informaţii. Asta pe fundalul unei inactivităţi a instituţiei pe care o conduceam. Toate acţiunile mele s-au circumscris interesului public.

Ce spune Sorin Alexandrescu, şeful Antenelor

Sorin Alexandrescu, director general Antena Group: "Chiar dacă acest caz a început extrem de dur şi nejustificat am înţeles să respect întru totul legile. Cred cu tărie că acest caz trebuie judecat pe bază de probe clare şi concrete, şi nu pe baza unor prejudecăţi cu scopul de a denatura adevărul. Am adus cu mine actul de acuzare. E făcut de Lucian Papici, el a coordonat cazul şi m-a trimis în judecată. Imediat după trimiterea mea în judecată, a spus despre noi că suntem răi, periculoşi"

"Am fost arestat pentru demararea unei anchete jurnalistice de interes public. Apoi am înţeles că acea anchetă nu trebuia sa iasă public nicicum. Parchetul şi-a dorit cu orice preţ reţinerea mea. În cursul urmăririi penale nu a existat nicio întrebare privind demersul jurnalistic. O persoană a ales să mintă Parchetul încă din primul moment şi ştiind că a minţit a încercat cu disperare să producă proba care să susţină minciunile".

"Sunt aici pentru că o persoană a minţit, şi nu o dată. A minţit pentru că eu am descoperit un contract nelegal dintre RCS&RDS şi Liga Profesionistă de Fotbal. Din start i-am spus că scopul întâlnirilor e un demers jurnalistic legat de Informaţii pentru o anchetă de interes public. Nu am crezut că informaţiile şi operaţiunile acelea erau reale".

"Îmi cerea să încheiem un parteneriat astfel încât să nu dăm ancheta despre dumnealui. Este evidentă persistenţa provocatoare a părţii vătămate de a crea o legătură între denunţul său şi subiectul comercial. Nu l-am ameninţat, nu l-am şantajat şi nu l-am forţat niciodată. Unde era domnul Bendei speriat de întrebările mele jurnalistice şi nu era speriat de controlul Curţii de Conturi, care cerceta fix acel contract? Cum să fie speriat de mine, câtă vreme el era mereu în atenţia parchetului şi parchetul era mereu în preajma sa?"
 

Cercetarea judecătorească, finalizată

Judecătorul Victor Ionuţ Voina de la Curtea de Apel Bucureşti a constatat miercuri terminată cercetarea judecătorească în dosarul în care Dan Voiculescu este acuzat de complicitate la şantaj. 

Magistratul a dat cuvântul, pentru pledoariile finale, procurorului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi avocaţilor din dosar. 

Astfel, procurorul de caz a cerut schimbarea încadrării juridice în cazul Antena 3 şi Antena Group şi a cerut reţinerea infracţiunii de şantaj nu doar cea prevăzută de Codul Penal, ci şi varianta prevăzută de Legea 78/2008 privind combaterea infracţiunilor de corupţie. Este vorba de infracţiunea de şantaj în legătură cu fapte de corupţie, mai exact, o infracţiune agravantă. 

Mai mult, acuzarea a depus un extras dintr-o lucrare ştiinţifică scrisă de Gheorghiţă Mateuţ, apărătorul lui Dan Voiculescu, în care avocatul include printre organele de cercetare judiciară Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Stenograme

Procurorul a prezentat fapte şi interceptări, din care ar reieşi vinovăţia celor implicaţi. Concret, el a citit mai multe stenograme, discuţii între Dan Voiculescu şi Sorin Alexandrescu, Camelia Voiculescu şi Sorin Alexandrescu, şi între Sorin Alexandrescu şi persoană şantajată, Ioan Bendei, director RCS&RDS. Procurorul DNA a mai prezentat ca probe şi declaraţii de martor, promo-uri de la Antena 3, emisiuni televizate, dar şi denunţul părţii vătămate, Ioan Bendei. 

„Legalitatea probelor trebuia invocată în Camera Preliminară. Avocaţii sunt celebri, nu sunt apărători din oficiu, profesorii Mateuţ, Roş şi Ciobanu. Ei nu au făcut asta”, a spus procurorul DNA. El a făcut trimitere la decizia CCR, privind interceptările SRI din dosar şi la intenţia avocaţilor de a le contesta. 

„Punerea în executare a interceptărilor a fost făcută de Serviciul Tehnic din DNA. Probele sunt legale. Solicit condamnarea lui Sorin Alexandrescu pentru şantaj la pedeapsa închisorii. Solicit condamnarea lui Dan Voiculescu la pedeapsa închisorii, şi pedeapsa conplementară privind interzicerea unor drepturi”, a mai precizat procurorul DNA. 

El a cerut contopirea pedepsei cu cea primită în dosarul „ICA”, respectiv cea de 10 ani de închisoare, şi să se adauge un spor de pedeapsă. 

De asemenea, procurorul a mai cerut condamnări cu închisoare pentru Camelia Voiculescu şi Lucian Matiescu, şi amenzi pentru Antena 3, Antena Group şi Intact Publishing. 

Procurorul DNA a făcut comparaţie cu dosarul lui Dan Diaconescu, unde s-au dat pedepse de 3, 4 şi 5 ani. „Acolo sumele erau mult mai mici, în cazul acesta vorbim de milioane de euro. Cerem pedepse pe măsură”, a menţionat procurorul DNA. 

Dosar trimis în judecată în octombrie 2013

În dosarul privind scandalul de la Antene, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au decis pe 1 octombrie 2013 trimiterea în judecată a mai multor persoane: directorul general al Antena Group, Sorin Alexandrescu, omul de afaceri Dan Voiculescu, fiica fondatorului Partidului Conservator, Camelia, aproape toată conducerea Antena TV, preşedintele ANAF de la acea dată, Şerban Pop şi directorul general al Intact Publishing, George Matiescu.

Anchetatorii susţin că, pe parcursul anchetei, Sorin Alexandrescu ar fi încercat să îi acopere pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia.

Potrivit DNA, Dan Voiculescu este acuzat, alături de fiica sa Camelia, de complicitate la şantaj, în timp ce Sorin Alexandrescu este acuzat de şantaj.

Şerban Pop - preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF) la data comiterii şantajului - este acuzat de anchetatori de folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, iar Matiescu, de şantaj.

Bendei ar fi fost forţat să semneze un contract 

Potrivit procurorilor, „în perioada 16 aprilie – 24 mai 2013, Sorin Alexandrescu l-ar fi constrâns pe Ion Bendei, administratorul RCS-RDS, să semneze un contract în condiţii prestabilite şi impuse de el“.

În plus, Sorin Alexandrescu, director general al Antena Group, i-ar fi spus lui Bendei că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromiţătoare pentru acesta şi că în acest scop va fi realizată o anchetă jurnalistică.

Totodată, procurorii precizează că Alexandrescu ar fi dispus trimiterea, către Ioan Bendei şi către alte persoane, a unor adrese de informare emise de către INTACT PUBLISHING S.R.L. şi semnate de George-Daniel Matiescu, în calitate de director general.

Sub pretextul desfăşurării anchetei jurnalistice, prin aceste adrese se solicitau relaţii privind împrejurarea care făcea obiectul şantajului.

„În tot acest interval de timp, pe posturile de televiziune aparţinând ANTENA TV GROUP au apărut informaţii cu conţinut denigrator cu privire la compania al cărei administrator era partea vătămată şi a fost difuzat un spot publicitar prin care opinia publică era informată că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la eventuale fapte de corupţie în care ar putea fi implicată partea vătămată”, se arată în comunicatul emis luni de procurorii DNA.

„Probatoriul administrat până în prezent a relevat implicarea învinuitului Voiculescu Dan în activităţile desfăşurate de inculpatul Alexandrescu George Sorin. Concret, acestuia i-a fost adus la cunoştinţă, atât de către inculpat cât şi de către fiica sa Voiculescu Camelia, fiecare demers care era realizat în scopul de a se încheia contractul mai sus menţionat“, se precizează în comunicatul DNA.

Potrivit aceleiaşi surse, „Voiculescu Dan i-a precizat lui Alexandrescu George Sorin că materialele compromiţătoare ar trebui să fie difuzate şi pe alte căi mediatice decât posturile de televiziune şi i-a indicat să manifeste precauţie cu ocazia întâlnirilor şi discuţiilor cu partea vătămată”.

Pe aceeaşi temă:

Dosarul „Scandalul de la Antene“. Camelia Voiculescu: Alexandrescu mi-a zis că se întâlneşte cu cineva de la RCS-RDS. I-am zis să aibă grijă

STENOGRAME Dosarul „Scandalul de la Antene”. Dan Voiculescu trimis în judecată pentru complicitate la şantaj:  "Faceţi, tată, faceţi plângeri!"

VIDEO Scandalul de la Antene. Postul TV Antena 3 şi fostul şef ANAF, Şerban Pop, urmăriţi penal în dosarul în care este cercetat Sorin Alexandrescu

   

Directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu, a depus o plângere penală pentru denunţ calomnios în cazul administratorului RCS-RDS

Scandalul de la Antene: Camelia Voiculescu şi Dan Matiescu, director Intact Publishing, puşi sub acuzare pentru complicitate la şantaj

Dan Voiculescu le scrie magistraţilor: avem încă şansa să eliberăm instituţiile statului de ideologii şi subordonări oculte

        

Inspecţia Judiciară verifică o „campanie susţinută, agresivă” a Intact împotriva unor magistraţi

       

ANAF: Nu e exclus ca angajaţi din Garda Financiară să fi dat contractul Bodu SRL-RCS-RDS unor reprezentanţi ai Antena Group

Tribunalul Bucureşti a decis eliberarea din arest a şefului Antenelor. Sorin Alexandrescu a plecat din arestul Poliţiei Capitalei

Sorin Alexandrescu, directorul  Antena TV Group, reţinut pentru şantaj. Dumitru Dragomir audiat în dosar: „Lupta e între doi elefanţi“

Motivarea judecătorilor. Voiculescu ştia de şantajul directorului Antenelor: „Cum merge treaba cu RCS-ul?“ Alexandrescu: „Deja avem pe post“

STENOGRAME Sorin Alexandrescu, arestat. Cum îl implora şeful Digi pe omologul de la Antene să nu-l şantajeze

Şantajul cu promo la TV. Cum punea Sorin Alexandrescu presiune pe şeful RCS-RDS

Dezvăluirea ucisă de şantajul Antenei. Investigaţia jurnalistică, arma presiunii

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite